Op Pad

Op Stap: Uayma, Yucatan, Mexico

Omdat ik momenteel ergens uitrust en geen lange reis maak,  maak ik veel dagtochtjes, Yucatan heeft heel veel wegen en 101 dorpen en er is altijd wel iets te ontdekken. In de rubriek “Op pad” neem ik je mee langs die leuke plekjes op het schiereiland en verder het land in, en laat ik je vooral foto’s zien terwijl ik iet vertel over de geschiedenis. Vandaag Uayma, een dorp met een prachtige kerk. 

Uayma ligt vlak boven Valladolid wat ongeveer in het midden van het schiereiland Yucatan ligt. Het is een klein dorpje, met ongeveer 3000 inwoners. leuk detail: 71% van de bevolking spreekt naast Spaans ook Maya en de gemiddelde inwoner is tussen de 15 en 59 jaar.

Uayma betekent : “water niet hier” Ooit viel het stadje onder het beroemde regime van de Maya orde Cupulus. En er zijn verschillende verhalen en legendes die de ronde doen over de naam: er zou alleen modder in Uayma geweest zijn en geen water, en het zou de plek zijn waar de Aluxes woonde. De geesten.

De Aluxes zijn vaak onzichtbaar, als ze uitgebeeld worden zijn het kleine kindachtige mannetjes, met een speelse ondeugende inslag. Ze zijn van oorsprong modderig, en konden tot leven komen. Je kunt ze in de wind voelen als je in contact komt met de natuur, cenotes, grotten en milpas. In sommige archeologische vindplaatsen, zoals Uxmal, is het in steen te zien, maar meestal worden er versies van modder tegengekon. Sommige Aluxes van dit materiaal worden op verschillende plaatsen geplaatst, vooral om offers te brengen om voor huizen te zorgen en iedereen die met slechte bedoelingen komt weg te jagen

De gemeenschap van Uayma is een van die plaatsen waar deze overtuigingen nog steeds worden doorgegeven.

Maar dit is niet hetgene wat het meest ter sprake komt als je over Uayma praat.

Bijna altijd wanneer het onderwerp Uayma aan de orde komt, is dat vanwege de prachtige kerk en het voormalige klooster van Santo Domingo de Guzmán. De kerk wordt vaak beschouwd als een van de meest opvallende in heel Yucatán vanwege zijn kleurrijke caleidoscoop–achtige gevel en unieke decoratieve kenmerken.

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd door de Spanjaarden om hun cultuur in Uayma te handhaven. Zoals gebruikelijk in Yucatán, werden stenen uit nabijgelegen Maya-tempels gebruikt bij de bouw.

Het oude klooster en de kerk van Santo Domingo stammen uit de 17de eeuw, maar werden bijna totaal verwoest in de kaste oorlog in Yucatan. Ze zijn in de 19de eeuw herbouwt.

Het grappig is dat veel rijke investeerders uit Valladolid de bouwstijl imiteren in hun huizen in en rond het dorp en er zo een heel eigen architectuur ontstaat van ogenschijnlijk oude gebouwen die eigenlijk nieuw zijn.

Ik deel wat foto’s, helaas was de kerk niet open toen ik er was. maar de buitenkant is al indrukwekkend genoeg en levert prachtige plaatjes op. Als je op een foto klikt vergroot hij uit.

 

 

Meer zien van Mexico? Klik dan hier 

of bezoek mijn andere website met alle reisfoto’s (klik)

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *