Micro Wonen

Micro Wonen, ik ben er goed in geworden

Ik woon sinds mijn emigratie uit Nederland in 2015 klein. Ik woon of in kleine vakantiehuisjes of hotelkamers. En ik heb met verbazing de hype gezien rondom het micro-wonen of tiny houses. Iets wat voor mij en heel veel van mijn medelanders vanzelfsprekend is, wordt opeens iets wat een trend is.

Wat is een micro woning volgens de trend?

Micro woningen zijn appartementen die heel klein en efficiënt zijn ingericht. volgens de Westerse definitie, maar ik zie ook wel grondgebonden huizen die aan de m2 criteria voldoen en heb er zelf in gewoond. Je zou dat een tiny-house kunnen noemen maar daar voldoet het dan ook weer niet aan. Dus voor mij is een micro woning een volwaardig maar klein huis of appartement.

Er wordt ook gezegd dat de trend afkomstig is uit Japan en dat zal best, Japanners kunnen wonderen doen op weinig m2, maar het is in Azië en Midden en Zuid Amerika redelijk normaal om op weinig m2 te wonen. Weinig geld, weinig huis, zoiets. Dus waarom het nu een trend is? Ik snap dat even niet. Het zal wel bij dat Carbon Footprint geneuzel horen en het CO2 drama wat we momenteel te pas en te onpas in ons gezicht geduwd krijgen.

Mijn micro huis in Baja California Sur

Wat maakt een micro woning anders in vergelijking met een klein appartement?

“Micro woningen kenmerken zich door de efficiënte inrichting. Net zoals bij een Tiny house, wordt elke ruimte optimaal benut. we spreken van een micro woning, wanneer er bepaalde technieken, hacks of technologieën worden toegepast, om zo de ruimte zo goed mogelijk te benutten”……..dat is de Nederlandse definitie, en weer haak ik af, je kunt namelijk ook heel minimalistisch wonen in een Micro Woning, en alle ruimte slim benutten, tja, dat leer je vanzelf wel als je weinig ruimte hebt.

In mijn beleving is de trend in het Westen dan ook niet zozeer het Micro Wonen, maar het vernuftig inbouwen van ruimte voor heel veel spullen in zo’n Micro Woning en dan net doen alsof je minimalistisch leeft omdat alles strak is en weggestopt.

Beetje slappe hap dus. En dat een Micro Woning vaak uit 1 ruimte bestaat, prima dat men dat vindt in het trend georiënteerde Westen, maar dat noemen we in Mexico gewoon een Studio Appartement. Je kunt het ook te fraai willen verpakken zodat het trending wordt natuurlijk.

Een Micro Woning naar de definitie van mini huis is een woning of appartement met een vloeroppervlakte ergens tussen de 20 en 50m2. En dat laatste vind ik al groot om eerlijk te zijn. Twintig vierkante meter is wel het minimale wat je nodig hebt om te leven, dus koken, slapen en recreëren, maar 50 vierkante meter is al best luxe, dan heb je ook ruimte om rond te lopen.

Voor wie is een micro woning geschikt? Vraagt het rijke Westen zich af…….tja ook hier krab ik even op mijn hoofd. Voor wie niet? Ik ken gezinnen van 4 of meer personen die op een vloeroppervlakte van 50M2 wonen gewoon omdat er niet meer beschikbaar is.

huis, huren, kopen, filipijnen,
In de Filipijnen wonen hele gezinnen in Micro Huizen, uit noodzaak

Mijn totale vloeroppervlakte van mijn huidige appartement is 31.5 m2

Volgens het internet is een Micro Woning tussen de 20 en 50 vierkante meter. Nou daar val ik dan royaal in. Ik heb een slaapkamer en een badkamer en een woon-eetkeuken en de lengte is  7 meter en de diepte is 4.5 meter.

Mijn vorige huis was amper 25 vierkante meter en tussentijds woonde ik in hotelkamers van allerlei afmetingen maar zelden groter dan waar ik nu woon,  dus ik ben er flink op vooruit gegaan.

Dat een Micro Woning niet voor iedereen geschikt is geloof ik graag, als je een schoenen fetisj hebt of je bent grandioos koopziek, dat is het niks zo’n mini huis. Maar als je je bewust bent dat je helemaal niet veel spullen nodig hebt om een uitstekend leven te leiden en je ook met minimale middelen prima een huishouden kunt runnen is een Micro Woning helemaal niet zo verkeerd. Zeker niet als je wonen en slapen kunt scheiden.

Laten we het zo zeggen: Ik ben er goed in geworden, en ik hou van Micro Wonen, minder schoonmaken, knus, minder spullen die verstikkend werken, en je bent dankbaar voor wat je wel hebt. En veel spullen die je hebt zijn bewust gekozen of hebben zelfs een dubbele functie.

Als ik ergens een huis huur, huur ik vaak gemeubileerd, en dan ga ik wel aan het kopen. Zo wil ik mijn eigen beker om koffie uit te drinken, en ik wil vaak andere verlichting dan de Mexicanen hebben omdat ik van sfeer hou en niet wil leven in de schijnwerpers. Maar al met al kan ik prima uit de voeten op een klein vloeroppervlakte want ik hoef, als ik niet gemeubileerd huur ook minder te kopen. Zoals in dit huis, wat ik nu in Merida huur. Ik heb voldoende woonoppervlakte om alles wat ik wil in een huis te realiseren en ik heb het straks ingericht voor nog geen 1700 Euro.

Enne ik ben heel veel thuis hoor, dus de stelling dat Micro Woningen vooral voor actieve mensen zijn die veel weg zijn gaat ook niet op. Ik kan echt een huismus zijn als ik na mijn reizen ergens binnen wandel en mijn tas neergooi.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!