Dagboek van een zwerfziel

Ik en het milieu

Ook in Mexico worden de milieu reddende maatregelen steeds meer zichtbaar. We moeten opeens in sommige steden recyclen, en betalen voor ons ooit zo wereld-reddende polystyreen bakje als we een afhaalmaaltijd bestellen, en we moeten dit en we moeten dat.

Ik heb echt schijt aan het milieu he? Zo lang wereldleider niet Zoom gebruiken maar wel een privé jet om ff samen te ouwehoeren en handjes te schudden en alle deelnemers voor WEF bijeenkomsten nog ingevlogen worden zonder te carpoolen met hun vliegtuig, vertik ik het om ook maar een vinger uit te steken voor het milieu. Daarbij, ik woon in een land wat er sowieso een beetje de kantjes vanaf loopt van al die wereldwijde milieu-afspraken. Leuk hoor zoveel % natuurgebied afbakenen, maar als je er daarna een trein door aanlegt…..handig! En zolang elk dorp nog aangekondigd wordt door een grote berg stinkend afval in de berm, vol trekkende en vretende gieren denk ik niet dat ik de wereld redt hier in Mexico door kartonnen rietjes te laten verweken in mijn cola.

Door mijn levensstijl heb ik al een carbon footprint waar volgens mij Greta jaloers op zou worden, ik zit dan wel niet vastgelijmd op het wegdek, maar ik rij superschoon, en mijn huisraad is minimaal en ook mijn overige bezitting zijn te verwaarlozen. Echt als ik elke keer die vakantiegangers zie aankomen met karren vol koffers voor 2 weekjes strand denk ik: Wat zit daar in dan? Je gaat aan het strand liggen….hoeveel ruimte neemt een bikini nou helemaal in? Zo’n vliegtuig zou de helft minder kerosine verbruiken als jullie niet zoveel meeslapen op vakantie!

Al mijn bezittingen zouden ook in mijn handbagage passen denk ik zomaar, mits die koffertjes niet kleiner zijn geworden.

Dus minimale carbon footprint en dat al sinds 2015! Voor het geldgraaiende milieu-gezeik wereldwijd echt begon.

Ik erger me ook blauw aan de slechte tassen die hier in Mexico in de omloop zijn, van die halfbakken kunststof van gerecycled materiaal gemaakte tassen (althans dat staat er op hé, niet gecheckt en mij maken ze heel veel wijs hoor als ik haast heb) 15 pesos kosten die krengen, en ze zijn na een week of twee stuk.
Drie keer opvouwen en hij gaat stuk op de vouwlijn, 1 x langs een hoge stoeprand schaven en hij is overmidden. Je ziet de afval berg van milieu vriendelijke gerecyclede tassen groeien. Het hele vuilnislandschap is straks helder rood en fel groen, de kleur van deze magische wereldreddende tassen. O ja, en dan hier en daar een roze Walmart Barbie tijdperk tas.

Ik vind de mens die zich inspant voor het milieu terwijl er aan de andere kant nog met bakken overboord gaat aan maatregelen die contra productief werken een beetje sukkeltjes. Juichen als je 50 cent moet betalen voor je plastic patatbakje. Ben je gekke Gerritje ofzo? Of het je een geheim geldboompje? Die mij dan een stekje! Stuur maar op, ik heb nu een vast adres, dan groei ik daar mijn eigen boompje uit.

Oh ja, I know, je moet ergens beginnen……..blablabla, nou zuig jij lekker je milkshake naar binnen door zo’n rietje wat zich langzaam vermengd met de inhoud van je beker. Doe mij maar een plastic rietje. En nee, geen metalen, in een land waar er zo anders over hygiene gedacht wordt is dat natuurlijk vragen om problemen, als er zo’n ding in mijn glas staat denk ik aan al die monden die daarvoor aan dat ding hebben gelurkt, en hoe ze dan ff snel door een sopje gehaald worden en ik zie in gedachten de algen, de herpes deeltjes en de salmonella al juichen als mijn mond het ding nadert. No way……!!

Daarbij, ik ben een huis aan het inrichten en de hoeveelheid plastic, karton en piepschuim die ik momenteel verzamel. Echt tonnen, elke schroef zit in een apart zakje, en elk palletje is apart verpakt en alles zit in drie keer karton en 2x plastic met een laag piepschuim.

Denk je nu echt dat ik….Ikke…….de wereld ga redden als ik dan geen plastic zakjes meer wil voor mijn groenten?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!