Mijmeringen van een zwerfziel

Mijn budget wordt wat krap

Ik ging er altijd prat op dat ik zo goedkoop kon rondkomen maar soms speelt de wisselkoers wel heel venijnige spelletjes met mijn budget. 

Ik ontvang mijn geld in Euro’s, maar soms zou ik wensen dat het in Peso is. Hoewel dat natuurlijk helemaal niet praktisch is als ik weer van land verhuis, maar tot nog toe snijdt het mes aan twee kanten flink in het budget. De inflatie aan kant A en de wisselkoers aan kant B.

Kreeg ik toen ik aankwam in dit land ruim 20 Peso voor een Euro, soms wel 25, krijg ik er nu nog maar 18 en soms nog maar 17. En dat begin ik te voelen. Mede door de prijsstijgingen in de supermarkten. Ik heb mijn Mexicaanse budget altijd op 16.000 MXN staan, omgerekend is dat met de huidige wisselkoers nu al 899 euro, en dat lag ooit tussen de 650 en 760 euro. En dat is een heel verschil. Schreef ik ooit: ik kan rondkomen van 9500 euro op mijn andere website begint dat blog behoorlijk achterhaalt te worden, en niet alleen vanwege de wisselkoers. Maar ook vanwege mijn maandelijkse uitgaven. Ik red het nog steeds wel van 16.000 MXN maar het wordt wel wat krap. Als ik een onvoorziene uitgave heb begint het te wringen.

Niet dat ik er minder luxe door leef, dat niet want ik was altijd al minimalist als het gaat om snacks en chips enzo. Maar ik merk dat ik toch andere keuzes maak op de menukaarten zeg maar en in de winkels veel meer op aanbiedingen let.

Nu wisselen de prijzen in de supermarkt in Mexico gelukkig soms per dag, en kun je dus, mits je regelmatig in de supermarkt komt lekker goed opletten en scherp inkopen, maar dat is wel een tak van sport waar ik me eerder niet zo mee bezig hield, nu veel meer.

Als het vlees goedkoop is gooi ik de vriezer vol, simpel, voorheen kocht ik gewoon wat ik nodig had, nu koop ik toch meer met het oog op mijn beurs.

Ik spaar ook een stuk minder en soms speelt mijn hoofd rare spelletjes

Door de lagere wisselkoers gaat er minder geld naar mijn spaarrekening. Dat is niet zo heel want ik heb een forse buffer, maar dat is nu, als ik morgen tegenslag heb kan dat zomaar verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Ik sta op een keuze moment: verhoog ik mijn Mexicaanse budget of niet?

Ik kan het ook zo laten en dan elke maand kritisch kijken naar een eventuele overschrijding.

  • waardoor ben ik over mijn budget gegaan?
  • had ik die aankoop nu echt nodig?
  • kan ik die uitgave rechtvaardigen of moet ik mijzelf bijsturen?

Dan leef ik gewoon door op die 16000 MXN met hier en daar een budgetoverschrijding. Maar ik ken mijzelf. Ik kan vreselijk zuinig en schraal doen als ik de limiet nader, en ik wil ook lekker leven. het is een soort psychologisch spelletje wat zich in mijn hoofd afspeelt. Na mijn financieel moeilijke tijden in Nederland ben ik een beetje hysterisch met geld en uitgaven zeg maar. Ik ben geen zuinige krent, maar wel heel erg uitgave-bewust.

De prognoses zijn wisselend net als de financiële trends

We wachten het af, er zitten een boel ontwikkelingen aan te komen. Als Trump de verkiezingen wint in de VS is de voorspelling dat de Peso weer goedkoper wordt en richting de 24 op een Euro gaat, dat is voor mij prettig. En Mexico volgt altijd een paar maanden later op de Europese markten als het gaat om financiële trends, dus de prijsverlagingen zullen hier binnenkort ook wel merkbaar zijn. Voor sommige producten is het al, afgelopen week was de benzine opeens 50 centavo goedkoper per liter. Heel fijn.

En ook zaken als uien en tomaten en zeker eieren zijn alweer in prijs gedaald, maar koffie en paprika’s blijven maar duur evenals rundvlees, boter, melk en kaas. Alsof alles van de koe een verboden vrucht aan het worden is.

Soms word ik wel eens moe van hoe de huidige wereld werkt, het is toch van de zotte dat als ergens een land van president verandert jouw besteedbaar inkomen anders is? Of als er ergens een boot vastloopt, jouw bloemkool duurder wordt?

Ik begrijp met de jaren best wel waarom mijn oma altijd zei: vroeger kind, vroeger was alles anders, niet perse beter, maar wel anders…….en ik denk nu: en een beetje beter ook wel. Want god wat een verknipte zooi leven we in momenteel.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *