Mijmeringen van een zwerfziel

Een wereld waar vrijheid de weg kwijt is

We doen onszelf flink de das om met al die verworven vrijheden vind ik. En daar waar ooit vrijheid een verworven goed was, is het nu bijna een besmet iets wat ons flink van het padje af brengt zeg maar en voor enorme dualiteit zorgt. Althans, dat vind ik er van.

Ik geef soms ongezouten mijn mening en mijn visie. Vandaag ook, en het centrale thema is vrijheid. Want hebben we eigenlijk nog wel vrijheid? En wat is vrijheid ook alweer? Vierden we in Nederland onlangs bevrijdingsdag, dan denken we aan een heel andere vorm van vrijheid die ik hier wil behandelen. Begrijp me goed, ik heb het niet over vrijheid na een oorlog, ik heb het over vrijheid binnen de huidige maatschappij.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het steeds moeilijker vind om niet ergens een groepje rare misschien wel schatrijke mensen, of een superreligieuze groep excentriekelingen te zien zitten met een groot schaakbord, of zo’n futuristisch doorschijnend hologram scherm waar de wereld op geprojecteerd is in al zijn veelzijdige en complexe bestaan van verdragen, afspraken, oorlogen, irritaties, financiële handelingen, en dan ook nog alle mensen en meningen. En zij zijn altijd aan zet, en wij nooit. Wij denken wel dat we aan zet zijn, maar dat is omdat zij aan de touwtjes trekken, de macht hebben, de regie en ons het gevoel geven dat we wat in te brengen hebben.

Maar onder het mom van veiligheid en democratie worden ons steeds meer vrijheden afgenomen door chaos. Dat is een zin waar je even over na moet denken. Want hoe bedoel ik dat? Heel eerlijk gezegd vind ik het soms zelf ook lastig onder woorden te brengen. Maar ik zie een stroming, een tendens, een “narrative” zeg maar, een aangestuurde verhaallijn. Einddoel van die verhaal lijn is dualiteit en chaos. Zodat jij je veiliger voelt in je huis , veiliger dan op straat, dan in je land of buiten je leefgebied (wijk).

Ooit dachten we dat vrijheid van meningsuiting belangrijk was, maar wat ooit vrijheid was om te zeggen wat je van iets vond, dat is allang vervlogen, omdat vrijheid van meningsuiting chaos heeft gecreëerd waarbij bepaalde groepen meer mogen schreeuwen en vinden dan andere groepen. Zeg maar eens tegen een millennial dat ‘ie lui en onrealitstisch is en je krijgt het halve internet over je heen, maar de millennial mag wel van alles roepen over boomers en bijvoorbeeld de wetgevers. En zeg maar eens tegen een gemiddelde aan het wegdek vastgelijmde scholier dat zijn vorm van protest niet handig is en geen zoden aan de dijk zet en je hebt een rel die je niet kan overzien. Want wie denk jij wel niet dat je bent??

En onder het mom van dat alles maar moet kunnen verschijnen overal videos gemaakt door zogenaamde influencers die die narrative aansturen en er voor zorgen dat de chaos toeneemt, want links wil niet meer met recht, die sowieso een beetje de weg kwijt zijn en milieu moet voor alles maar niet ten kostte van de grote bedrijven en landsbelangen. En oorlog mag maar niet overal en niet door iedereen want dan vind de VS er wat van (en met hen Europa!), of juist niet, omdat het past binnen de handige ronde tafelgesprekken economische groei en geopolitieke ontwikkelingen,  en je kunt altijd nog genocide gillen.

En als je op pad gaat naar een ander land onder de vermomming van asielzoekende vluchteling, geïnspireerd door al je voorgangers……En echt geloof me, er is geen onderwerp op aarde wat de mensheid zo verdeeld als de zogenaamde migranten crisis, terwijl het probleem zo eenvoudig is op te lossen, en dan bedoel ik niet de burgerwacht die in Zuid Afrika illegalen opspoort en daarbij alles en iedereen met een andere huidskleur als verdacht aanmerkt en maar doet waar ze zin in hebben,  die bedoel ik niet, het is eenvoudig op te lossen door onze regeringsleiders. En ook niet op de Engelse manier door mensen naar een ander land te verkassen, of door de nieuwe Europese wetgeving over het migrantenvraagstuk, of zoals in Nederland van het land 1 grote opvanglocatie maken. Nee, er zijn heel simpele andere oplossingen en niemand doet daar wat mee. En dan vraag ik me af: Waarom? Bij wie en bij welk doel past die (commerciële) migrantenstroom?

En daarom denk ik dat er zo’n groep zit die op knopjes drukt al dan niet met de hulp van influencers en tegenwoordig veel goedkoper: De AI.

Maar goed, als je dus op de pad gaat en een land illegaal binnen wandelt, kun je onderweg via Tiktok leren hoe je gratis een huis kunt inpikken, en hoe je een rijbewijs kunt krijgen en valse documenten. En waar de beste hotels gratis ter beschikking staan en welke landen en steden de hoogste gratis uitkeringen geven en de meeste hulp. En vooral: waar de politie niet meer optreed en regels niet meer gehandhaafd worden.

En zo verzuipt de wereld  in haar vrijheid. En zo verdwalen we steeds meer van wat ooit fijn had moeten zijn en ons betere mensen had moeten maken met een goed toekomstperspectief waar we allemaal zo hard voor werkten.

We denken nu dat veiligheid belangrijk is, want dat wordt door de pers nu nog meer door onze strot geduwd dan de afgelopen jaren door de verzekeringsmaatschappijen gebeurde. Verzeker je voor dit en voor dat en voor zus en voor zo. Nu is het  veiligheid van klimaatrampen, veiligheid van ziektes en onverklaarbare epidemieën, veiligheid van goede zorg, van wonen, van gevaar over de grens, de dreiging van voedselschaarste en van watertekort, alles om je angst aan te jagen, in de hoop dat je je niet meer beweegt en lekker binnen je eigen veilige wereld blijft.

En digitale veiligheid, zodat je niet opgelicht wordt en je crypto niet gejat wordt en je geen vals nieuws leest. Of AI plaatjes kijkt die geheime boodschappen bevatten die alleen je onderbewustzijn oppikt of je meelokt naar nog meer ellende en ongein als je op like klikt……..

En opeens moet er ingegrepen worden, tja, met AI hebben we de geest uit de fles gelaten, dat blijkt wel als je honderden foto’s van een garnaal of wortel met het hoofd van Jezus ziet en iedereen die “Amen” typt, benadert wordt met spam, promo acties , virussen en click-bait. En al die deep fakes waar mensen flink op cashen. En al die datingfraude…….met die prachtige AI gegenereerde modellen uit Azië, die verliefd zijn op en op jou alleen………en zo’n winstgevende investering weten…..

Kijk, als gewoon mens kan ik al die ongein niet eens verzinnen, ergens op de wereld zit een groep genieën die elke ontwikkeling op het internet elke keer voor zich laten werken en miljoenen binnenharken over de ruggen van mensen die dan weer wanhopig zoeken naar een weg naar buiten uit de misere waar ze ingezogen worden, die dagenlang bezig zijn hun gehackte profiel terug te krijgen omdat het gehackt is in de hoop bankgegevens of telefoonnummers te verkrijgen. En met gebroken harten rondlopen omdat ze geen liefde vonden om hun eenzaamheid op te lossen. Echt niet te filmen hoe sommige mensen uit landen waar je het niet van verwacht, geld verdienen op het internet binnen het achterlijke frame van buzz woorden en maatschappelijke verloedering die het Westen creëert.

Maar goed, er moet dus ingegrepen worden en opeens is vrijheid van meningsuiting en privacy niet meer zo belangrijk. Moeten we allemaal onze foto’s die in de cloud komen laten scannen op misdaad, en elke banktransactie gecheckt worden. Een App installeren van de bank zodat ze precies kunnen meekijken hoe en waar en hoe vaak jij geld uitgeeft.

En wordt de pers de wacht aangezegd, en TV zenders het zwijgen opgelegd, moet Meta opeens wel tracking doen en mag Google wel je data delen, wordt de poort naar de dodenherdenking bijna gesloten uit angst voor…….vrijheid van meningsuiting……..uit angst voor jouw veiligheid, zo zegt men dan fijntjes. Want vals nieuws dat moeten we voorkomen, of gevaarlijke aanslagen waar helemaal geen aanwijzingen voor zijn, en mogen banken wel profileren door middel van een AI om risico’s te beperken en geldstromen te monitoren……..en weet ik wat ze allemaal uit de hoge hoed trekken om opeens die vrijheid die we ooit zo hoog in het vaandel hadden weer in te perken. Want jouw veiligheid……….

En als je er wat van vindt, van Putin bijvoorbeeld of van Trump, of van Netanyahu, of van Turkije, of van Peru of Colombia, of de bemoeizucht van de bank over jouw zuurverdiende geld, of de onzinnige altijd maar weer terugkerende registratieplicht overal en nergens, of wat dan ook, dan val je samen met dit artikel in de “wappie” categorie, in de groep complotdenkers, haatzaaiers, trollen, vals nieuws verspreiders……….*denkt even terug aan de vrijheid van meningsuiting*

Blijkbaar is je mening geven alleen toegestaan als je binnen de narrative, de momenteel maatschappelijk aanvaardbare kaders een mening hebt. Alles wat daarbuiten valt……je hoofd er af!

Vrijheid leidt naar chaos als men geen regels respecteert. Maar wanneer  zijn regels in strijd met vrijheid en waarom zijn we die vage grens uit het oog verloren. En wat is de waarde nog van democratie als het belang van het volk niet langer voorop staat?

Als de wereld iets geleerd heeft van Covid is het dat angst een goede emotie is om de massa te sturen. Zaai genoeg angst en iedereen rent als makke schapen dezelfde kant op, en volgt blindelings de narrative, de verhaallijn.

Maar als je dat hardop zegt dan verklaard iedereen je voor gek. Maar ik vraag me af: in een wereld waar vrijheid alleen nog maar voor chaos zorgt bij de massa en de mensen die er afstand van nemen en een mening vormen opeens gestigmatiseerd worden en veroordeeld………zijn we dan niet grootschalig de weg kwijt?

Of gaat het allemaal nog volgens het boekje……..

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *