Personal Advice
Dagboek van een zwerfziel

Als geld een probleem wordt

Toen ik Nederland verliet was dat niet geheel uit vrije wil, wel vrije keuze, maar ik vraag me wel eens af of ik dezelfde keuze had gemaakt als ik niet zoveel tegenwind had gehad als dat ik toen had. Geld, wat zelden een probleem was, was opeens een probleem geworden wat mijn leven beheerste. 

Ik ga er in dit blog niet al teveel over uitweiden, die geldproblemen die ik opeens ervoor, daarover kun je alle lezen op mijn andere website waar ik openhartig schrijf over mijn financiële problemen uit die tijd voor mijn vertrek uit Nederland. Waar ik in dit artikel over wil schrijven is dat geld voor mij een probleem werd. Als je bestaanszekerheid wegvalt, dan kan dat grip krijgen op je leven en je doen en laten.

Veel mensen zien mijn leven en denken:Zo hé! Die heeft het goed voor mekaar!  Lekker leventje hoor.

En ja, dat is ook zo, maar dat was niet altijd, en soms is het dat nog niet. Ook ik voel de inflatie in mijn beurs, en de groeiende concurrentie van zowel mensen die denken dat je wel ff Emigratie Coach kunt zijn en de AI, en dat is soms wel beangstigend. We leven in een wereld waar een heel klein briesje een enorme economische tegenwind kan veroorzaken. (lees ook; Mijn budget wordt wat krap)

Ooit moest ik heel hard werken voor elke cent die binnenkwam in mijn nieuwe manier van leven, en dat was niet altijd makkelijk. Het opstarten van iets nieuws heeft tijd nodig , en als je die tijd eigenlijk niet hebt omdat je vanaf dag 1 succesvol moet zijn is dat heel beangstigend. Ik werd een beetje panisch over geld zeg maar. Hield ik in Nederland altijd al een inkomsten en uitgaven spreadsheet bij, toen ik Nederland achter me liet in 2015, zette ik daarin een tandje bij en ging ik in de hoogste versnelling als het gaat om budgetteren.

Ik zette een app op mijn telefoon waar ik alle uitgaven in noteerde, ik ontwierp een spreadsheet waar alle inkomsten en uitgaven maar ook kosten zoals bankkosten en website kosten werden verwerkt. En ik had een streng budget. En dat heb ik eigenlijk nog steeds. En hoewel ik inmiddels bijna 10 jaar onderweg ben, blijf ik dat een beetje krampachtig volhouden. Net als het omrekenen, ik doe dat ook nog steeds. Hoewel ik mijn klanten altijd adviseer dat je dat op een gegeven moment moet loslaten, lukt het mij niet dat zelf toe te passen. Ik lijk wel geobsedeerd met prijzen.

En ik besef maar al te goed dat ik leef in land A en inkomsten heb uit land B en dat daartussen een wereld zit aan kosten en uitgaven om dat geld van land B naar land A te krijgen voordat ik kan gaan besteden. En ik besef ook maar al te goed dat de prijzen tussen land A en B niet te vergelijken zijn. Want de economie is totaal anders, maar ook de manier waarop de regering met prijzen om gaat en hoe het bedrijfsleven geregeld is. Zo zijn er bijvoorbeeld in mijn huidige land heel veel diensten die in Nederland geprivatiseerd zijn nog van de overheid en dat heeft een heel ander effect op je beurs en je kosten.

Dus omrekenen is duf, en tijdverspilling. Ik probeer dat al wekenlang los te laten in de hoop een andere manier te krijgen om om te gaan met geld. Want geld wordt om die reden een probleem. Ik kan het moeilijk loslaten, net als dat budgetteren. Nog steeds noteer ik elke uitgave in een app en dat gaat aan het einde van de maand in een spreadsheet waar inkomsten en uitgaven bij elkaar komen en dan kan ik in 1 oogopslag zien wat ik ook in mijn bank-app kan zien……hoezo tijdverspilling?

Ik lijkt wel krampachtig bezig met geld, en misschien ben ik er wel door geobsedeerd. Ik kan naadloos de vinger leggen op de herkomst van die dagelijkse stille paniek. Als je hele financiële leven onder je wegvalt zoals mij overkwam en je bent opgegroeid met het overbekende beige Brabantia spaardoosje met al die gleufjes voor

 • huur
 • elektra
 • water
 • kleding

enz……

Oftewel als je van huis uit geleerd hebt dat je geen schulden mag maken, dan is mijn verleden en wat mij overkomen is dusdanig traumatisch geweest voor me dat ik nu terwijl ik een leven leidt waar ik totaal geen controle heb over dagelijkse dingen, juist over dat geld controle wil houden. En als je niet zeker weet wat jouw overheid gaat doen met je zuurverdiende opgebouwde AOW en pensioen, dan heb je weinig vastigheid voor de toekomst. Ook dat geeft een behoefte om controle te hebben over geld. De control-freak moet toch iets te doen hebben, niet dan?

Nou, ik heb gisteren besloten haar op vakantie te sturen. Of naar de eeuwige jachtvelden te verbannen. Ik stop ermee. Gisteren raakte ik de weg kwijt in mijn financiële app, ik vergat dingen te noteren, ik mis (alweer) bonnetjes en mijn hersenen zijn totaal verdroogt in de hitte van Yucatan, en ik weet mijn uitgaven niet meer. Het is 34 peso hier, 160 peso daar, iets van 600 nog-wat bij die winkel……ik heb geen flauw idee.

Dus ik stop ermee, ik ga de geld-app van mijn telefoon gooien, ik doe het spreadsheet in de cloud en basta! Genoeg. Het begon op allerlei vlakken een vervelend levensvreugde inperkend probleem te worden. En ik heb er genoeg van.

Ik ben volgend jaar 10 jaar onderweg, ik weet dat ik ongeveer twee-en een half keer per maand mag/kan pinnen

 • 1x voor de huur
 • 1x voor dagelijks leven
 • en 1x voor overlap omdat je dat niet elke maand redt met dagelijks leven, maar dat is dan rond de 30ste van de maand en dat geld gaat mee de nieuwe maand in waarin ik dan maar 2x hoef te pinnen.

Zoiets. En als ik me daaraan hou, en ik blijf netjes rond die 16.000 peso hangen elke maand dan doe ik het niet zo fout. En dan is het goed. Of de kaas of de tomaten nu wel of niet duurder zijn dan in Nederland en of de prijs van benzine nu wel of niet omhoog is gegaan deze maand, dat zou niet meer moeten boeien!

Mijn doel is nu: blijven sparen, zoveel mogelijk, om risico’s en gaten op te vangen, ter aanvulling op mijn pensioen straks en gewoon omdat sparen in dit land geld oplevert in plaats van geld kost. Ik krijg per maand zoveel rente dat ik daar mijn elektra-rekening en mijn internetkosten van kan betalen. Da’s wel tof.

Dus sparen, sparen, sparen, en de dag dat ik niet meer kan sparen moet ik maar weer eens kijken wat er mis gaat. En tot die tijd:

Toedeloe geld-gedachtes,

aju paraplu geld-app

see you later alligator omreken-zorgen

bye bye control-freak

en

hello lekker leven!

 

 

 

2 reacties

 • Jeanette

  Ja Jean, de rente is op simpele spaarrekeningen trapsgewijs, hoe meer spaargeld hoe hoger de rente. En elke maand premies omdat je spaart, extra spaart, omdat je spaart en vrouw bent en dat soort acties. En er zijn helemaal geen bankkosten voor je privé rekening, zelfs bijna niet meer als je bij een andere bank pint. Iets wat zelden. nodig is want elke supermarkt heeft rijen pinautomaten staan van alle banken.
  Maar als je een minimaal bedragje op je betaalrekening laat staan (omgerekend ongeveer 100 euro), is je bankrekening compleet gratis. Dus de banken hier zijn nog erg klantgericht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!