cancun, downtown, beaten path, visit, tourism, tips
Wonen in Mexico

Mijn stroomrekening, ik verslikte me bijna toen ik hem zag

Tijd voor de twee maandelijkse stroomrekening, het zou mijn eerste echte stroomrekening zijn en ik was reuze benieuwd wat mijn verbruik nu is.

Meestal huur ik huizen inclusief stroom, en dit is het eerste huis waarbij ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen stroomverbruik en rekening. De nota staat wel op naam van de huisbaas, maar ik heb zelf een account bij CFE en ik log zelf in en betaal zelf, dat komt dus bovenop mijn huur.

Ik was er een beetje nerveus over, want de één zegt dat het heel duur is in dit warme gebied, en de ander zegt dat het heel goedkoop is als je “maar zuinig doet”. Tips die je kruigt van het verhuurbedrijf en de meelopende makelaar:

  • Aircon is duur hoor, niet teveel gebruiken
  • niet de heel dag je boiler aan laten staan hoor dat is duur
  • alles uit als je weggaat hoor, van DAC tarief……en daar kom je niet meer uit.

En dan kijk ik om mij heen en zie alles op elektra in mijn huis, een 1000Watt inductiekookplaat en die boiler dus, en plafond fans, en ik denk: En hoeveel verbruikt dat?

Toen ik de kleine koelkast die bij het huis hoorde liet ophalen en zet dat ik een grotere plaatste, was gelijk het commentaar: dat is meer stroom. Ik krijg daar een beetje buikpijn van, van al dat gezeur. Want hoe duur is stroom nu eigenlijk? Na 4 jaar wonen in Mexico heb ik wel af en toe een nota gezien, maar ik heb geen idee. Ik weet wel dat het in toeristengebieden duurder is, vooral waar veel rijke mensen wonen is vaak een hoger tarief, maar ja, ik woon midden in een middelklasse Mexicaanse woonwijk, en ik heb subsidie van de overheid omdat het hier zo allejezus heet is.

Ik log in op de website en kijk of mijn rekening er al is, dat was een tip van de buurvrouw, want volgens haar werkt het automatisch systeem van email als de nota er is, niet altijd. En ja hoor, daar staat hij: mijn nota.

Oktober 2023, download hier je PDF……

Ik verslik me bijna als ik de nota zie. Van het lachen dan he? En ik haal opgelucht adem. Ik heb amper de aircon gebruikt, braaf mijn boiler uitgezet na het douchen, maar ik heb wel de kookplaat gebruikt en ik heb een waterkoker, en die grotere koelkast met vriesgedeelte. En de hele dag draaien de plafond fans. Twee maanden…….170 peso, dat is omgerekend nog geen 9 euro. VOOR TWEE MAANDEN, dat typ ik even lekker in hoofdletters!!

Ik ga gelijk in de relax modus en beloof mijzelf meer aircon uurtjes en lekkere stoofpotjes van vlees dat een paar uur heeft staan pruttelen.

Ik betaal hem gelijk, lachend van de pret. Als je een nota van CFE hebt, heb je verschillende opties om te betalen.

  • Je kunt hem online betalen via je eigen omgeving bij CFE, je klikt op pagar en automatisch haalt het systeem de laatste nota het betaal systeem in en je vult je gegevens in, nummer van de debitcard, en klik, klaar!
  • Je kunt naar een conveniënt store (bijvoorbeeld OXXO)  of supermarkt en daar betalen, zij rekenen vaak een klein bedrag voor de service
  • Je kunt betalen bij elke betaalautomaat van CFE die je op verschillende plekken in de stad vindt
  • Je kunt betalen bij de betaalautomaten die vaak bij de geldautomaten van de bank staan, in de hal van de bankfilialen
  • Of lekker ouderwets in de rij bij CFE, via het (soms aanwezige) autoloket of aan de balie.

Je nota heeft een QR code die je scant als je gaat betalen, en het is wel interessant om de nota te bekijken want je vindt er allerhande nuttige informatie over je verbruik en de status van jou als consument, en je bijdrage van de overheid omdat je in een warme staat woont.

Laten we met die laatste beginnen.

 

Onderaan de rekening vind je je verbruik en de kosten die CFE doorberekend aan jou. Dat is een beetje zoals in Nederland, kosten voor de infrastructuur, de meter, wat in veel gevallen een slimme meter is die op afstand kan worden ingelezen en geregeld, de BTW (16%)  en dat soort ongein.

En helemaal onderaan staat “Apoyo Gubernamental” en dan een bedrag, in mijn geval 352.72.

Die apoyo, die hulp, wordt jaarlijks bekend gemaakt en is gekoppeld aan tariefgroepen 1 t/m 1F maar daar kom ik zo op.

Boven je verbruik zie je een huisje met een balkje wat van veilig lichtgroen naar diep donkerrood loopt met een piepklein pijltje. Dat is een heel belangrijk balkje!! Zo lang je verbruik in het groen/geel blijft zit je goed. Als je verbruik in het rood komt en daar maanden achtereen in het rood blijft kom je in het DAC tarief. Daarover schrijf ik op mijn andere website (klik). Het DAC tarief en een straftarief.

Volgende plaatje, we verhuizen op de nota naar boven dat gekleurde gevreesde balkje……..

Dit staat onder je adres en aansluitingsgegevens. Corte a Partir: dat is je afsluitdatum, voor deze datum moet je betaald hebben. Dat is geen wet van meden en perzen, mijn vorige nota kreeg ik twee maanden na die datum van de huisbaas, die vond da tik die moest betalen, dat was het standaard leegstand-tarief van 53 peso,  en ik had gewoon stroom.

Dus de limite de pago, de uiterste betaaldatum is een een dag voor de beoogde datum waarop ze je mogen/kunnen afsluiten. Als ze je wel afsluiten is aansluiten een dure grap en niet zo prettig om te regelen, je moet a.) eerst je nota betalen en b.) langs op kantoor, je kunt dat niet via de app of je CFE betaalomgeving (mi Espacio CFE) doen. En dan hopen dat je niet in de bureaucratie verzuipt.

Terug naar de nota, het wordt weer interessant, ik zit, vanwege de warmte in mijn staat in tarief groep (tarifa) 1D. dat is de 2 na hoogste tariefgroep. Deze tariefgroepen worden in samenwerking met de overheid en het bureau voor statistieken en Conagua Clima het Mexicaanse weerbureau bepaald. Meestal in januari.

Er zijn zomerperiodes en winterperiodes en dat geldt ook voor de prijs per KWh, die kan in de wintermaanden een paar centavo hoger liggen. En je overheidshulp is conform zomer en winterperiodes en hoe lang de warme periodes duren.

Daarna volgt het nummer van de meter, de vermenigvuldigings factor, die ga ik ook even uitleggen, want volgens mij kennen we dat in Nederland niet.

De CFE-multiplier wordt door overheden en organisaties gebruikt om beleid en stimuleringsprogramma’s te ontwikkelen om investeringen in elektriciteitsinfrastructuur te stimuleren. Door de economische voordelen van deze investeringen aan te tonen, kan de CFE-multiplier de investeringen in elektriciteitsinfrastructuur helpen verhogen en zo de levenskwaliteit van mensen verbeteren.

Tevens geeft de multipricador ook inzicht in de economische impact van een aansluiting, een huishouden zal niet heel veel economische impac thebben en dus een lage factor, maar een bedrijf zal een veelvoud hebben zodat het met economische gevolgend, bijvoorbeeld het aantal banen direct en indirect door eht verbruik gecreëerd. Hierdoor kunnen de CFE-multiplier beleggers en besluitvormers helpen het rendement op hun investering te beoordelen en weloverwogen beslissingen te nemen.

Nou, dat dus.

En dan als laatste de periode waarover de factuur is, twee maanden dus, twee maanden elektra, koken, koelen, water verwarmen en lampen aan, accu van de motor aan de lader gehad, constant apparaten aan de lader, voor nog geen 4.50 per maand inclusief BTW……nu jullie weer.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *