Vroeger toen groente nog gewoon groeide
De mensheid heeft zich in alles gemengd, en heeft ook alles vermengd en daardoor lijkt nu alles fout te lopen en betalen we misschien wel een heel hoge prijs voor een wereld die zo ingewikkeld is geworden omdat we iets heel belangrijks hebben genegeerd: expansiedrift
Vroeger in de tijd dat kasteelheren nog lijfeigenen hadden en pachters de grond bewerkten, groeide groente gewoon. Je pootte aardappelen en een paar maanden later at je aardappelen. Je zaaide graan en je bakte daarna brood. En als je dat handig deed en een beetje goed plande, dan had je het hele jaar eten.
Tegenwoordig is dat een stuk ingewikkelder geworden, omdat we niet langer voedsel verbouwen primair om te eten, maar om te produceren. Hoe meer er van een veld gehaald wordt hoe beter, en hoe hoger de productie in kassen hoe prettiger. Want de wereld moet zoveel monden voedden, maar de wereld moet ook perse alles op zijn bord hebben of beschikbaar in de winkels. Vooral de eerste wereld! Het rijke westen. Van over de hele wereld wordt van alles ingevlogen om de consument tevreden te houden.
Ik las een artikel over CO2 afvangen en opslaan en ik dacht: waar heb ik als burger dat soort ontwikkelingen gemist dan? Dat de wereld al zo lang naar de kloten is dat ze zelfs in Algerije al sinds 2004 spastisch doen over de opslag van CO2? En hoezo groente groeit sneller als er meer CO2 is, maar ik die die groente eet adem dat weer uit na consumptie en dat is dan weer slecht voor het milieu.
Wat is er mis met gewoon sla groeien en tomaten kweken? En waarom is het nu al die jaren later CO2 opeens een hot item en krijg ik dagelijks dat CO2 gezeik door mijn strot geduwd als het al zo lang bekent is en al zo lang speelt? Waarom hebben we gewacht tot code rood?
Als we in staat zijn om bij drie druppels regen teveel een kleurcode af te geven voor een gevaarlijke situatie, waarom is de kleurcode voor moeder aarde dan zo lang een groen label geweest en niet allang diep donker uitzichtloos zwart?
Onze expansiedrift, is een vloek
Meer mensen, meer voedsel, meer produceren, tot zelfs over-produceren, want we gooien per jaar ook tonnen geproduceerd voedsel weg. Maar die expansiedrift heeft ook gezorgd voor een misschien wel onwenselijke inmenging in de voedselketen. Met genetische manipulatie, onderzoek naar snellere groei zonder kwaliteitsverlies, 12 maanden kunnen verbouwen op eenzelfde akker, teveel vissen in kweekvijvers en de veestapel in mega-stallen.
Mexico en zijn camarones! De garnaal is naast mais en chili’s denk ik wel het meest gegeten product, er zijn projecten waarin onderzocht wordt hoeveel garnalen er in een kubieke meter in een tank kunnen groeien om aan de vraag te kunnen voldoen
Want winst…..bevolkingsaanwas, verwachte groei……meer winst…….
Weer even terug naar vroeger, tuurlijk de aarde was dunner bevolkt, en als de aardappeloogst mislukte dan was er geen eten, en ging je dood van de honger. Rauw was het leven toen, keihard, en niet gepamperd met allerlei verse voorgesneden groenten in zakjes, kant en klaar voor gebruik. Met je blote handen groef je je eten uit de grond en af en toe joeg je een fazant de pan in en at je als een koning.
We zijn ergens tussen dat rauwe, bijna primitieve leven en nu, waar de noodklok geluid moet worden blijkbaar, de balans kwijtgeraakt.
Iemand heeft ergens helemaal niet zitten opletten. De overheid wellicht, waar we na elke verkiezing weer ons vertrouwen inleggen, of de multinationals die de dienst inmiddels uitmaken en die we niet hebben afgeremd onder het mom van 24-uurseconomie en globalisering. Of de aandeelhouders, en daarmee dus de uitvinders van de beursgang en effecten handel……de banken dus. Of een samengaan van al die, omdat die sectoren gerund worden door de moderne kasteelheren die allemaal jaarlijks wel ergens op de wereld naar elkaar toevliegen en snode plannen smeden. En sommigen wel meer dan 1x, sommigen leven ervoor. Dat incrowd netwerken en denktanken op internationaal niveau.
Een rijstboer op Java verteld de NOS dat hij geen rijst meer kan verbouwen door El Niño en de droogte, want een waterpomp naar de rivier kost 1000 euro hij maakt niet genoeg winst om dat te betalen. Dus, zo stelt het artikel komt er rijst-schaarste en wordt de rijst duurder, en gaan er mensen wellicht dood van de honger, allemaal de schuld van het milieu……….ik denk daar anders over, want dit is voedselschaarste creëren, als de rijstexporteurs meer geld betalen aan boeren voor rijst en ietsje minder winst maken, of een waterpomp doneren, is er geen voedselschaarste……maar de wereld leest “voedselschaarste, dure rijst…….ik lees: graaicultuur en geld wat niet op de juiste plek komt*
Waar had “die iemand” dan op moeten letten vraag ik me af?
Het is een complexe materie, wellicht veel complexer dan ik als simpele burger kan overzien. Want dat klonen niet is toegestaan dat snappen we als burgers wel, iets met ethiek enzo. Maar is vlees groeien van een dierlijke cel niet ook een soort klonen? En mais dusdanig bewerken dat het meer mais is, is natuurlijk ook manipulatief, net als die CO2 gegroeide groente of die koe die soms niet meer op een koe lijkt omdat zijn uiers zo groot zijn dat ‘ie nog amper kan lopen.
En dat we beter moeten zorgen voor wat de natuur ons geeft dat snap ik ook wel, maar al die monden moeten wel gevoed worden. Hoe komt het eigenlijk dat de wereldbevolking zo groot geworden is? Ligt de kerk daar niet aan ten grondslag? De Bijbel zegt: Gaat heen en vermenigvuldig uzelf, en dat hebben we gedaan, onder leiding van die kerken die voorbehoedsmiddelen verbieden en die de bevolking leren dat kleding dragen fatsoenlijk is een kind een geschenk van God is. We hebben zo goed geluisterd naar die religies dat we er nu niet meer tegenaan kunnen groeien, kweken, pompen, boren, zuiveren en verwerken.
Hadden we eerder moeten ingrijpen op het gebied van bevolkingsaanwas? Ik hoor de overheden al janken dat dat de oplossing niet is, want al die monden die we moeten voeden brengen ook geld in het laatje, via belastingen bijvoorbeeld, zodat wereldleiders weer snode plannen kunnen uitvoeren en onderzoeken kunnen financieren. Duitsland zei ooit eens: We hebben elke migrant nodig want we vergrijzen zo snel dat we straks een tekort aan inkomsten hebben ten opzichte van de uitgaven.
De kranten staan bol over de stijgende zeespiegel en de waterschaarste, maar helaas heeft niemand het over ontzilten van zeewater voor bijvoorbeeld de landbouw, het ene probleem met het andere oplossen……zoiets…..of heeft niemand het er over omdat er geen probleem is misschien……?? Wie het weet mag het zeggen.
Hadden we op de onderzoeksrem moeten trappen? Zodat we nu nog steeds met onze blote handen de aardappels uit de grond trekken? En mensen nog dood gaan aan een gebroken been of de rode hond? Hadden we in moeten grijpen toen iemand het woord globalisering in de mond nam? Of toen de banken gek gingen doen met onze zuurverdiende centen en modellen uitvonden die hun meer macht gaven dan misschien wel handig was?
Hadden we de ontwikkeling stop moeten zetten in de jaren 70 ofzo, en toen moeten roepen: het is mooi geweest, we hoeven geen sla uit een kweekbak, of een sonde op Mars en we hoeven niet te weten wat er achter dat ene zwarte gat in het heelal zit?
Nu ontwikkelen we te ver door, we zitten op de top zo lijkt het wel, en roetsjen als gekken bergafwaarts richting onze ondergang als ik de kranten en de ingrijpende koerswijzigingen moet geloven, en we ontwikkelen nu dingen die de ontwikkelingen weer goed maken, terugdraaien of dusdanig veranderen dat we hopen dat die roetsjbaan weer omkeert en we weer bergopwaarts gaan.
Maar moeten we dat wel willen?
Want je kan maar zo hoog, en dan…….
Hoogmoed komt voor de val……..
- het artikel op NOS Nieuws over de zogenaamde rijstschaarste lees je hier (klik)