kleine ambulance auto op houten tafel
Opinie

De “opt-out” functie is alleen voor mijn generatie

Steeds vaker lees ik in de kranten dat Nederlandse persoonsgegevens en data binnen de EU gedeeld gaan worden. Er lijkt een tendens te ontstaan dat de EU een soort Federale overheid wordt, als het gaat om aansturen van geld, data en handel. Regeren op hoofdlijnen dus en dan mag elk land zijn eigen nuances aanbrengen. 

Ik verblijf momenteel in een land met een federale overheid, en het valt me meer en meer op hoe de Europese Unie hierop gaat lijken. Werd er bij het samenstellen van de verkiezingscampagnes al opgemerkt dat er weinig te beloven valt voor onze politieke partijen, omdat alle wetten en regels zo dichtgetimmerd zijn binnen EU regelgeving en verdragen, lijkt het elk jaar erger te worden die inperking van regeringsvrijheid en rechten van nationaliteit.

De EU gaat ook t.a.v. data verzamelen en beheren steeds meer op een federale overheid lijken. Alsof zij de baas zijn van alle lidstaten en hun inwoners, zoals een federale regering dat is over alle staten binnen dat land. En die toon werd al gezet toen ooit de ECB ingevoerd werd en alle banken in de polonaise van de ECB moesten lopen en niet langer de Nederlandse Bank als belangrijkste aansturen instituut gold voor onze inflatie en andere geldzaken.

Nu las ik in de krant dat ook onze medische gegeven EU-wijd beschikbaar worden. In 2025 al, dan heb je nog maar weinig tijd om na te denken of dat wel wenselijk is. En was de EU ooit een machtig mooie uitvinding voor handel en economische versterking, begint het dus meer en meer op een republiek te lijken. Echt, als ik naar Mexico kijk en vergelijk, zie ik zoveel overeenkomsten ontstaan.

“The European Health Data Space”-verordening, deze verordening maakt het uitwisselen van persoonlijke elektronische gezondheidsgegevens uitwisselbaar en toegankelijk voor zowel primair (gezondheidszorg) als secundair gebruik (onderzoek).

En dan het mooie verkooppraatje van de Nederlandse overheid dat ze zich inzetten voor de juiste zorg op de juiste plek en de gezondheidsgegevens beschikbaar op het juiste moment.Oftewel: als je jouw dossier deelt ben je ook gegarandeerd van vakkundige zorg op je vakantie. Dat is wellicht hoe jij het interpreteert. Maar of dat ook correct is? Want leg dat maar eens uit in een plattelandskliniek in centraal Spanje, of midden Letland, dat jij “de juiste zorg wilt” zoals in Nederland.

De verordening is een toevoeging op of aanhangsel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, staat er op de website. Dat klinkt solide: Het woord bescherming zit er in, ja toch?

Waar het voor mij gaat knellen is de MyHealth@Eu gezondheidsstructuur. Weer een plek waar al je data op straat kan komen te liggen, een plek waar geld verdiend kan worden aan jouw goede vertrouwen en misschien wel goedgelovigheid. Maar in het artikel en op de overheid-website lees ik alleen maar hoe het in mijn voordeel werkt en ik lees niet of nauwelijks wat er met al die data gebeurd. Misschien weten de lageren in rang binnen de EU dat zelf ook niet, en volgen ze braaf de bordjes met “deze richting” (lees ook:  Veiligheid is een goed gevoel)

Maar ik vind het zorgwekkend, het pakketjes is te mooi ingepakt men het strikje erom is te fleurig, er is teveel afleiding, teveel franje zeg maar in de presentatie. 

Ik trek even een krom vergelijk: ons geld. Bij de ECB. En opeens moeten we allemaal keihard bewijzen dat de 100 euro die je wekelijks bij de AH uitgeeft niet een vorm van witwassen is. Beetje chargerend, geef ik toe, maar er zijn mensen die door de bank met sluiting van hun rekening bedreigt worden om totaal logisch betalingsverkeer wat ze al jaren doen. En toch……

Die toestemming die jij dan geeft voor je zorgdossier, al je persoonlijke intieme gegevens gaan in dat MyHealth en vallen onder die EHDS want alle lidstaten worden VERPLICHT notabene, om zich aan te sluiten.

Het venijn, wederom, voor mij ligt in dat woordje “verplicht”, weer een stukje soevereiniteit kwijt als overheid en als burger.

Want nu geef je alleen jouw zorgverzekering toestemming om in je dossier te kijken, en je artsen natuurlijk en het lab, en het ziekenhuis (misschien wel landelijk) want anders heb je er geen flikker aan, maar straks voor je het weet, kijkt men op een heel andere manier naar al jouw gegevens. Want ook laboratoria, statistieken bureaus en andere ongein kunnen in dat dossier. Je moet een beetje om de blabla heen lezen, maar dat is waar die data verzameling voor is. Voor de eer en glorie en verrijking van de EU.

En dus voor macht, dat kan niet anders, want ze hebben je geld al in hun macht, ook al denk jij van niet, maar als de ECB nu op een knopje drukt, kun jij niet meer pinnen, en als de EU straks een rood vlaggetje bij jouw gezondheidsgegevens zet, krijg je misschien wel geen medische zorg meer, omdat je rookt, of teveel CO2 uitstoot of weet ik veel wat ze er mee gaan doen.

Mijn rijke fantasie denkt: Als een statistieken bureau voor de tweede keer op rij meet dat men in de Europa veel te depressief is wat ten koste gaat van de algehele productiviteit wordt er misschien wel collectief antidepressiva toegevoegd aan ons voedsel. 

Oh ja ik weet wel, categorie wappie……maar toch, je ziet er films over, er zijn ficties over geschreven, en geen rook zonder vuur.

En dan de kwetsbaarheid, websites worden gehackt, databreuken horen bij ons dagelijks leven en we staan vaker met al onze gegevens op het Dark-web voor de hoogste bieder dan ons lief is (en bekend is)

Kijk even naar de digitale keten: Die gegevens moeten via een NCPeH aangesloten worden op MyHealth, waar weer alle landen van de EU op aangesloten zijn (en alle bedrijven en instituten die toegang hebben tot die data) en in Nederland wordt dit beheert door CIBG. Man ik voorzie zoveel datalekken! Op de website van het NCPeH lees ik trouwens dat het ook “voor andere geïnteresseerden” is. God mag weten wat daar allemaal onder valt.

Ik heb geen zin om het uit te zoeken. Het is niet meer mijn zorg, want ik woon niet meer in Nederland en ik zal ook nooit meer terugkomen. En if ever, dan is er de opt-out optie, stelt de minister van volksgezondheid me gerust.

Toen ik dat las dacht ik: die is alleen voor mijn generatie, want de jongere generatie die groeien op met al hun gegevens open en bloot op het internet, die denken helemaal niet na over dat soort zaken. Die opten niet out. Die vinden het wel best. En wij ouwe garde, de generatie van “vroeger was alles beter” De Boomers, de Gen X ? Die wellicht wel de opt-out functie gebruiken, wij sterven binnenkort uit.

Misschien niet zo snel als de overheid zijn vergrijzingsproblematiek zou willen oplossen maar er komt een dag dat niemand dat opt-out-vinkje gebruikt, en dan……….

Trouwens, ik heb Google op mijn telefoon ook alle rechten ontzegt en locatie uitstaan, en toch zie ik altijd advertenties over zaken waarover ik praat, waar ik naar zoek op het internet. Dus wat is de waarde van “Opt-Out”? Wie controleert dat je ook echt “out” bent.

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!