Wonen in Mexico

Je CFE rekening betalen in Mexico

Als je in Mexico je eigen stroomrekening moet betalen heb je een aantal opties. Ik kwam er tot mijn verbazing achter hoe een simpel systeem best ingewikkeld kan zijn omdat het gewoon niet altijd werkt zoals je zou willen. 

De eerste CFE rekening was een drama, het aanmaken van een account werd behoorlijk onhandig uitgelegd door de administrateur van het gebouw, en uiteindelijk heb ik het zelf opgelost. Als je een account hebt, ben je namelijk nog nergens, je moet dan via de aansluitingsnummer en het bedrag van de laatste openstaande factuur je account opzoeken. Dat account kan werkelijk op naam van iedereen staan, dat maakt dan weer niet uit. Mijn aansluiting is niet op mijn naam, maar op naam van mijn huiseigenaar. Maar ik heb inzage in de rekeningen via het aansluitingsnummer en kan rekeningen betalen.

Als je dit doet in de beveiligde omgeving van “Mi Espacio” (op de website van CFE op de computer of laptop of via de (slecht werkende) app van CFE Contigo) moet je als je je gegevens wilt ophalen de cijfers achter de komma van het maandbedrag weglaten, anders lukt het never nooit.

Maar dan betalen, hoe werkt dat?

Eigenlijk is het heel simpel. Je klikt op de grote groene “Pagar”-knop rechts in je dashboard, en dan kies je via drop down menu’s je bank en je de aansluiting die je wilt betalen, de openstaande rekening komt automatisch in beeld.  Je wordt omgeleid naar de beveiligde betalings-gateway van BBVA de bank van CFE. Daar volg je de stappen die bij jouw bank en online betaalwijze van jouw bank horen. Meestel betekent dat dat je je kaartnummer invult, en je NAW gegevens zoals bekent bij de bank, en dan klik je op betalen en moet je iets doen met een Token via jouw bank(app) en dan krijg je een betaalbevestiging per email. Het is een boel geklik elke keer en je moet goed opletten, want ergens in het proces word je gevraagd of je voortaal automatisch wilt betalen. Die keuze is aan jou, maar omdat ik nergens lang woon, wil ik niet automatisch betalen. Want het stopzetten van automatische betalingen is een heel gedoe hier in Mexico.

Ik klik ALTIJD op “nee” of “Cancelar” als ik die vraag krijg, maar op de 1 of andere manier stond deze maand mijn betaling op automatisch betalen. Dat begreep ik eerst niet want de zin of melding was wat vaag voor mij en werd nog vager vertaald door mijn browser. “El servicio consultado se encuentra Domiciliado” en dan de melding dat ik niet online kan betalen. Geloof me, ik had werkelijk geen flauw idee wat Domiciliado betekende.

Dus, dan maar naar de betaalautomaat van CFE, je kunt je rekening op verschillende manieren betalen in Mexico, via betaalpunten bij de supermarkt en OXXO, gewoon bij de caissière aldaar, die scannen dan je QR code op de rekening van CFE en dan reken je af, dat kost 10 peso per transactie, of als je geluk hebt bij 1 van de vele betaalautomaten van CFE, of bij de CFE klantenservice kantoren. Waar het altijd retedruk is.

In mijn stad staan heel veel betaalautomaten van CFE, dat is in sommige steden wel anders. Weer andere steden hebben drive-through betaalopties, een soort MCDonalds loket voor het betalen van je rekening, alleen krijg je geen hamburgers mee. En weer andere steden hebben alleen een kantoor. Geloof me, dan kun je beter 10 peso betalen bij Oxxo, want de servicepunten zijn echt altijd stampvol mensen die willen betalen voor de vervaldatum of die problemen hebben met hun aansluiting.

Ik koos voor de betaalautomaat van CFE en ontdekte dat dat nog simpeler is dan online betalen. Je typt je aansluitingsnummer in en hupla, de rekening die openstaat is al in het scherm en de automaat vraagt om je pinpas. Soms kun je ook cash geld naar binnen proppen, maar je krijgt geen wisselgeld, het teveel betaalde gaat op je CFE rekening en wordt volgende maand verrekend. Ik koos voor de pinpas, pincode, klaar. Je krijgt 2 betaalbonnen, 1 van de pintransactie en 1 van de betaalde factuur.

Als je thuis komt en in “Mi Espacio”  je rekening controleert, dan zie je na ongeveer 24 uur dat de rekening betaald is. In de App kun je dit direct zien.

Wat betekent “El servicio consultado se encuentra Domiciliado”

Ik moest even zoeken want ik begreep de tekst niet goed, maar het betekent dat je de betaling van de rekening hebt ondergebracht bij de vestiging, oftewel, automatisch betalen. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik in een ingewikkeld land als dit daar voor gekozen heb. Maar na lang zoeken vond ik een paar redenen waarom dit zou kunnen verschijnen zonder dat je er zelf voor kiest:

CFE wil dat je automatisch betaald, de maatschappij worstelt met wanbetalers en wil op deze manier voorkomen dat mensen afgesloten worden en weer aangesloten moeten worden, er zijn krantenberichten, overheidspagina’s en de webste van CFE zelf staat bomvol met de voordelen van automatisch betalen. Echter het opheffen van deze betaling dat zijn 2 lullige regeltjes ergens onderaan alle tekst,  op een onbeduidende plek, en dat opheffen is best ingewikkeld.

Ik heb gecontroleerd bij mijn bank of ik die autorisatie heb afgegeven, maar dat heb ik daar niet. Je kunt wel bij je bank instellen dat je CFE elke maand een vast bedrag geeft voor het betalen van de rekening en daarbij heb je ook de optie om het door CFE automatisch het exacte bedrag te laten afschrijven. Je hebt dus een keuze, een vast bedrag overmaken met het risico dat je te weinig betaald of automatisch betalen en alles uit handen geven.

Ik las ergens dat je in de CFE App het automatisch betalen kunt uitzetten. Dus via een Mexicaans Google account heb ik de app geïnstalleerd op mijn telefoon. Pas hier mee op! Dit kan niet altijd, ik heb een extra telefoon voor op de motor voor de routes, en dat is een puur Mexicaanse telefoon, daar zitten geen Europese accounts op. Als je namelijk je Europese account overzet van de Playstore of de Apple Store, verlies je al je aankopen.

Terug naar de App. Ik moest weer een account aanmaken, weer de aansluiting toevoegen, (dat synchroniseert dus niet met de desktop) en dan krijg ik een pop-up dat mijn betalingen automatisch van mijn debitcard worden afgeschreven en of ik dat wil. Nee, dat wil ik niet!! De app bevestigd dat ik het opgeheven heb. Nou, dat ging makkelijk! Done!

Ik browse wat rond in de app, wat kan ik daar allemaal? En hoe werkt dat ding.

De App lijkt wel handig, je kunt er meldingen maken van stroomuitval, je kunt er je rekeningen inzien, de CFE debitcard toevoegen of welke andere bankkaart dan ook, je kunt loketten zoeken mits je je locatie aanzet. De App scoort slecht in de store, en ik begrijp waarom, hij zit vol bugs, want als ik teug ga naar het hoofdmenu, moet ik weer aangeven of ik betalingen automatisch van mijn debitcard wil laten afhalen, nee dat wil ik niet, okay we hebben het gecanceld. En met elke beweging die ik maak in de App, popt die melding op. Ik wordt er echt iebelig van en vrees dat ik toch op een dag naar de klantenservice moet. Op dit punt begin ik te wensen dat ik nooit mijn debitcard had gebruikt om online te betalen, mede gezien hoe eenvoudig die betaalautomaten van CFE werken!

Ik sluit de app af na de laatste bevestiging dat ik NIET automatisch wil betalen en hoop dat het systeem het verwerkt, maar ik vrees het ergste.

Het is niet zo’n punt, want CFE zet teveel betaald geld op je rekening, en verrekend alles de volgende maand, maar het is onhandig en als ik hier weg ga zit ik met die betaling, en dat is een beetje suf. Hopelijk is het een fout in het systeem, en komt het wel weer goed, het verscheen vanzelf, en zoals zoveel in Mexico in dit soort systemen vaak onverklaarbaar is, verdwijnt het misschien ook wel weer vanzelf.

Mijn advies: Zo lang je huurt, en de rekening staat niet op jouw naam, betaal dan bij een automaat of een betaalpunt. Dat scheelt een hoop gekloot zeg maar.

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!