Wonen in Mexico

Dengue in Yucatan

Het is net aan vier uur in de ochtend en nog donker buiten als ik een raar zwaar gebrom hoor. De auto van de muggenbestrijding rijdt langzaam door de straat. Hij braakt een dikke witte rook uit om alle muggeneieren en muggen te doden. Er heerst dengue in Yucatan en de overheid die het sein op rood heeft gezet zet alles in om de uitbraak in te dammen.

De kranten staan er vol van: pas op voor Dengue, ruim je tuin op, haal stilstaand water weg, wiedt onkruid, plaats horren en schudt de was uit als je hem binnenhaalt. Een greep uit de maatregelen die burgers moeten treffen om te voorkomen dat ze geprikt worden door een besmette mug. En ondanks de fumigation, heb ik 3 hoog nog steeds muggen. De rook komt blijkbaar niet hoog genoeg in de boom bij het huis om ze te vermoorden. Het lijkt een soort van dweilen met de kraan open.

Ik ben niet zo bang voor Dengue, ik denk niet dat ik erg vatbaar ben ook al vreten de muggen mij graag op. Ik woon al heel lang in de tropen en heb nooit malaria of dengue gehad en ik word me toch een partij geprikt!!

Maar ja er hoeft maar 1 zo’n besmette lamstraal zijn rietje in mijn vel te steken en ik ben ziek, en ik leer van het internet dat alleen de vrouwelijke muggen je prikken en dat de meeste muggensoorten bloed nodig hebben om eitjes te produceren. God, ik ben een soort kweekbank…..ik heb zoveel muggen gevoed in mijn tropenjaren maar ook in Nederland.

Stel jij woon in Yucatan, hoe groot is de kans dat je dengue krijgt?

Ten eerste, je hoeft niet alleen maar in Yucatan te wonen om in Mexico dengue op te lopen, Quintana Roo staat op een goede tweede plek in de huidige statistieken van dengue gevallen en sterftecijfers. En zelfs in Chiapas komt het voor, hoewel dat de hekkensluiter op het lijstje is. Veracruz, Campeche, Oaxaca, eigenlijk heerst het overal. IK herinner me zelfs waarschuwingen voor het dengue seizoen in Baja California Sur, midden in de woestijn. Het seizoen is gekoppeld aan de moesson, de regentijd. En na elke een regenbui zijn er ook meer muggen. Duurt een dagje, maar dan heb je wat. Wonen aan de waterkant vooral in moerassig gebied met veel planten in het water zoals mangrove dat is eigenlijk vragen om muggenoverlast.

Dengue komt volgens de WHO over de hele wereld voor, vooral in de tropen maar ook al in Europa. Je moet wel door ene bepaalde mug gebeten worden om het virus te krijgen. Niet elke mug is drager. En de mug krijgt het weer van het prikken van een besmet persoon. dus het gaat letterlijk rond zeg maar.

Iedereen kan dengue krijgen, dus jij ook. Maar de ziekte komt meer voor in ongeplande stedelijke gebieden, de krottenwijken dus, op het platteland waar dus moerassen zijn en akkerbouw die veel water vraagt. En in gebieden met veel rommel muggen houden van rotzooi tuinen en puinzooi huizen, van ongebruikte kledingkasten en vage modderpoeltjes, grasland en struikgewas.

Wat zijn dengue verschijnselen?

Je kunt dengue hebben zonder het te weten. Het is een virus en sommige mensen hebben a-symptomatische dengue. Andere voelen zich wat brak, krijgen binnen 4-7 dagen na besmetting

  • hoge koorts (zeg 40º en hoger)
  • hoofdpijn
  • pijn achter je ogen
  • spierpijn en gewrichtspijn
  • misselijkheid
  • overgeven
  • opgezette lymfeklieren
  • uitslag

all the above of sommige symptomen.

Je kunt meerdere keren besmet worden met het dengue virus, en overkomt dat jou dan heb je ook last van

  • pijn in je onderbuik en darmen
  • aanhoudend overgeven
  • versnelde ademhaling
  • bloedend tandvlees en/of bloedneuzen
  • vermoeidheid
  • rusteloosheid
  • bloed in je braaksel of ontlasting
  • extreme dorst
  • bleke koude huid
  • algeheel gevoel van zwakte

Als je ernstige dengue hebt, heb je bij de eerste prik al alles wat hierboven staat.*

Als je een shock ontwikkelt, dan ben je echt heel, heel ziek en dat kan binnen een paar uur gebeuren, soms zelfs zo dat je denkt: nou ik knap weer op en BAM, opeens lig je in het ziekenhuis. Maar dan bloed je ook onder je huid, interne bloedingen ontstaan en dan moet je dus echt naar het ziekenhuis, dat red je niet meer thuis op de bank.

Ontwikkel je een shock, dan bloed je ook onder je huid en heb je beschadigde bloedvaten, dat is het moment dat je dood kunt gaan aan dengue. Maar als het goed is lig je dan al in het ziekenhuis omdat je je zo intens ziek voelde dat het niet met paracetamol op te lossen was.

Want wat doe je als je denkt dat je dengue hebt en je woont in Mexico?

Uitzieken! Simpel, tenzij je die hele erge verschijnselen hebt. Dan is het verstandig om naar een dokter te gaan. Maar er is geen geneesmiddel, het meeste is pijnbestrijding en uitzieken en dat doe je met lekker veel drinken en een paracetamolletje en niet met ibuprofen bijvoorbeeld want dat zorgt dat je makkelijker bloed.

Er zijn bloedonderzoeken die het virus kunnen aantonen. Als je naar een dokter gaat zal hij deze test wellicht willen laten uitvoeren, hiervoor moet je naar een laboratorium. Dat regel je in Mexico zelf. Al die stappen in de gezondheidszorg betaal je per stap. Dus het consult bij de dokter, het lab onderzoek en dan weer het consult bij de dokter.

Als je ernstige dengue hebt, dat red je niet bij dokter Simi of de Walmart dokter, je kunt daar naar toe, maar hij zal je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een IMSS dokter of een reguliere huisarts of viroloog. Dus beter gelijk naar het ziekenhuis voor de correcte zorg.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je dengue voorkomen volg dan de aanbevelingen op van de overheid. Alles wat ik hierboven schreef over opruimen, horren, een klamboe desnoods.

Je past je kledingstijl aan: lange broeken, lange mouwen als je een gebied in gaat met veel muggen, je gebruikt muggenwerend middel op je huid (OFF ofzoiets, laat je niet verleiden tot “natuurlijk 100% biologisch afbreekbaar muggenwereld middel, die werken niet, die mug lacht zich een rotje als je dat op doet!) En je kunt wierook verbranden of speciaal muggenspiraal branden die koop je voor een paar peso in de supermarkt (blauw doosje op de afdeling bestrijdingsmiddelen) ruikt lekker, en geen mug wil er in de buurt komen.

Is het wel veilig dan om in Mexico te zijn?

Kijk, dengue kan overal voorkomen, en in Mexico, wat grotendeels toch nog een ontwikkelingsland is ook al is de gezondheidszorg hier best goed, heeft allerlei enge ziektes die we in Nederland niet kennen. Als je lekker veilig binnen je eigen vaccinatieprogramma wil blijven in Nederland, moet je niet naar een ontwikkelingsland of een land in de tropen verhuizen. Simpel. Er is vanwege dengue geen negatief reisadvies. Zelfs niet vanwege de open TBC en polio, mazelen en andere griezelige ziektes die hier soms rondwaren niet. Dus ja, het is gewoon veilig om naar Mexico te komen. Maar veiligheidsgevoel is een emotie en ik kan niet voor jou beslissen. Ikzelf zou me niet door een dengue mug laten tegenhouden. Eén klap en hij is dood!

Wil jij met mij praten over het leven in Merida of Mexico in het algemeen? Boek dan gesprekstijd in met mij via de website Leaving Holland, emigreren, reizen & werken, je kiest zelf hoe lang het gesprek duurt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • mijn bron over dengue vind je hier (klik), je kunt daar alles over deze ziekte zelf lezen in de FAQ on Dengue van het WHO