groen bosmonster geschilderd op betonnenpaal
Dagboek van een zwerfziel

Veiligheid is een goed gevoel

Ik las ergens dat angst nooit meer hetzelfde zal zijn na de laatste pandemie. Op unieke en ludieke wijze werd deze emotie beïnvloed en gemanipuleerd. We werden bang voor alles, zelfs als we ons probeerden te verzetten en onze nuchterheid wilden tonen, ontkwamen we niet aan de constante angst die over de samenleving werd uitgerold. 

we werden bang voor contacten, bang voor besloten en kleine ruimtes, bang voor vaccins en bang voor ongevaccineerden, we werden bang voor controle, en voor complotten, bang om dood te gaan en stonden verbijsterd te kijken naar de blunders van anderen en overheden, ook een vorm van angst, want je legt toch veel vertrouwen in de overheid, zeker als je in een democratie woont.En als die overheid dan ernstig faalt of lijkt te falen……sommigen werden bang om hun mening te uiten, anderen voelden zich ernstig gekort in bewegingsvrijheid terwijl weer anderen zich nergens iets van aan leken te trekken en ook dat was eng.

En zo kan iedereen wel iets benoemen waar voor hem/haar de angst lag. Sommigen werden zo bang dat ze amper nog op straat durfden.

We hadden een intense behoefte aan veiligheid, en veiligheid krijgen we!

Veiligheid, daar hadden we intens behoefte aan. Dat hebben we altijd al, want dat komt voort uit onze overlevingsdrang, maar nu meer dan ooit. En zo is de manipulatieve cirkel compleet. Eerst voed je angst, en zaai je onrust en paniek, en daarna creëer je veiligheid, en als de storm is gaan liggen en iedereen weer lekker ronddobbert in zijn veilige rubber bootje in de zee van chaos, dan ga je verder met dat veiligheidsgevoel. Je voedt het, je laat zien hoe onveilig de wereld is buiten de grenzen van het veilige bestaan in Nederland en je zorgt voor huismussen gedrag. je traint de mensen om te denken dat alles gevaarlijk is, behalve je eigen land. (En straks misschien je eigen huis?)

Het is een vorm van vrijheidsberoving die maar weinig mensen herkennen. Maar vakantie, en met name kamperen,  is onveilig las ik kortgeleden in de krant. Eerst was vakantie onveilig vanwege de pandemie en de stomheid van het land die het niet goed aanpakten (lees volgens dezelfde regels als de EU of het RIVM) en daarna was het land onveilig omdat de vaccinatiegraad nog niet hoog genoeg was, en nu is het onveilig vanwege: TADA!! Natuurrampen.

En dat komt dan uit de koker van een land waar je op straat door een tiener neergestoken kan worden om niks, waar druglabs als paddestoelen uit de grond rijzen, en waar het kraanwater met enige regelmaat van de klok te vies is om te drinken, terwijl je je wel de blubber betaald voor dat schone drinkwater.

Een land wat langzaam afglijdt van een lichtgevend baken als eerste wereldland naar een status waar menig, door ditzelfde land bestempeld ontwikkelingsland, zichzelf over in de kreukels lacht.

Blijf thuis, blijf thuis, blijf thuis, want daar ben je veilig!

Alles wordt er gedaan om te ontmoedigen dat je weggaat, of te ver weggaat. Het liefst sluiten ze je in 1x op in het wonderschone Nederland en verdwijn je voorgoed achter de tulpen, ehm…geraniums. Maar het moet natuurlijk wat geleidelijk, anders ruiken de wappies onraad en wordt er weer zoveel heisa gemaakt in de maatschappij. Kijk maar wat er met de pandemie gebeurde, dus nu moet het anders. Het moet een autonome beslissing lijken, eentje die jij zelf maakt vanuit de conclusies die je trekt uit de nieuwsfeiten.

En dat nieuws ligt tegenwoordig zonder dat je het wilt vanuit de hele wereld op je keukentafel. Zo anders dan vroeger, zeg, de jaren 70, toen wereldwijde communicatie nog helemaal niet vanzelfsprekend was maar er ook al hele natuurgebieden af fikten en modderstromen waren. Maar ja, toen stond dit onderwerp niet op de agenda van…..ehm…tja van wie eigenlijk? Jouw overheid, de krant? Maar is het wel hun agenda?

Als jij niet geloofd dat nieuws in Nederland en in de Westerse wereld gemanipuleerd wordt, moet je eens verder kijken dan je neus lang is. Duik eens kranten artikelen op van hittegolven van bijvoorbeeld 50 jaar geleden, toen we met zijn allen op de Nederlandse kust dood lagen te gaan van de hitte en we voor het eerst kennis maakten met zonnebrand factoren hoger dan 2, omdat het “levensgevaarlijk” was in de zon te liggen. En de ijskar die over het strand reed het ijs niet snel genoeg kon aanslepen.

En lees eens een krant uit een ander werelddeel, bij voorkeur 1 die niet gevoed wordt door de geijkte perskanalen als Bloomberg en Reuter, maar die onafhankelijke journalisten in het veld heeft, ouderwetse, echte journalistiek dus. Ze bestaan nog! En je leest niets over veiligheid, CO2 beleid, klimaat, energietransitie en dat soort onderwerpen.

Waarom niet? Omdat die journalisten wellicht voor landen werken waar jouw tomaten in de winter vandaan komen zodat jij 24/7 altijd mooie rode verse tomaten hebt, het land waar jouw verse garnalen gepeld worden en jouw via vrachtschepen geëxporteerde vuilnis op een hoop gegooid wordt door mensen die in jouw tweede hands kleding lopen.

Veiligheid is een prettige ervaring

Maar goed, dan gaat het opeens over het milieu en we hebben het over veiligheid. Na angst wordt nu het veiligheidsgevoel bespeeld. Dat is een prettigere ervaring dan wanneer je constant angstig wordt van de krant lezen. Want nu denk je: o, wat fijn dat dit hier niet is. Bij angst ben je waakzaam, alert, je vlucht of vecht energie staat op scherp en je bent in een constante staat van stress.

Als je veiligheidsgevoel bespeeld wordt, dan leun je relaxt achterover en je bent ontspannen, tevreden zelfs, en je lepelt dus ook makkelijker naar binnen wat je gevoed wordt zonder al te veel kritische vragen te stellen.

Je hebt een goed gevoel, want jij bent veilig.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!