Dagboek van een zwerfziel

Emigratie en Artificial Intelligence

Kijk, ik kan er schijnheilig over doen, maar mijn beroep als Emigratie Coach en Consultant staat natuurlijk op het lijstje van uitstervende beroepen. En dat baart me soms best wel zorgen. Het Google algoritme is al lastig te beheersen en beïnvloeden de laatste jaren om te zorgen dat je nog een beetje relevant in de zoekresultaten komt, maar de AI, daar kan ik niks mee.

Ik kan het testen, hoe ernstig het is, en dan met een onderbuikgevoel de doodsklap afwachten, maar veel meer dan dat kan ik niet doen.

Afgelopen weken heb ik de AI een paar keer getest, ik heb een broertje dood aan deze ontwikkeling, maar ik dacht: geen nut om je kop in het zand te steken, je moet er een keer naar kijken wat dit voor jou betekent.

Ik heb al heel lang een ongebruikt account bij OpenAI dus tijd om de moed bij elkaar te rapen en de AI eens aan de tand voelen over wat emigratie zaken. Ik stelde vragen die ik krijg van mensen en die ik dan vanuit mijn vakkennis beantwoord.

Ik schrok, want die AI weet dus niet alles. Hij maakt heel erge fouten. En dat baart me dan ook weer zorgen. Want als een AI foute visum informatie geeft hoe gaat dat dan met mensen die willen emigreren en daar blind op vertrouwen? Want als er iets is wat we moeten geloven is de onfeilbaarheid van AI en hoe geweldig het is.

Maar lieve kijkbuiskindertjes, dat is het helemaal niet. In mijn “gesprekje” met deze chatbot, want dat is het natuurlijk, een veredelde chatbot, bleek dat het ding helemaal niet accuraat is. En toen ik hem/haar/het daarmee confronteerde zei het onbenullig, tja, het spijt me maar informatie kan sinds mijn laatste update in 2022 veroudert zijn.

Oftewel die zo geweldige AI geeft zelf toe dat hij/zij/het feilbaar is. WTF!!!! En de laatste update was in 2022???
Kijk lieve mensen, ik werk elk jaar al mijn visum informatie bij, ’t is een klus, maar dan ben je wel weer up to date.

Dus in plaats van me zorgen te maken over mijn bedrijf en dat ik uit de markt gewerkt wordt door kunstmatige intelligentie heb ik er nu een zorg bij: potentiële klanten die op basis van verouderde informatie hun emigratie plannen gaan uitvoeren. Dan vastlopen en dan mag ik puinruimen.

Ik kreeg foute antwoorden op visum vragen, een algemeen antwoord op registratie vragen voor een specifiek land, een vaag antwoord wat niet correct was over een rijbewijs in het buitenland en over belastingwetten wist hij helemaal niks en kreeg ik het nummer van de Belastingtelefoon, en die weten ook niks.

Dus lieve, lieve mensen, ga niet met de AI in zee voor je emigratievragen, nog niet, wacht nog een tijdje, tot de volgende update ofzo, want dat ding is niet zo bij de pinken dat hij/zij/het zelf informatie zoekt, het kotst gewoon op wat het gevoed is ooit, en als regels verandert zijn mist het dus informatie. Want het wordt niet geupdate!?

Hoe triest is dat?

Niks Intelligentie dus, gewoon een slimme snelle antwoordmachine en niet eens een snelle zoekmachine zoals ik dacht.

Voor mijn werk hoef ik dus nog niet bang te zijn, dat gaat dus nog wel een tijdje duren, maar god, in deze wereld waar valse informatie een ding is, werkt onze toekomstmuziek dus keihard mee aan foute informatie verstrekking omdat het niet ge-update is……..ik ben sprakeloos.

Einde blog.

 

 

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Pieter, dank u wel voor uw reactie, blijft bijzonder, niet dan, dat de wereld het fenomeen zo toejuicht en verheerlijkt terwijl het eigenlijk niets voorstelt.

  hartelijke groet

 • Pieter

  U heeft het ultieme bewijs geleverd dat de kennis van die chatbot ooit is gevoed met wat men op dat moment belangrijk vond en daarna aan zijn (of is het ‘het’) lot is over gelaten. Wie is überhaupt verantwoordelijk voor het bijleren van de kennis in dat ding…….
  Het ziet er naar uit dat u nog lang uw kennis zal moeten blijven gebruiken .

  Succes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!