Ik leef ver onder het bijstandsniveau
In de Nederlandse krant las ik dat het aantal mensen in de bijstand stijgt, vooral jongeren omdat ze nog geen WW hebben opgebouwd, het artikel vermelde ook de bijstandsuitkering voor gehuwden/samenwonende en alleenstaanden.
Als gehuwden/samenwonden heb je in Nederland volgens de krant 1869 euro uitkering en als alleenstaande 1308. En mensen met de AOW leeftijd krijgen nog een paar tientjes meer bijstandsuitkering. Geen idee of die bedragen bruto of netto zijn. Er staat op de website van de Overheid en de Sociale diensten “U krijgt”……ik ga er van uit dat in dit geval de uitkering netto is. Iets wat lijkt te worden onderbouwd door een ingewikkelde rekenmethode van de Belastingdienst met 101 uitzonderingen en regels voor gemeentes die over de bijstandsuitkering loonheffing moeten betalen.
Verder mag je als bijstandsgerechtigde ook eigen vermogen bezitten van grofweg 7500 Euro pp. en worden toeslagen en inkomsten die je wel hebt afgetrokken van je bijstandsuitkering. Bijstand is dus een aanvulling tot een wettelijk vastgestelde norm.
Als ik het goed interpreteer is het dus zo dat in Nederland niemand minder besteedbaar inkomen heeft dan 1308 Euro per maand.
En ik leef daar dik onder!
Ik zeg niet dat ik minder inkomsten heb, maar wel dat ik minder geld per maand nodig heb om van te leven.
Er wordt veel geklaagd op het internet dor mensen die in Nederland niet meer rond kunnen komen. Dan is het leven dus wel heel duur geworden sinds mijn vertrek in 2015. Want 1300 euro per maand is niet slecht dacht ik zomaar. Ik kan daar royaal van leven van zo’n maandbedrag.
Ik kom rond van ongeveer 9500 euro op jaarbasis. En dat is inclusief alles. Ik geef toe, Mexico is duurder dan de Filipijnen, daar kom ik rondkomen van 600 euro per maand. Dus verhuizen naar Mexico was best een aanslag op mijn budget. (lees ook op mijn andere website: Leven van een jaarinkomen van 9.500 Euro per jaar (de link opent in een nieuw tabblad))
En als ik een lange reis maak van een paar maanden dan maak ik wat meer op, dan zit ik rond de 1000-1500 euro per maand, bijvoorbeeld omdat ik dan vaker moet tanken en 3x per dag buiten de de deur eet.
Maar als ik ergens woon, zoals nu, in een huurhuis, kan ik rondkomen van ongeveer 750-800 euro per maand. Makkelijk! En ik kan dus van mijn overige inkomsten flink sparen in die periode. En ik leef niet schraal, geloof me, ik leef luxe. Ik eet elke dag minstens 1x buiten de deur, ik hang heerlijk op terrasjes, en ik maak leuke dagtochtjes en ga regelmatig een weekendje weg.
Ik woon in een modern huis met inductiekookplaat, boiler, ik heb 5G en glasvezel internet, overdekt parkeren en woon achter een automatisch te openen hek met een codeslot. Ik heb een woon-eenkeuken, slaapkamer en ruime badkamer. Ik heb een grote koel/vrieskast, een aircon, fans, kortom ik heb alle luxe die ik in Nederland ook heb, behalve een wasmachine. Maar daar kies ik zelf voor.
Als ik echt ergens ga vestigen staat dat apparaat boven aan mijn lijstje. Want ik ben dat handwassen en wasserettes spuugzat.
Hoe kan het dat ik van zo weinig kan rondkomen?
De kosten van levensonderhoud in Mexico zijn, zoals ik al aangaf een beetje duurder dan in de Filipijnen. Alles is net even een paar peso meer. Vooral in de supermarkt. Dat tikt per maand wel aan natuurlijk. Maar als ik het dan vergelijk met Nederland en lees hoe moeilijk. mensen kunnen rondkomen van die 1308 euro bijstand bijvoorbeeld, dan ben ik blij met mijn kosten van levensonderhoud.
- Ik betaal een heel lage huur, huizen zijn hier niet schaars, en dus zijn prijzen relatief laag, tenzij je in populaire toeristengebieden iets wilt kopen of huren. Maar zelfs daar, in vergelijking tot Nederland zijn prijzen laag. Ik betaal voor het hierboven omschreven appartement, wat ongeveer 35M2 is, 272 Euro, beetje afhankelijk van de wisselkoers als ik het omreken. Volgens mij huur je voor dat bedrag in Nederland nog niet eens een studentenkamer. Laat staan een tweekamerwoning met eigen badkamer en overdekt parkeren.
- Elektriciteit is werkelijk spotgoedkoop in Mexico net als drinkwater overigens. (lees ook: Het verschil tussen je Nederlandse en Mexicaanse energiecontract) ik kan de hele dag de aircon aandoen en nog niet de helft betalen van een gemiddeld gezinsverbruik in Nederland. Mijn rekening is nog nooit hoger geweest dan 35 euro voor 2 maanden.
- ik leef minimalistisch, hoewel ik elke dag uit eten ga, en veel in hotels woon en Airbnb’s huur, zoek ik wel altijd de beste deal. Ik ben een koopjesjager. Daardoor zit ik in relatief dure hotels voor weinig geld. Daarnaast heb ik weinig ruimte voor spullen zo lang ik nog reis. Alles moet immers op de motor passen. Dus ik het niet veel kleding en schoenen bijvoorbeeld. Woon ik ergens dan koop ik wel wat meer. Zo bezit ik in dit huis voor het eerst in 10 jaar een eigen bank en kocht naast al die noodzakelijke dingen als handdoeken, beddengoed en keukengerei ook een koelkast en een heteluchtoven. Omdat dat miste in dit huis, meestal huur ik gemeubileerd, maar nu heb ik voor het eerst ongeveer 1000 Euro uitgegeven aan inrichting. Ik hoop dat ik als ik wegga de duurdere spullen kan verkopen.
- Het dagelijks leven is goedkoop in Mexico. Ik kies bewust voor landen met een relatief laag kosten van levensonderhoud plaatje. Dan hoef ik minder uren te werken en is het niet erg als het een maandje matig inkomen is via mijn websites. Want ik heb inkomsten en uitgaven goed in balans. En hoewel Mexico een stukje duurder is dan de Filipijnen is het ook hier een stuk voordeliger dan in Nederland.
Ik heb jarenlang mijn geld strak gebudgetteerd, zeker als startende ondernemer en als digitale nomade met een heel bijzonder uitgavenpatroon is het zinnig om goede inzage te hebben in je cashflow. Sinds kort hou ik niet meer al mijn uitgaven bij in een app, ik heb een goed beeld van wat ik kan uitgeven, hoevaak ik kan pinnen en wat de extra kosten zijn die op me afkomen in sommige maanden. Dat is het voordeel van lang in eenzelfde land blijven, dan verschilt het wel per regio, maar als je zoals nu in een heel dure regio woont, kan het straks alleen maar beter worden en zit ik ruimer in mijn budget.
Ik zou me in Nederland niet kunnen voorstellen dat ik van zo weinig geld kan leven. Zeker gezien alle klaagzangen van mensen en de toenemende groei van bezoekers van de voedselbank. Ik hoor ook van mensen met wie ik een Emigratie Gesprek heb dat de kosten belachelijk hoog zijn. En hoewel de kranten wel lof zingen over loonstijgingen, geldt dat lang niet voor iedereen. Er zijn veel mensen die het niet meer redden in Nederland en elke maand wat tekort komen. En die helemaal geen spaargeld meer hebben. “De rek raakt eruit”, zeggen ze dan. En ze willen in de Emigratie Gesprekken graag weten of het reëel is om te denken dat ze elders een beter leven kunnen opbouwen.
Zoek jij ook een uitweg uit de hoge kosten in Nederland? Op mijn Emigratie Website “Leaving Holland” heb ik een speciale rubriek voor mensen die willen emigreren maar een krappe beurs hebben. Als je op deze link klikt ga je (in een nieuw tabblad) naar die rubriek
Heb je vragen of opmerkingen dan kun je die hieronder kwijt.
Hou het netjes en wees lief!