Wonen in Mexico

De prijs van huisvuil ophalen in Merida

Januari is de maand van rekeningen betalen voor mij. Verzekering van de motor, mijn Tarjeta de Circulacion, en al dat soort gedoe. Dit jaar is er voor eht eerst de rekening van het huisvuil, dat zit net als de elektra deze keer niet bij mijn huur inbegrepen.

Ik had een WhatsApp bericht van de huismeester, hij wenst me alle goeds voor 2024 en deelt en passant in 1 adem ook even mee dat in januari de gemeentelijke bijdrage voor het ophalen van het huisvuil betaald moet worden.

Onze vuilnis wordt verzameld in 2 oude oliedrums die op straat staan. Gewoon los, want niemand kloot daarmee. Dat vind ik wel bijzonder in Mexico, je stroommeter, je watermeter, de schakelkast van het internet bedrijf, het is allemaal voor het grijpen, maar niemand en dan ook niemand kloot daar mee. Dat is gewoon not done.

De vuilnisbakken worden 3x per week geleegd, midden in de nacht. Of in de heel vroege ochtend, net wanneer de vuil ophaal ploeg zin heeft denk ik, maar in mijn wijk zelden gedurende “normale” werkuren. Ik hoor ze vaak om 2 uur in de nacht. Geen gedoe met arbeidstijden hier, geen gedoe met ARBO wetgeving hier. De vuilnisbakken worden gewoon geleegd door mannen die keihard werken en zwaar tillen. Vaak ook nog zonder beschermende kleding (dat verschilt per stad of staat, net als de kwaliteit van de vuilniswagens wat soms gewoon grote kiepauto’s zijn of zelfs paard en wagen), en je hoeft niet te recyclen, dat wordt voor je gedaan. Soms al voor de vuilnismannen komen, en soms doen de vuilnismannen dat on the spot zoals op de foto boven dit artikel in San Cristobal de las Casas in Chiapas waar de vuilnisauto volhangt met zakken verdeeld vuilnis.

In Cancun in de Cul de Sac waar ik een huis huurden werd alle vuilnis en een open container gegooid, en die werd dan ook drie keer per week geleegd, regelmatig zag ik auto’s stoppen of een man met een winkelwagentje en die doken dan de container in op zoek naar alles wat je kunt inleveren bij een recycle bedrijf voor een paar peso. Je loopt ook wel langs huizen van die hamsteraars, hun tuin is dan een grote puinzooi van bergen plastic flesjes, karton, kleding en vooral lege blikjes. Maar ik hoef dat niet te doen. Dat zou de economie teveel ontwrichten hier, iedere flogo zou dan zijn inkomen verliezen.

Wat is een flogo?

Een flogo is een lanterfanter, letterlijk betekent het woord looser, vrij vertaald: mislukkeling, maar ook wel klaploper. Een mens wat zwerft en leeft van de hand op de tand zonder vaste baan of vast inkomen. Ze komen langs de deuren om je tuin te onderhouden of klusjes te doen in huis, en ze plunderen vuilnis op zoek naar recyclebaar materiaal. Het zijn niet de rijksten onder ons (understatement).  Maar ik heb tot mijn grote verbijstering ook wel de middenklasse tot aan hun middel in het vuilnis zien hangen in Cancun en in Playa del Carmen zelfs een Amerikaan, die waren niet op zoek naar een verloren contactlens ofzo. Die zochten blikjes, als bijverdienste.

Dat vind ik dan weer sneu, laat dat dan liggen voor de flogos. Schraal gedoe soms van die Mexicanen, alles doen ze voor een peso per maand meer.

Terug naar de vuilnisrekening, want ik dwaal af.

Mijn huismeester vertelde mij dat het bedrag voor dit jaar op 420 peso per huishouden is gezet. Dus ik moet naast de huur ook 420 peso aan hem betalen. Hij betaald dan de rekening voor het hele huizenblok.

Eerst dacht ik: Jemig wat een geld! Maar toen ging ik rekenen.

420/52 = 8 peso per week gedeeld door 3x vuilnis ophalen, is 2,66 peso per ophaalbeurt. Daar rijdt dus een vrachtwagen voor met drie mannen er in.

Ik doe de rekensom even in Euros
22,65/52 = 43 eurocent gedeeld door 3 = 14 eurocent per keer.

(wisselkoers 5 januari 2024)

En dat midden in de nacht.

Dat is volgens mij spotgoedkoop. Wel iets duurder dan vorig jaar herinner ik me, want bij de notaris toen ik het huurcontract tekende verrekenden we iets van 7 peso en een beetje per week.

Als ik een gemiddelde gemeente in Nederland pak ligt mijn afvalstoffen heffing voor een 1 persoons huishouden al snel boven de 200 euro per jaar. En dan wordt, als ik pech heb mijn bak maar 1x per maand geleegd, en moet ik zelf recyclen. En vaak is het gebonden aan kilogrammen wat ik per jaar mag produceren aan afval anders moet ik bijbetalen.

In Mexico is dat gelukkig nog lekker simpel en ook nog eens voordelig. Ondanks de 2024 prijsverhoging.

 

Foto: Vuilnis-ophaaldag in het toeristische centrum van San Cristobal de Las Casas. De lege flessen moet je apart aanleveren, 1 van de vuilnismannen trekt een steekkar mee met een grote ton voor glas. De rest wordt ter plekke op de vuilnisauto al gerecycled en verdeeld over allerlei tassen en zakken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!