Mijmeringen van een zwerfziel

Jij eet het milieu naar de klote!

Als het gaat om klimaat en wat er mis gaat met onze aarde geven we  allemaal de koe de schuld en de boer, en de vakantiegangers die naar een verre bestemming vliegen, en de  fossiele brandstof en de mega vervuilers in de industrie. Het is zo heerlijk om naar een ander te wijzen vanuit je luie stoel of de fietsvakantie in Drente. 

Maar niemand kijkt eigenlijk naar zichzelf, o ja, wel een beetje, toen die hele heisa met plastic bakjes en alweer extra betalen voor je voorgesneden groente opeens een ding werd. Toen keek je wel heel even naar de kassabon om te zien of het loonde om dan zelf maar te gaan staan hakken in een witte kool. Maar echt kritisch naar je eigen verbruik kijken en naar je dieet keuzes, ik geloof niet dat heel veel mensen dat doen. Niemand drinkt er een glas wijn minder om of laat die ene gezonde avocado liggen omdat dat beter zou zijn voor het milieu. En braaf eet je af en toe een stukje vega-burger, of drink je een pak soja melk leeg en hupla, jij hebt weer bijgedragen aan een beter milieu. O ja, en wel het karton recyclen hoor! Waar moest een leeg pak sojamelk nu ook alweer in, in welke bak?

Kritisch kijken naar wat je eet en wat het kost aan CO2 uitstoot om het op je bord te krijgen? Heb jij dat wel eens gedaan? Nee, ik bedoel niet die gehaktbal of dat stukje rundvlees voor de hachee. Ik bedoel waar jouw groente en fruit vandaan komt.

Want je kunt nog zo leuk jezelf vastplakken op de A12 onder het mom van het milieu redden, of carpoolen met die ene collega om zo de CO2 uitstoot terug te dringen, maar als jij eten eet wat ingevlogen of gevaren wordt vanuit verre oorden ben je hard bezig water naar de zee te dragen.

Wie hier wel vaker leest weet wel dat ik al die heisa over het milieu met een fikse korrel zout neem. Het is een verdienmodel wat past bij de narrative, de verhaallijn die de overheden en bedrijfsleven op ons loslaten om ons te beheersen, of wat ze ook maar van plan zijn.

En met dit artikel over die dieetkeuzes van jou heb ik weer een manier gevonden om dat aan te tonen. Want zolang een overheid bezig is de boer te killen, niet investeert in diversiteit in de landbouw en rustig avocado’s en asperges uit Zuid Amerika laat invliegen en geen informatie-campagne optuigt over “anders eten beter voor het milieu” om jou voor te bereiden op een winkel met alleen nog maar oer Hollandse en wellicht wat Noord Europese producten, geloof ik geen ene fuck van het feit dat jouw extra geld voor een plastic bakje of de eco tax die je betaald over je vliegreis, de wereld gaat redden. (lees ook: Mijn papieren rietje)

Zolang diëtisten en het voedingscentrum van de overheid nog steeds promoten dat we vooral exotisch en buitenlandse producten moeten eten om gezond te blijven, gaat er niets veranderen in de CO2 uitstoot. En leuk dat je bij de AH op een bordje kunt lezen hoeveel CO2 er gebruitk is om die komkommer in december op jouw bord te krijgen, maar lig jij er wakker van? Eet jij er minder aardbeien om, of komkommers dus? Stap jij over op een dieet van kool, ui, peen en bonen? Omdat dat oer-Hollandse producten zijn die WEL groeien op de grond in Nederland, mits de overheid de landbouw een zetje in de goede richting geeft? Of blijf jij vasthouden aan die dure kasboontjes en sinaasappels uit Noord Afrika?

En wat dacht je van je in Noord Afrika gepelde garnalen? Wist jij dat die tijdens de lockdown zelfs helemaal lekker vers teruggevlogen werden vanuit Indonesië omdat ze daar gepeld werden vanwege de lockdowns in Noord Afrika? ruim 6000 km aan airmiles maakten die “vers uit zee” garnaaltjes van jou! Hoezo goed voor het milieu en lekker gezond?

Kijk, zolang zulke dingen nog gebeuren, en jij niet wordt aangespoord om meer Hollands te eten en lekker exotisch blijft knagen op je ananas uit Verweggistan, speciaal voor jou en al die duizenden andere tropisch fruit liefhebbers in Nederland gaan we de wereld niet redden.

En dan heb ik het nog niet eens over de voedselverspilling, want hoeveel van dat geïmporteerde groente en fruit beland in de vuilnisbak, omdat jij het te lang in de koelakst laat liggen of omdat er geen vraag naar is in de winkels?

Vijfenzeventig (75!!) procent van het Nederlandse voedsel komt uit het buitenland. Stel dat je dat allemaal niet meer doet en gewoon gaat eten van Nederlandse bodem, de boeren in Nederland kunnen prima een gezond menu leveren waar iedereen wel bij vaart, inclusief het milieu. Het is een feit dat je menu dan wat versobert, maar tja, je wilt toch wel meehelpen aan een betere wereld?

Of blijf jij de wereld naar de kloten eten?

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *