laptop met landenstickers en een kom thee
Dagboek van een zwerfziel

Kun je een WordPress website hebben zonder WordPress?

Het onderhouden van een goed functionerende website is over de jaren best ingewikkeld geworden. En hoewel ik best veel kennis heb vergaard over hoe ik mijn websites up to date hou, begin ik me wel af te vragen wanneer het moment is dat ik het allemaal niet meer bijbeen. 

Zo was ik al een tijdje niet blij met al de ontwikkelingen bij WordPress, de code lijkt steeds slechter te worden, maar vooral lijken ze daar steeds minder te lusiteren naar hun gebruikers en meer naar hun portemonee zeg maar. Ik vroeg me af of ik de website in zijn huidige frame en met het huidige thema ook zonder WordPress kan laten fnctioneren. En, als dat kan, of ik het dan ook nog allemaal begrijp?

Ik ben een ervaren blogger, ik blog al sinds bloggen “een ding” werd zeg maar. Een blogger van het eerste uur. Maar was in die tijd bloggen nog leuk en te behappen als het gaat om je website een beetje leuk te houden en vindbaar in de zoekresultaten, tegenwoordig is dat bijna hogere wiskunde. En ik staar soms naar al die aangekondigde veranderingen als een aap naar een roestig horloge. Zo ook met de laatste Google update en de AI zoekmachines.

Mijn website verscheen niet zoals het zou moeten in d ezoekresultaten, en bezoekersaantallen daalden drastisch. Nu is dat voor Floating Coconut, deze website niet zo erg, het is meer een hobby dingetje en het is toch al een website met een zware identiteitscrisis, maar voor mijn bedrijfswebsite Leaving Holland, is dat wel een zorgpuntje.

Dus ik ben aan het sleutelen gegaan, En het eerste wat ik heb onderzocht is hoe ik een WordPress website zonder WordPress kan laten draaien en bij te blijven met de huidge eisen die Google stelt.

Nu had ik al een tijdje geen jetpack meer, en ik moet zeggen dat het verwijderen van Jetpack een enorme snelheidsverbetering op mijn websie creeerde, alles wat in het logge Jetpack zit kun je ook zelf oplossen emt losse plugins met als voordeel dat je dan nog meer controle over je eigen website houdt. En je kunt kritisch zijn over code en updates.

Ik haat Gutenberg, en al die stomme blocks. Ik vind het te achterlijk voor woorden dat zo’n primitief en beperkt systeem door mijn strot geduwd wordt zonder dat er een andere optie is. Ik was ddan ook heel snel met het instaleeren van de “Kill-Gutenberg”-app. Maar de geruchten dat de “kill-Gutenberg”-plugin gaat verdwijnen worden steeds luider en veelvuldiger.  En dat vond ik best zorgwekkend.

Ik bracht mijn problemen onder de aandacht van Arnan van AJdG.Solutions, hij verzorgt de achterkant van mijn website zeg maar, het child-theme, de database en sommige plugins.

We installeerden ClassicPress

Binnen 15 minuten was het geregeld en draaiden mijn beide WordPress websites zonder WordPress. En alles leek te werken zoals het zou moeten. We vervingen ook gelijk een handjevol plugins die inmiddels dik geld vragen voor simpele dingen. Het fijne van samenwerken met Arnan is dat hij zelf ook plugins maakt en soms iets specifiek ontwerpt voor mijn website.

Daarna de webshop op Leaving Holland, Woocommerce, en de betaalplugings, alles leek prima te werken, en de snelheid van het laden van de pagina’s is enorm vooruitgegaan. Dat is fijn, want als er iets is waar Google altijd over loopt te janken is het snelheid, het kan altijd een miliseconde sneller vinden ze daar.

Daarna de nieuwste Google Algoritme updates

Samen met de. kennisbanken, gebruikerservaringen op het web en Google Search Console heb ik de afgelopen weken gewerkt aan knelpunten, AI zoekmachine compatibiliteit en optimalisatie, eigendomsrechten van inhoud van de website, wereldwijde (overal verschillende) privacy regels, foute URLS, redirects, opschonen van de database en samenvoegen van artikelen die wellicht een conflict kunnen opleveren in de indexering om allerlei vage redenen.

En hoewel ik regelmatig mijn website bijhoud was het al met al toch een heel klus, en ik begin soms wel eens te verzuchten dat ik het wel zat ben al dat website onderhoud en elke update van Google weer uitvogelen zodat ik een beetje vindbaar ben in de zoekresultaten op een manier die ik wil. En niet die Google prefereeert. Want dat is ook iets, de Google AI beslist, jij hebt daar weinig invloed op zo lijkt het.

Nu ja, het antwoord is dat je zeker weten een WordPress website kun draaien zonder WordPress. Dan stap je gewoon over op ClassicPress.

Ik ben voorlopig weer even future proof, hier en daar nog wat puntjes op de “i” zetten en dan is het maar weer af. Maar soms, heel soms, verlang ik zo naar een leven zonder digitaal leven zeg maar, een leven waarin ik tomaten kweek en eieren raap van mijn kippen, en op de veranda zit en over de zee staar………zonder dat Google.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!