Wonen in Mexico

Checkpoints in Mexico

Toen ik net op motortocht ging door Mexico had ik wel een beetje een onderbuikgevoel over de checkpoints. Allerlei indianenverhalen waren op me losgelaten al dan iet door Mexicanen zelf dan wel door andere reizigers. Wat ik vooral meekreeg ws dat er veel illegale ccheckpoints zijn en dat je zelfs de politie niet kunt vertrouwen. 

Mexico staat bekent om zijn checkpoints, en vooral de reputatie van die checkpoints. Of het nu een boer met een touwtje over de weg is en een jachtgeweer of een volledig ingericht schuttersputje van het lokale kartel, tot een tijdelijk of zelfs vast politiecheckpoint, Mexico heeft ze in alle vormen en maten.

Als je in de app iOverlander kijkt zie je de meest afschuwelijke ervaringen van meestal hysteriche Amerikanen die bij elke aanhouding gelijk moord en brand schreeuwen en in paniek raken. Ik heb ze bij menign chekcpoint voor me gehad in de rij, totaal hysterisch over iets wat een normaal checkpoint is, en waarbij ze zo’n scene maken dat ze eigenlijk automatisch al naar d ekant gestuurd worden voor een uitgebreide check van hun papieren en bagage. En eerlijk gezegd kan ik die arme agenten niet altijd ongelijk geven, het is de ultieme wraak voor het ge-Oh-My-God, en gekrijs en gescheld.

Ik geloof heus wel dat er corrupte checkpoints zijn en dat er agenten rondlopen die denken dat ze een slaatje uit jouw onwetendheid kunnen slaan, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik op al mijn reizen, en dat zijn er inmiddels heel wat, nog nooit problemen bij een checkpoint heb gehad.

Ik heb ruim 50.000 KM gereden in Mexico, door bijna alle staten, en ik heb 1x een checkpoint gehad waar illegaal geld gevraagd wrd voor een nieut bestaande tolweg, daar ben ik in de schaduw van een grote vrachtwagen dorogereden tot grote ergernis van de mensen die de checkpoint bemensden. En ik heb 1x en checkpoint gezien aan de overkant van de weg wat ik niet kon thuisbrengen, omdat het ongemarkeerde uniformen leken, maar dat was de speciale eenheid van de Aduana, de Hacienda zeg maar die een fiscaal checkpoint hadden. Die zie je zelden.

Ik spreek Spaans, blijf vriendelijk en besef dat de meeste van die mannen daar ook niet voor hun lol staan. 

Elk checkpoint wat ik nader open ik mijn vizier en trek mijn bandana naar beneden zodat mijn gezicht zichtbaar is. En rij dus met open vizier een checkpoint in. Als het bemand is groet ik netjes terwijl ik met een slakkengangetje door het checkpoint rij. Zoals het hoort. Word ik wel aangehouden dan spreek ik Spaans, vraag of ik af moet stappen en ben beleefd.

Ik zet mijn motor uit, maar hou de sleutel of in het contact of in mijn hand als ik moet afstappen. Ik heb al mijn pasjes die je moet laten zien gekopieerd en geplastificeerd, dus ik laat nooit het echte pasje zien, tenzij ze daar om vragen, maar dat gebeurde in al die maanden/jaren onderweg maar 1x bij een douane checkpoint in Chiapas. Meestal is het digitaal laten zien van je documenten al genoeg. Want dat heb ik ook, alles op mijn telefoon.

Waar je op let is of hun filmen, een goed checkpoint filmt hun acties, met bodycam of telefoon. En jij filmt als je een dashcam hebt ook uiteraard.

Als ze eerlijk zijn hebben ze daar geen enkel probleem mee.

Ik heb in de videos die je hieronder ziet een aantal checkpoints gefilmd. Dan kun je zelf kijken en een beetje een beeld vormen van wat je zoals kunt tegenkomen.

Hoewel ik inmiddels vol vertrouwen een checkpoint inrijdt en er niet meer nerveus over ben, blijf ik wel altijd een beetje op mijn hoede. Ik denk dat het niet verkeerd is als je alert blijft als je als gast in een land verblijft.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!