Dagboek van een zwerfziel

Ik woon in Mexico, of niet?

Eerst heette dit blog: Ik woon in Merida, maar dat voegde niet, na een week in deze stad wist ik het al: hier ga ik niet blijven. Dus toen werd het “Ik woon in Mexico”……tja wel lollig maar wie ben “Ik”? Nu heet het “Jeanette in Mexico”, zucht………

Merida is niet leuk, het stadscentrum is chaotisch en biedt niet veel vertier, er zijn heel weinig bomen en groen in deze stad, een park hier is al snel een betonzee met een standbeeld en een basketbal veld.  En de stad heeft een mega slechte infrastructuur als het gaat om wegen, alles zit constant verstopt. Grappig, maar niet geweldig in de zin van: Hier wil ik wonen.

Digitalisering maakt een nomadisch leven misschien wel onmogelijk

Eigenlijk blijf ik nergens lang, en treed er na een paar weken van cocoonen en uitrusten na een lange motorreis altijd weer die onrust op. En hoe ziet de toekomst er uit voor mij, maar ook voor Arnan? Daar gaan momenteel de gesprekken over: de toekomst. Er zijn een paar dingen die meespelen in die gesprekken en ik maak het voor jou inzichtelijk met een lijstje:

  • Het wordt in deze digitale wereld steeds lastiger als je geen “vast” adres hebt. Organisaties willen persé een up-to-date adres, vooral in Nederland, maar zeker ook in het over beregelde Mexico waar de digitalisering ernstige vormen begint aan te nemen. Zo kan ik in Mexico zonder woonadres geen motorkenteken plaat hebben. En steeds vaker eisen de procedures een vast woon adres. Ik ben nog steeds afhankelijk van een aantal zaken in Nederland voor mijn inkomen, zoals een Nederlandse betalingsmethodes op de webshop. Omdat ik nergens woon, kan ik geen locale betaalmethode doen, dat staan lokale regels het niet toe omdat je een lokaal ID bewijs moet hebben of een nummer van de lokale overheid wat gelijk staat aan ons Burgerservice nummer. En daar kom je dan niet voor in aanmerking omdat je geen lokaal geboortebewijs hebt. Ik vrees, en Arnan met mij, dat het in de toekomst alleen maar erger wordt, als ik termen lees van 15-minuten steden, en nieuwe wetten op geldstromen en toegangseisen voor landen zie, denk ik dat we straks allemaal wonen waar we wonen met niet al teveel bewegingsvrijheid.
  • Ik moet binnenkort nieuwe bankpassen. De Mexicaanse bank stuurt die pas op met DHL, dan moet je een adres hebben bij de bank wat correspondeert met je woonadres. En dat heb ik momenteel niet, sterker nog, rekeningen zijn filiaal gebonden en mij bank is 4 uur rijden bij mijn vandaan. Ik probeer al maanden mijn adres bij de bank te wijzigen, maar het is elke keer rete druk, of het systeem werkt niet, en dat duurt maar en duurt maar.
  • Een jaar na de bankpassen verloopt mijn paspoort. Er is alleen een Ambassade in Mexico Stad, alle consulaten zijn opgeheven in de bezuinigingsdrang van de Nederlandse overheid en hoewel er af en toe een paspoort spreekuur is bijvoorbeeld in Cancun, dik 4 uur rijden hiervandaan, blijft het feit dat het paspoort ingeleverd moet met een aan jouzelf geadresseerde enveloppe met postzegels, zodat ze het nieuwe paspoort kunnen terugsturen. Ook dan moet ik ergens wonen, waar de post betrouwbaar genoeg is om te bezorgen.
  • Volgend jaar zijn verkiezingen in Mexico voor het presidentschap, er is nu al onrust over het feit dat er een vrouwelijke president komt en de gevestigde orde van macho mannetjes zal misschien wel gepast applaudisseren, maar makkelijk zal de overgang niet worden. Zeker niet in de staten die niet van de zittende politieke club zijn. Ik vermoed en verwacht onrust. Misschien is het beter om een jaartje hier te blijven mede gezien de bovenstaande zaken met de bank enzo.

En dan de wat verdere toekomst:

  • Mijn AOW wordt 50% gekort in dit land conform de Wet Beperking Export Uitkeringen uit 1999 . Dat is een bende korting op een toch al niet zo florisant bedrag, blijf ik hier of verhuis ik naar een land waar men 100% uitbetaald, ik heb 74% opgebouwd, dus tja……dingetje om over na te denken
  • Hoe gaan we in de toekomst voorzien in inkomen? En dat is vooral voor Arnan een ding, zijn plugins voor WordPress, Woocommerce en ClassicPress en Classic-Ccommerce zijn nog steeds succesvol, maar dat is niet oneindig, wij voorzien daar in de toekomst met coderende millennials heel veel onzekerheid. Dus, we denken na, gaan we investeren in de overhypte vastgoed markt en kijken we of we met de ontwikkeling van vastgoed en verhuur van vastgoed een inkomenszekerheid voor Arnan kunnen opbouwen? En waar willen we dat dan doen? Willen we dat in een land waar een kartel elk moment aan je deur kan kloppen omdat zij vinden dat je floor-rights moet betalen? Of de winst moet delen? Daarbij zijn de bouwvoorschriften hier niet mis en de wereld van vergunningen zo corrupt, en de procedures duur, dat er dan misschien wel betere landen zijn.
  • Als we geen huis doen en blijven reizen, is de motor dan nog wel verstandig of kunnen we beter campers kopen en ons huis overal mee naar toe sleuren? Een camper kent beperkingen, je dendert er niet makkelijk mee een onverharde weg af, dan praat je toch alweer snel over een grote Overlander truck, maar geeft ook meer vrijheid, maar met die vrijheid geef je ook een adres op en ga je voor eeuwig zwerven…….met alle gevolgen van dien.
  • Ik word er niet jonger op, ik tik volgend jaar 63 af op mijn verjaardag en ik raak misschien wel een keer minder mobiel. Dat allemaal speelt mee in onze wekelijkse terugkerende gesprekken. In Mexico mag ik al de INAPAM pas aanvragen voor senioren korting. Hoezo, Jeanette je wordt bejaard!?!

Terug naar: een goede blognaam

Wat wordt de blognaam? Jeanette In Mexico, zoals het nu is, daar heeft mijn SEO geen ene moer aan. Veel te generiek. En SEO rules deze dagen. Ik woon in Mexico in ieder geval niet, dat is veel te beperkend, want ik “woon” nergens, ik verblijf, eventjes maar.

“Ik reis in Mexico”? Of toch maar gewoon Floating Coconut? De URL naam, en de naam die de website jarenlang had? Want dat is wat ik een beetje ben hé? Symbolisch gezien: ik dobber maar wat rond over deze aardbol. Nu ja, daar heb ik SEO technisch ook geen ene moer aan.

Ik ben er nog niet uit, voor nu laat ik het zo, maar er kan een dag komen dat je hier komt en dat de identiteit verandert is. Omdat het ergens kriebelt en omdat ik geen fuck idee heb wat ik nu moet doen met mijzelf voor de toekomst.

Op sommige dagen steken Arnan en ik geheel vrijwillig onze koppen weer in het zand en laten we het onderwerp “toekomst” rusten. Maar we merken allebei dat we moe zijn, en dat we ons er niet zo lekker bij voelen bij alles wat er in de wereld speelt, en we beseffen dat we “iets moeten doen”, al is het maar om te voorkomen dat we vastlopen in iets anders dan blubberige Mexicaanse wegen.

Maar onszelf begraven in de jungle met een eigen kip, een paar zonnepanelen en een tomatenplant, daar zijn we ook nog niet aan toe. Want deze levensstijl past heel goed bij ons.

Maar deze wereld vol (digitale) systemen en procedures passen niet goed bij onze levensstijl.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!