cancun, downtown, beaten path, visit, tourism, tips
Wonen in Mexico

Mijn stroomrekening, ik verslikte me bijna toen ik hem zag

Tijd voor de twee maandelijkse stroomrekening, het zou mijn eerste echte stroomrekening zijn en ik was reuze benieuwd wat mijn verbruik nu is.

Meestal huur ik huizen inclusief stroom, en dit is het eerste huis waarbij ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen stroomverbruik en rekening. De nota staat wel op naam van de huisbaas, maar ik heb zelf een account bij CFE en ik log zelf in en betaal zelf, dat komt dus bovenop mijn huur.

Ik was er een beetje nerveus over, want de één zegt dat het heel duur is in dit warme gebied, en de ander zegt dat het heel goedkoop is als je “maar zuinig doet”. Tips die je kruigt van het verhuurbedrijf en de meelopende makelaar:

  • Aircon is duur hoor, niet teveel gebruiken
  • niet de heel dag je boiler aan laten staan hoor dat is duur
  • alles uit als je weggaat hoor, van DAC tarief……en daar kom je niet meer uit.

En dan kijk ik om mij heen en zie alles op elektra in mijn huis, een 1000Watt inductiekookplaat en die boiler dus, en plafond fans, en ik denk: En hoeveel verbruikt dat?

Toen ik de kleine koelkast die bij het huis hoorde liet ophalen en zet dat ik een grotere plaatste, was gelijk het commentaar: dat is meer stroom. Ik krijg daar een beetje buikpijn van, van al dat gezeur. Want hoe duur is stroom nu eigenlijk? Na 4 jaar wonen in Mexico heb ik wel af en toe een nota gezien, maar ik heb geen idee. Ik weet wel dat het in toeristengebieden duurder is, vooral waar veel rijke mensen wonen is vaak een hoger tarief, maar ja, ik woon midden in een middelklasse Mexicaanse woonwijk, en ik heb subsidie van de overheid omdat het hier zo allejezus heet is.

Ik log in op de website en kijk of mijn rekening er al is, dat was een tip van de buurvrouw, want volgens haar werkt het automatisch systeem van email als de nota er is, niet altijd. En ja hoor, daar staat hij: mijn nota.

Oktober 2023, download hier je PDF……

Ik verslik me bijna als ik de nota zie. Van het lachen dan he? En ik haal opgelucht adem. Ik heb amper de aircon gebruikt, braaf mijn boiler uitgezet na het douchen, maar ik heb wel de kookplaat gebruikt en ik heb een waterkoker, en die grotere koelkast met vriesgedeelte. En de hele dag draaien de plafond fans. Twee maanden…….170 peso, dat is omgerekend nog geen 9 euro. VOOR TWEE MAANDEN, dat typ ik even lekker in hoofdletters!!

Ik ga gelijk in de relax modus en beloof mijzelf meer aircon uurtjes en lekkere stoofpotjes van vlees dat een paar uur heeft staan pruttelen.

Ik betaal hem gelijk, lachend van de pret. Als je een nota van CFE hebt, heb je verschillende opties om te betalen.

  • Je kunt hem online betalen via je eigen omgeving bij CFE, je klikt op pagar en automatisch haalt het systeem de laatste nota het betaal systeem in en je vult je gegevens in, nummer van de debitcard, en klik, klaar!
  • Je kunt naar een conveniënt store (bijvoorbeeld OXXO)  of supermarkt en daar betalen, zij rekenen vaak een klein bedrag voor de service
  • Je kunt betalen bij elke betaalautomaat van CFE die je op verschillende plekken in de stad vindt
  • Je kunt betalen bij de betaalautomaten die vaak bij de geldautomaten van de bank staan, in de hal van de bankfilialen
  • Of lekker ouderwets in de rij bij CFE, via het (soms aanwezige) autoloket of aan de balie.

Je nota heeft een QR code die je scant als je gaat betalen, en het is wel interessant om de nota te bekijken want je vindt er allerhande nuttige informatie over je verbruik en de status van jou als consument, en je bijdrage van de overheid

Wil jij weten waarom zuinigheid loont in Mexico? Koop dan de uitleg van de energienota.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *