laptop met landenstickers en een kom thee
Opinie

Nederland raakt in verval

Er wordt al een paar jaar over geschreven door de kritische pers, zo publiceerde BNNVara in 2012 al een artikel met dezelde titel als deze” Nederland raakt in verval”. Zij stellen dat een beetje een ontwikkeld land toch in staat moet zijn goede producten te ontwikkelen zoals een feilloos werkende OV-chipkaart en treinen op tijd moet kunnen laten rijden ook al sneeuwt het. 

Ook in de jaren daarna duiken her en der artikelen op, Binnenlands Bestuur publiceert in 2022 dat Nederland een artikel waarin de schrijver stelt dat Nederland zich in een neerwaardse spiraal bevindt. Dat Nederland kampt met een overheid die niet adequaat kan omgaan met een crisis situatie, oftewel: geen adhoc beslissingen kan nemen ten gunste van iedereen, maar ook geen toekomstvisie lijkt te hebben.

Ik citeer:

Actueel nieuws over wantoestanden in de toeslagenaffaire, de trage afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, de boerenpopulatie en de vissers die in de mangel worden genomen, de chaos in de vluchtelingenopvang, de miljardensteun aan de oorlogsmachine in Oekraïne en de grenzeloze prijsstijgingen in de voedsel- en energiesector zijn heikele kwesties. De burgers zien dat crises zich stapelen, dat in de aanpak de menselijke maat ver is te zoeken en dat de democratie wankelt. – bron: Gert-Jan Ludden in Binnenlands Bestuur 24/8/22

en zo ontstaat er over de jaren een lijstje waar niemand van wakker lijkt te liggen en wat onderdeel gat uitmaken van het dagelijks leven en normaliseert. Ik vul het lijstje aan met de krantenberichten die mij opvallen ver weg van Nederland, zonder de kokervisie die zo makkelijk ontstaat als je er midden inzit:

  • woningtekort en stijgende huizenprijzen die het bemachtigen van een huis bijna onmogelijk maken, maar niemand schijnt te beseffen dat als de bouwstop opgeheven zou worden en er meer aanbod is dat diezelfde huizenmarkt inzakt als een lekke ballon.
  • stijgende prijzen energiesector
  • falende infra structuur in de energiesector
  • constant geld schuiven naar het buitenland (vaak via Europese afspraken) zonder aan de eigen burgers te denken
  • slecht onderhoud wegennetwerk en bruggen, gemeentes kunnen de jarenlange verwaarlozing van de asfalt-drift van de in de jaren 60-70 aangelegde wegen niet meer negeren maar er is geen geld
  • de Randstedelijke Woke gedachte die door het hele land wordt opgedrongen
  • wankele pensioenvernieuwing, afromen AOW, ouderen voelen zich in de steek gelaten
  • falende (geestelijke) gezondheidszorg, fraude in gezondheidszorg, faillisementen binnen gezondheidszorg terwijl premies blijven stijgen
  • toenemende (jeugd)criminaliteit
  • afnemend respect voor politie en overheid
  • niet afnemende instroom van buitenlanders waarbij we allang geen onderscheid meer lijken te maken tussen werkelijke asielzoekers en gelukszoekers en die we onder de noemer “migranten” allemaal over 1 kam scheren, en de mogelijkheid van stapelprocedures die deze processen vertragen
  • toenemende (synthetische) drugsproblematiek uit met name China en daarbij behorende criminaliteit
  • belasting op belasting, om het uitgavenpatroon van de overheid te blijven financieren en het begrotingstekort in te perken.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, en onderdeel van de EU zijn is ook allang niet meer zo’n zegen als dat het was, als er honderden miljarden Euro’s nodig zijn om de economie van de EU te redden omdat ze te lang geteerd heeft op successen van het moment en buitenlandse afhankelijkheid. (er ontstaat in mijn brein een patroon van gebrek aan lange termijn en gebrek aan verplichting aan de burger!!)

Het is vreemd om je te realiseren dat je al jaren geld betaald genaamd “Vastrecht” jouw bijdrage in het onderhoud van het energienetwerk terwijl het netwerk nu zo veroudert is dat men het niet kan vernieuwen zonder er miljarden voor uit te moeten trekken. Wat is er dan met dat geld van “Vastrecht” gedaan vraag je je af? Bonussen voor afscheid nemende falende CEO’s?

Hetzelfde geldt voor het onderhoud van wegen, als je jaarlijks zoveel geldt betaald aan wegenbelasting, en provinciale opcenten, hoe kan het dan dat je brug waar je over rijdt niet meer veilig is en opeens vernieuwd moet worden, en de straten zo slecht zijn geworden met een lapwerk van  verschillende stenen en koud asfalt en vol scheuren en gaten? En waarom kunnen de mensen van uitwaterende sluizen na al die enorme bedragen die je jaarlijks overmaakt niet een beetje fatsoenlijk watermanagement uitvoeren?

En het is bijzonder dat je in goed gelovigheid intekent voor pensioen en bijdraagt aan je eigen oude dag, van je eigen verdiende geld, en dat dat dan zomaar op de schop gaat zonder dat dat ooit met jou is afgesproken, en ook nergens in de kleine lettertjes staat, dat je kunt verwachten dat je van een vaste pensioen premie straks opeens beursafhankelijk wordt. Of dat je AOW zomaar beperkt wordt door het onder te brengen in wetten, zoals de Wet Beperking Export Uitkeringen. Waarmee AOW in 1 klap niet meer persoonsgebonden is maar locatiegebonden. Dat wist je niet toen je moest gaan inleggen, jij dacht dat je, samen met je werkgever, spaarde voor een solide oude dagvoorziening.

Maar net als met het wegenonderhoud, het stroomnet en nog een paar van die “hot-items” in de Nederlandse maatschappij kan geld zomaar een andere wending nemen en mag je NOG een keer betalen voor het falen van bedrijven en overheid of voor het ontbreken van lange termijn visie.

Heb jij ook een warmtepomp geïnstalleerd? Of bij je nieuwbouwhuis door de strot geduwd gekregen? Kun jij ook geen onderhoudsmonteur vinden? En moet jij ook stroom beperken op piekuren als iedereen zijn elektrische auto oplaadt? Of is dat alleen voor bedrijven? Je zou je bijna schuldig voelen als milieu verbeterende autobezitter, ja toch? Maar zoveel elektrische auto’s zijn het er nog niet hoor in Nederland, nog geen 500.000 op het moment dat ik dit artikel schrijf (bron: Autorai 15/8/24)

Moet je je voorstellen wat er gebeurd als echt iedereen een elektrische auto heeft en zijn elektrische kookplaat aanzet!!

Daar is duidelijk niet goed over nagedacht.

Droogte, overstromingen, lage waterstand, te hoge waterstand, blaadjes op de rails, drinkwatertekort, het gaat maar door met de rampen en de excuses  in het nieuws, maar niemand komt met een echte oplossing. En die zijn er best wel, en je vraagt je af waarom die niet aangedragen worden of omarmt? Waarom rennen we als gekken maar in dezelfde richting, richting doomsday. Het is als wonen op een vulkaan, je vraagt je elke dag af wanneer hij uitbarst.

Vroeger, in mijn tienerjaren was er een uitspraak: Poetsen en niet lullen, tegenwoordig is het omgekeerd: Lullen en niet poetsen. Dat blijkt ook wel in de stijgende criminaliteit, ik woon momenteel in een land waar politie nog macht heeft om in te grijpen, ook niet altijd handig, maar wel handiger, want mensen hebben ontzag voor politie, daar waar ze in Nederland vaak weggezet worden als slappe hap en het mikpunt zijn van pesterijen.

Ze willen vervroegd pensioen onze blauwe helden, want ze hebben een “zwaar beroep”, ik durf te beweren dat dat niet komt door al het harde optreden, straatwerk, gevaar en de uitdaging van de lange uren in de buitenlucht. In het buitenland staan politieagenten soms uren in de brandende zon in de bak van de pick-up truck, ingepakt in een uniform, kogelvrij vest aan, ondanks dat het 45ºC is, met een zwaar geweer in hun handen, rondjes rijdend door de stad, uitkijken, oplettend, bewakend.  Dat soort “werkdruk” heeft een Nederlandse agent zelfs nooit gekend. Ik denk dat de ervaring van “zwaar beroep” vooral komt omdat ze geestelijk zo onderdruk staan, dat hun integriteit constant op het spel staat, de overheid ze in de steek laat, en dat ze geen goede leiding krijgen binnen een duidelijk werkbaar kader. Dat is zwaar…….heel zwaar, daar geef ik ze gelijk in.

De vertrutting van onze samenleving is zeer zeker voelbaar binnen het politiekorps. maar ook in de politiek, en zeer zeker onder de bevolking, die laten zich zo makkelijk een kant opduwen onder het mom van “toekomstbestendig leven” en “veiligheid”. en de overheid is zo goed in het creëren van een collectieve gedachte dat het bijna eng is. (lees ook: Veiligheid is een goed gevoel)

Ondertussen falen de digitale systemen bijna wekelijks, zit je digitaal in de Europese Cloud,  zijn banken niet meer van de bank, is jouw geld niet meer van jou, moet je voor elke 100 euro verantwoording afleggen en hoeven bedrijven en overheden dat niet te doen, en lig jij krom om het allemaal een beetje overeind te houden, en heb je amper tijd om echt na te denken terwijl je van krantenkop naar krantenkop zwemt onder het genot van een (straks onbetaalbaar) kopje koffie met havermelk.

Nederland glijdt langzaam een helling af…….je vraagt je af waar het stopt!


Overweeg jij om Nederland te verlaten?

  • Omdat je je niet meer thuisvoelt bijvoorbeeld,
  • of de eindjes niet langer aan elkaar kan knopen?
  • Of omdat je een huis wilt en een zelfstandig leven zonder daar 10 jaar op te moeten wachten?
  • Of een betaalbare woning en een betaalbaar leven zoekt?

Oriënteer je dan op mijn website Leavingholland.com  

Een website boordevol informatie over emigratie, ook voor mensen met een kleine beurs of nauwelijks geld, of die weg willen uit het systeem. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!