Wonen in Mexico

Het Mexicaanse Basis Boodschappenmandje

Mexico houdt de prijzen bij van het Basis Boodschappenmandje. Hierin bevinden zich 24 producten die elke Mexicaan koopt of nodig heeft voor het dagelijks leven. Nu zijn er twee, dus het is wat verwarrend. Er is ook een boodschappenmandje voor het platteland, en dat telt veel meer producten, maar dat dient ook een ander doel. Dat gaat meer over beschikbaarheid in de gemeenschapswinkels van de overheid, hongerbestrijding dan de betaalbaarheid van die van de 24 producten.

Het mandje  waar ik heb hier over ga hebben gaat meer over “waar is de goedkoopste winkel” en wie staat er in the list of shame.

Meten is weten, en de Mexicaanse overheid meet zich suf. Alles wordt in kaart gebracht, al dan niet geholpen door vrijwilligers, studenten voor studiepunten en senioren die tegen een aanvulling op hun splinternieuwe pensioen op pad gaan. Pensioen voor de massa bestaat in Mexico pas met de invoering van het programma Bienestar, maar dat is een ander verhaal voor een andere keer.

Het boodschappenmandje dus, en dan die van de overheid voor de wekelijkse prijsvergelijk,  jaja, je leest het goed: Elke week wordt steekproefsgewijs in de supermarkten van Mexico geshopt, en dan wordt gekeken welke winkel het duurst is en welke het goedkoopste. Helaas is het globaal, want de winkel wordt stedelijk genoemd en niet per wijk, en ik weet uit ervaring dat in la Paz bijvoorbeeld, de Chedraui in het toeristengebied vlak bij de Malecon vele malen duurder was en exclusiever in zijn producten dan de Chedraui voor het werkvolk verderop langs de rivier achterin La Paz. Soms is het dus slim om een beetje om te rijden. Dus in de lijst zou je dan kunnen lezen dat Chedraui in La Paz duur is, maar niet welk filiaal dat is.

Hetzelfde doen ze met benzineprijzen en met bouwmaterialen. Het wordt gepubliceerd op de website van PROFECO, dat is de dienst van de consumentenbelangen en mag niet gebruikt worden als graadmeter voor bijvoorbeeld inflatie. Want het is een momentopname en niet een officiële meeting zoals INEGI uitvoert. (INEGI is het Mexicaanse bureau voor onderzoek en statistiek.) Maar toch, officieel of niet, de president besteed er wekelijks aandacht aan in zijn dagelijkse persconferentie, dus Mexico vindt het een belangrijk item.

Bij veel supermarkten zie je ook het voorbeeld karretje staan, en dan met een prijsvergelijk van een duurdere supermarkt, zo van: Kijk, wij van Soriana zijn lekker goedkoper dan Walmart. Of nog ironischer: Wij van Bodega Aurrera zijn goedkoper dan Walmart, terwijl het onder de paraplu hetzelfde bedrijf is.

Wat zit er in het mandje:

 1. Een liter plantaardige olie
 2. een kilo rijst
 3. 2 blikjes tonijn vlokken van 140 gram elk
 4. 1 kilo standaard suiker
 5. 1 kilo rundvlees
 6. 1 kilo kip
 7. 1 kilo varkensvlees
 8. 1 kilo witte uien
 9. 1 kilo jalapeños
 10. 900 gram zwarte bonen (gedroogd)
 11. 18 eieren
 12. een stuk zeep voor persoonlijk gebruik
 13. 1 kilo rode standaard tomaten
 14. 5 pakken houdbare koeienmelk van 1 liter elk
 15. 1 kilo limes (van die kleine groene, niet de limes die je in Nederland kent)
 16. 1 kilo appels
 17. 1 kilo bananen
 18. 1 groot voorverpakt wit gesneden brood (Bimbo)
 19. 1 kilo witte aardappelen
 20. 4 rollen WC papier in voordeelpak
 21. 220 gram vermicelli
 22. 1 blik sardines in tomatensaus (425 gram)
 23. 4 kilo supermarkt mais tortillas
 24. 1 kilo wortelen

In het plattelandsmandje vind je ook dingen als wasmiddel, rijst, bloem, oploskoffie, zout, tandpasta, drinkwater, batterijen (voor de storm en de black-outs),  wat ik ernstig mis in het basis mandje, en nog een paar dingen zoals gedroogd fruit wat ik dan weer niet mis.

Bij het samenstellen van het mandje is rekening gehouden met onderzoeksrapporten van INEGI over wat de Mexicaan het meest koopt en verbruikt per week, en de gezondheid van de mens. Dus het is naast het basis mandje ook het aanbevolen mandje, oftewel de reclamespotjes van het ministerie van gezondheid prijzen dit mandje ook aan.

Nou dat mandje dus, dat kun je bij de supermarkt vullen, maar ook bij wat ze hier noemen: Central de Abasto, een soort markt voor de markt. Een groothandel, of de overslag voor de markt. Daar kun je als consument ook gewoon je inkopen doen. Da’s lekker voordelig zou je denken, 9 van de 10 keer zo van de boer hup, jouw koelkast in. Nou ja, dat zou je denken ja. Maar in sommige steden is dat dus niet zo. Op de 1 of andere manier is in sommige steden het Central de Abastos duurder dan de reguliere markt of de supermarkt. En dat is bijzonder.

Vooral in Merida en Cancun kwam hij de laatste tijd erg slecht uit de bus, het basis mandje kostte in Merida in Augustus 2023 maar liefst 1044,20 MXN, dat is ongerekend zo’n 55 euro (afhankelijk van de koers) en in Cancun 987,80. En dan vermelden de 2 sterretjes achter de markt ook nog fijntjes dat dit de goedkoopste prijzen zijn op die markt, dus het kan daar nog duurder blijkbaar.

Mijn bek lag open toen ik het las. Wat een graaiers! Restaurants kopen ook in bij Central de Abastos, ik gok zomaar dat uit eten gaan dan ook een stuk duurder is en ik begrijp nu veel beter waarom restaurant eigenaren van kleine eethuisjes gewoon bij Soriana alle tomaten in hun kar staan te scheppen.

Ik ga er niet meer voor omrijden dus. In mijn wijk is geen Abastos, maar ik woon bijna in de drie goedkoopste supermarkten van Mexico, de AKI, de Bodega Aurrera en de Soriana, ik red me wel binnen mijn eigen wijk.

Wie nieuwsgierig is naar die prijs presentaties kan op deze tekst klikken dan ga je naar de website van Profeco en de wekelijkse rapportages. En wie geïnteresseerd is in dat plattelandsmandje en het doel daarvan kan op deze tekst klikken en dan ga je naar de website van het Ministerie van Landbouw en kun je zelf de 40 producten zien die in dat mandje zitten en verder kutn lezen waarom dit programma van SEGALMEX zo belangrijk is in de bestrijding van honger en eenzijdige voeding.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *