een rode en roze tulp in een milde regen
Dagboek van een zwerfziel

Wat is een bucketshower?

Ooit woonde ik in een huisje op het strand. Het was super idyllisch, ik stapte zo mijn veranda af een verlaten stil strand op, vol prachtige schelpen en elke dag kon ik verse vis kopen bij de vissers die verderop hun boten op het strand trokken. 

Mijn keuken was buiten op de veranda, en mini-mini. Het bestond uit een 2 pits gasstelletje en een kastje. Afwassen deed ik in een teiltje op de keukentafel. Eigenlijk was het een soort van kamperen. Maar omdat het op het strand stond, boeide dat me niet. Het leven heeft sinds ik ben geëmigreerd toch een ander tempo en een andere focus. Tijd is iets waar ik niet meer bij leef, zoals in Nederland waar alles op de klok moet. Ik leef zoals ik wil en de klok is bijzaak geworden. En ik heb geleerd dat je met heel veel minder luxe heel gelukkig en tevreden kunt leven. Wonen op het strand, en afwassen in een teiltje, dat is een prima combinatie.

Een andere nuance in mijn leven is dat ik niet altijd de beschikking heb over warm water in de douche. Soms omdat het gewoon niet aanwezig is, er is alleen een koude douche, zoals in het strandhuisje, en als de wateropslagtank dan niet in de zon staat, maar in de schaduw zijn dat koude douches, zeker in de ochtend. Met mijn verwende Westerse rijke blanke kop kan ik maar niet wennen aan koude douches. Zeker niet aan bijtend koude douches, koele douches okay, maar van zo’n: bijna bevriezende tepel-verhardende adembenemeden ijskoude straal, daar word ik puur sacherijnig van. En mijn lijf ook. Als je ouder wordt reageert alles wat strammer op zovele kilte aan het begin van je dag. En als het buiten dan 40ºC is komt het extra hard aan!

Ik herinner me een hotelletje in Bulalacao in de Filipijnen, er was geen warm water, en ik flapte eruit: Oh wat jammer ik heb zo’n hekel aan koude douches. Om 7 uur in de ochtend was er een bescheiden klopje op mijn deur, voor de deur stond alles voor een bucketshower, een prachtig mooie witte zachte fluffige handdoek, een emmer, een hele grote thermoskan gekookt water en een klein heerlijk ruikend zeepje. Dat soort zorgzaamheid? Geweldig!

Ik leerde in de Filipijnen bucketshowers nemen. Douchen uit een emmer. En toen ik het iets luxere Mexico betrat had ik niet verwacht dat ik dat weer zou doen, want in Mexico is er wel warm water in de douches, althans, in de meeste. Veel meer dan in de Filipijnen. Maar nu, in het huis waar ik woon, zit door een constructiefout geen waterdruk achter de boiler, er heeft al meerdere keren iemand naar gekeken, maar het lijkt niet permanent op te lossen, als het “gefixt” is kan ik 1 keer slap douchen en dan valt de druk weer weg.

Dus ik heb het opgegeven, ik heb niet de luxe van warm water uit de kraan. Ik neem als het weer wat koeler wordt en de watertanks die hier in de volle zon staan niet verwarmd worden omdat het bewolkt is bijvoorbeeld, weer lekker bucketshowers.

En dat primitieve gedoe heeft voordelen. Maar dat ga ik uitleggen.

Wat is een bucketshower nu precies?

Er zijn allerlei hippe oplossingen voor off-grid douchen. En als je op het internet zoekt op “Bucketshower” kom je die allemaal tegen. Maar dat is niet wat ik bedoel, ik bedoel precies dat wat het woord vertaald: een emmerdouche.

Ik leg uit hoe het werkt:

  • Je kookt warm water, ik doe dat nu in een grote pan, maar in de Filipijnen gebruikte ik gewoon de waterkoker.
  • Je mengt het warme water met koud water tot een aangename temperatuur in een emmer of teiltje
  • Je hebt een kommetje, beker, schaaltje……..en je zeep en shampoo.

Je maakt jezelf nat, ik begin meestal met mijn haar wassen, dus ik schep een kommetje vol water en giet dat over mijn hoofd zodat ook de rest van mijn lichaam nat wordt. En dan was ik mijn haar en spoel het uit. Inmiddels is dan wel je hele lichaam nat, dus dan kun je lichaamsdeel voor lichaamsdeel inzepen en afspoelen. En klaar!

Waar je wel op moet letten is dat je geen zeep in je emmer water krijgt, dus je handen moeten zeepvrij zijn als je water schept.

Maar de meeste badkamers hebben een kraantje op ongeveer een halve meter boven de vloer, en dat is het kraantje wat je gebruikt om te mengen en eventueel de shampoo van je handen te spoelen voordat je gaat scheppen.

Voordelen van een bucketshower?

Een bucketshower is voor mij bijna meditatief, het ritueel van het voorbereiden is al onthaasten. Het klaarzetten van het teiltje, en het kommetje, het koken van het water, het mengen van de temperatuur, dat is allemaal mindful. Je bent heel erg in het moment. De wereld valt een beetje weg, en het gaat om jou en het perfecte badkamer moment.

Je gebruikt heel weinig water, als je doucht loopt het water maar door en door, maar met een bucketshower heb je een beperkte voorraad water klaargemaakt en daar moet je het mee doen. Je denkt dus heel goed na over verbruik en omdat de voorraad beperkt is verdwijnt er geen water nodeloos door het putje.

Het gevoel, voor mij heel belangrijk, het gevoel van het warme water op je houd en dan weer de koele ochtendlucht, en dan weer het warme water. Het is alsof de warmte je omarmt, loslaat en weer omarmt. Dat doet iets met je huid en dat is een heel energiek, maar ook weldadig gevoel. Zo anders dan dat je onder die warme straal staat die continue is.

Je bent heel bewust bezig met het douchen, het wassen, onder de douche kan ik bijna gedachtenloos douchen en mijn hoofd is overal en nergens. Maar met een bucketshower ben ik ook tijdens het wassen heel bewust met mijzelf, en het moment bezig, veel meer dan onder die straal van de douche. Omdat je zo’n ritueel hebt van ledematen wassen, afspoelen, het lijkt allemaal heel erg “in dat moment” en de focus ligt veel meer op jou. Dat komt misschien ook omdat je niet “even” een bucketshower neemt maar omdat er voorbereidingstijd is.

Het is trager, het leven vertraagd, het is een bewuste keuze, een ritueel, een moment.

Voor mij zijn dat wel de grootste voordelen van een bucketshower. Het onthaast me en brengt rust.

En het mooiste moment: als je water overhoudt, en dan dat laatste restje zo uit het teiltje over je hoofd kiepert, als een soort plonsbad.

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!