Op Pad

Op Pad, Flamingo’s kijken in Yucatan

Flamingo’s zijn samen met de nobele t’ho of mot mot vogel, de meest geliefde vogel van Yucatán. Ze zijn in grote aantallen te zien in Celestún, Sisal en Río Lagartos, maar kleinere groepen zijn ook te zien rond Progreso en Telchac.

Flamingo’s krijgen  hun kleur door het eten van algen die carotenoïde pigmenten bevatten. En die pigmenten vind je in zoutmeren. De roze meren van Rio Lagartos zijn daar een prachtig voorbeeld van. De felroze kleur die deze zoutmeren regelmatig hebben komt door die specifieke algengroei in combinatie met de mineralen.

Yucatan heeft veel zoutmeren en zoutpannen, mede omdat een groot deel van de kust in het noorden mangrove bevat en slufters.  Ze zijn niet allemaal roze, sommigen zijn geel/groen, of oranje, maar ze hebben wel bijna allemaal een rijke vogelbevolking. van Celestun tot El Cuyo vind je zoutwinning, en mangroven. En overal kun je flamingo’s tegenkomen.

Het is niet ongebruikelijk om in Celestun. op het strand te zitten en tegen het einde van de middag boven zee een rij flamingo’s laag over het water te zien vliegen, op weg van het ene zoutmeer naar het andere.

De flamingo is, omdat hij erg geliefd is onder toeristen inmiddels behoorlijk commercieel geworden. Tours naar flamingo gebieden zijn vaak duur, zonder echte garantie dat je ze te zien krijgt, want al die drukte maakt dat de flamingo zich meer en meer terugtrekt voor rust.

Maar souvenirs genoeg met als thema: De flamingo, van sleutelhanger tot knuffelbeest, en van zwemband tot T-shirt en koelkast magneet, eigenlijk vind je ze overal en alle soorten, maten en prijsklassen.

Wat is de beste plek om Flamingo’s te zien?

De beste plek is eigenlijk de mangroven van Rio Lagartos. Een kleine vissersdorpje in het noord-oosten van het schiereiland Yucatan. Als je vandaar over de kleinere weggetjes richting El Cujo rijdt, kom je langs de beroemde roze meren van Las Coloradas, waar een enorme zoutfabriek staat. Door de zoutwinning zijn er prachtige roze waterbekkens waar zeewater verdampt en zeezout gewonnen wordt.

Toch was mijn ervaring dat hoewel de meren prachtig zijn, de flamingo’s vooral zitten in de mangrove bij Rio Lagartos, en met name in door UNESCO erkende natuurreservaat Reserva de la Biosfera Ria Lagartos.

Ben je in Merida en wil je niet te ver afdwalen van de stad dan kun je ook in de mangrove bij Progresso flamingo’s zien, maar die kans is toch kleiner dan wanneer je echt naar Rio Lagartos gaat.

Ook bij Celestun vindt je oude zoutwinningsgebieden waar je vanuit Celestun met de boot naar toe kunt om flamingo’s te spotten. En zoals ik al schreef, met een beetje geduld zie je ze vooral tegen de namiddag en zonsondergang vaak vliegen. Ze verplaatsen zich om die tijd namelijk van hun voedselgebieden naar hun slaapplaatsen, zo vertelde de gids in Rio Lagartos me.

Moet je altijd met een gids op stap?

Kijk, de mensen die de tours verkopen weten meestal wel waar je de meeste kans maakt om ze te zien, ze weten waar de beste voedselgronden zijn en de grotere kolonies zich ophouden. Maar het is geen garantie. En soms zijn ze ver weg, en zit je naar wat oranje vlekken boven het soms grijsgroene water te staren. De Mexicaanse overheid heeft strenge regels over de bescherming van de natuur en de rust van de kolonies.

Ik was in Rio Lagartos en boekte een bootje met een jongeman, en we hebben best wel gezocht voor we flamingo’s gevonden hadden, maar eenmaal gevonden dan heb je ook wel waar voor je geld, want het waren er best veel en ze waren ook actief. Het is best een lange boottocht want hij vaart helemaal tot ver voorbij de Puente de Coloradas, tot ver voorbij de zoutfabrieken en de Roze meren.

Deze jongeman gaf vol enthousiasme een prachtige rondleiding over het water langs en door de mangrove. En kende het gebied op zijn duimpje. We zagen veel meer soorten vogels dan alleen maar Flamingo’s. En ook krokodillen en zelfs later vlak voor het dorp dolfijnen die rond de boot zwommen. En dat is het leuke als je een persoonlijke tour boekt, dan krijg je ook een persoonlijke behandeling in plaats dat je in een groep “even snel” heen en weer gaat. Maar, een persoonlijke toer is wel duurder.

Zelf op ontdekkingstocht

Je kunt ook met de verrekijker zelf op stap. Op het schiereiland waar Progreso op ligt zijn genoeg stopplekken met prachtig uitzicht over de mangrove waar je kunt kijken of je flamingo’s ziet. En ook bij Celestun kun je best dicht bij de zoutpannen komen, je rijd dan wel over een zandweg. Maar als je richting Real de Salinas rijdt kun je ze overal verwachten.

Ben je in Rio Lagartos en wil je zelf op zoek maak je de meeste kans als je naar El Cuyo rijdt via de zandweg die op de grens van de zee en de zoutvlaktes loopt. Je rijdt dan dwars door het gebied van de zoutwinning. Je moet rekening houden met 2 dingen: Veel mul zand en diepe sporen om in te rijden en vrachtwagens van de zoutmijn daar die af en toe heen en weer rijden. De weg begint heel breed maar wordt richting El Cuyo steeds smaller.
Tot aan de parkeerplaats van Playa Costa Rosa is de weg goed te rijden, daarna wordt het wat uitdagender.

Als je hier klikt, heb je de pin op Google Maps van het begin van de route

Vergeet niet hier en daar even op het strand te kijken, beide zijden van de weg bieden prachtige uitzichten.

Daarnaast zul je zien op Google maps dat er voldoende wandelroutes zijn door het natuurgebied. je moet echter wel oppassen en het is verstandig om als buitenlander een gids mee te nemen vanwege het moerassige gebied, het getij en de krokodillen.

Wat kost een tour langs de Flamingo’s?

Qua prijzen kun je van alles verwachten, afhankelijk van de aanbieder kan het alles zijn tussen de 300 MXN en 1500MXN en meer. De prijs is afhankelijk van waar je bent in Yucatan, dus reistijd, met hoeveel personen je gaat en hoe ingewikkeld je de toer wilt maken, wil je bijvoorbeeld ook dolfijnnen kijken, of langer of korter op het water zijn, of een luxere boot met Engels sprekende gids.  En of het laagseizoen of hoogseizoen is maakt uiteraard ook uit voor de prijs.

Wij huurden voor drie uur een overdekte boot in de hoofdstraat van Rio Lagartos, bij 1 van de vele steigertjes voor 1000 pesos, 2 personen. Dus een privé tocht.

Gemiddeld zou je voor zo’n 800-1500 MXN prima een tochtje moeten kunnen boeken, met garantie dat je flamingo’s ziet.

Wat is de beste tijd van het jaar om flamingo’s te kijken in Yucatan?

Tijdens mijn verblijf in Yucatan zag ik ze eigenlijk wel het hele jaar. Maar de kolonies trekken en sommige kolonies koomen helemaal uit Florida naar Mexico. De piek van de flamingo tijd ligt ergens tussen november en april.

Dat is dan ook de tijd dat de prijzen van de tours het duurst zijn. Buiten het hoogseizoen om is er nog wel eens een goede deal te maken.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving van Rio Lagartos?

Als je besluit flamingo’s te gaan bekijken en dit combineert met de roze zoutmeren van Las Coloradas, kun je een hotel boeken in Rio Lagartos, er zijn er verschillenden en ze zijn goed betaalbaar. Zo sliep ik bijvoorbeeld in Hotel Villa de Pescadores met een kamer die uitkeek over het water.  Hou er rekening mee dat als je in het laagseizoen komt er niet veel toeristen zijn en veel restaurants dan maar beperkt open zijn. het is maar een klein dorpje, en dat geld nog veel meer voor Las Coloradas zelf.

Als je dus in Rio Lagartos verblijft, moet je zeker een wandeling gaan maken door de Mangrove Sendero Petén Mac waar je onder andere een prachtige heldere waterpoel vindt met een krokodil. Je vindt de Sendero aan het einde van de Malecon, de boulevard.

Nu ja, zoals gezegd de roze meren van Las Coloradas. Je moet on echt het gebied van de zoutwinning in te kunnen geld betalen, ik kan wel zeggen wat de prijs is, maar die verandert toch jaarlijks dus dat kan ik beter niet doen, zorg dat je een goedgevulde beurs bij je hebt, commerciële attracties zijn duur in Mexico. Verwacht geen flamingo’s te zien IN de roze meren, daar zijn ze zelden, de kolonies zitten in het gebied er achter, het natuurpark.

Loop eens naar de vissershaven en geniet van de bedrijvigheid daar. Zie hoe het vaak aan boord schoongemaakt wordt en hoe de pelikanen azen op het afval en soms zelfs krokodillen. En als je toch die kant oploopt ontdek je een fijn restaurant met een terras aan het water, heerlijk om de zon in zee te zien zakken en de flamingo’s voorbij te zien vliegen.

Wandel ook gewoon eens door het dorpje, er is een prachtige muurschildering en er staan leuke gekleurde (houten) huisjes, en er is een kleine Mercado Publico, een typische Mexicaanse versmarkt die je in elke stad wel tegen komt.

En vergeet niet een foto te maken bij de letters van de stad met uitzicht op zee. De mooiste tijd om dat te doen is als de zon onder gaat, en als je geluk hebt vliegt er net een groep flamingo’s langs op weg naar hun slaapplek.

Alle informatie op de website is gratis

Een website als deze bijhouden en onderhouden is duur en tijdrovend, wil jij je dankbaarheid tonen voor alle gratis informatie dan kan dat door op de afbeelding te klikken,  je wordt omgeleid naar de webshop die bij de website Leaving Holland hoort, mijn andere website, waar je veilig via Ideal of op een andere manier kunt bijdragen.

Dank je wel!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!