Grote reizen,  Wonen in Mexico

Het fotogenieke San Cristobal de Las Casas

Als je over toeristische gebieden praat die hun authenticiteit hebben behouden en nog erg fotogeniek zijn dan staat San Cristobal de Las Casas wel hoog op mijn lijstje met leuke stadjes. Het ligt in de omstreden Staat Chiapas, en het is er niet altijd even rustig omdat verschillende politieke groepen strijden om de rechten van de inwoners, ieder met een eigen belang. Vooral de Zapatistas zijn er actief en vaak gaat dit met geweld gepaard. 

Maar zo tussen alle incidenteel rondvliegende kogels door is het prima toeven in San Cristobal zoals de stad  in het kort heet. En er wonen genoeg buitenlanders, ook Nederlanders die het er prima naar hun zin hebben. En alle duizenden bezoekers per maand die door de stad trekken merken niets of nauwelijks iets van de soms onrustige dagen en politieke stromingen die elkaar daar soms in de haren vliegen.

De inheemse naam van de stad is Jovel, een naam die door de Tzotzil mensen nog steeds dagelijks gebruikt wordt. Jovel betekent zoveel als: “de plaats in de wolken”.  De stad ligt 2200 meter boven zeeniveau, tussen de dennenbossen in het centraal hooggebergte en was tot 1892 de hoofdstad van de staat Chiapas. Tot aan vandaag wordt de stad gezien als de culturele hoofdstad van de staat.  In 2003 kreeg de stad zijn officiële titel “Pueblo Magico”.

“Pueblo Magico” is een initiatief van het Mexicaanse Secretariaat van Toerisme. Het project met steun van lokale overheidsdiensten is bedoelt om bezoekers te stimuleren verder Mexico in te trekken  met name naar het platteland, om “culturele rijkdom, historische relevantie, keuken, kunstambachten en geweldige gastvrijheid” te ontdekken die deze steden “magisch” maken. Steden kunnen onder bepaalde voorwaarden deze titel verkrijgen.

San Cristobal de las Casas ligt in een kleine vallei omringd door heuvels en bergen. Het centrum van de stad heeft nog zijn authentieke Spaanse koloniale architectuur, met rode pannendaken, geplaveide straten en smeedijzeren balkons, vaak met bloemen.

Durf je het toeristische gedeelte te verlaten  en naar de moderne stad te wandelen, waar het echte dagelijks leven van de Mexicanen plaatsvindt, bezoek dan vooral de Mercado Publico en de Abastos. Donkere gangen, volgestouwde hoekjes, doorgebogen schragen tafels met koopwaar, rokerige en stomende eetplekken en handgemaakte verse tortilla’s. Je kunt alles kopen op deze markt. Een ware culturele ervaring.

Ik geniet altijd in Chiapas, het is niet de meest rijke Staat van de Republiek, maar wel de meest authentieke. En ik ben nu al een paar keer in San Cristobal de las Casas geweest, soms voor langere tijd, gewoon omdat het goed toeven is in die stad. Er is genoeg te zien en te doen, het eten is betaalbaar en goed en divers, je vind er allerlei keukens van Nederlandse kroketten, tot geweldige Thais en authentiek Mexicaans, maar ook heerlijke bakkerijen met Europees brood.

En reis je buiten de stad ook dan is er veel te zien, prachtige bergmeren en rivieren, grotten zoals gruta’s de Mamut en El Arcotete, en eindeloze bossen.  Aan de rand van de stad vind je de prachtige botanische tuin Moxviquil een paar blokken verwijdert van de Mezquita Imam Malik, de moskee van San Cristobal. In die botanische tuinen zie je de orchideeën en vlees-etende planten die diep in de bossen in het wild groeien, en moeilijk te vinden zijn voor leken op een boswandeling.

Wil jij zelf routes rijden naar en om San Cristobal de las Casas en Chiapas? Kijk dan op deze website  (klik) en zoek de leukste op voor jouw vakantie in Mexico.

Ik heb een paar foto’s van de mooiste plekjes van de stad San Cristobal de las Casas voor jou bij elkaar gezocht. Als je op de afbeelding klikt vergroot hij uit.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!