Wonen in Mexico

Het weer in Merida Yucatan Mexico

Terwijl ik dit typ trekt er een koufront over Merida, mijn huidige woonplaats. En ik vind het zalig! Hoewel de nachten wel heel erg koud aanvoelen. Ik werd zelfs wakker van de kou afgelopen nacht. 

Inmiddels ben ik officieel ingeschreven in het register van INM op dit woonadres en iedereen is weer op de hoogte van mijn “verhuizing”.

Als buitenlandse inwoner van Mexico met een geldige verblijfsvergunning, moet je elke verhuizing binnen drie maanden doorgeven aan de Immigratiedienst, kortweg INM genoemd. (lees meer over je adreswijziging doorgeven in Mexico op mijn andere website Je adreswijziging doorgeven in Mexico)

Alleen de Mexicaanse bank nog niet, maar dat kan de komende weken wel een keer, want er komt een nieuwe bankpas aan en ik heb geen zin om die te moeten ophalen in Playa del Carmen waar de rekening gevestigd is. Dus dat ding moet verhuizen zeg maar. Nu ja, dat komt wel.

Koufront dus. Het is heerlijk koel. Op de website van de Protection Civil lees je dan een waarschuwing dat de temperaturen kunnen dalen tot tussen de 28 en 32ºC, en in de winkels hangen bontmutsen, shawls en dikke truien, en zelfs thermo ondergoed. Ik moet dan een beetje grinniken, maar geloof me, als het kwik altijd tegen de 40 aanzit, voelt de wind die dan uit een polaire stroming komt erg koud aan. Ik heb dan vaak wel een vestje aan, vooral in de avonden buiten.

En de huizen zijn niet van de bouwkwaliteit die we in Nederland kennen, dus die “kou” komt door alle kieren en gaten naar binnen en blijft hangen in huis. Ik vind het heerlijk die koelte tussen de hitte door. Het zijn de dagen dat ik het meest actief ben. Geen siesta hou en lekker rondrommel door de stad en mijn huis.

Hoe is het klimaat eigenlijk in Merida?

Het is hier warm, heel warm, de gemiddelde dagtemperatuur ligt meestal boven de 35ºC en in de zomer komt het kwik zelfs vaak boven de 40ºC en tikt het op het midden van de dag makkelijk 45º aan. Dan wil je niks, want het is ook vochtig, en je huid is altijd nat, ook al doe je helemaal niks. Ga je bewegen, of eten of steek je je hoofd 5 tellen in de volle zon, loopt het zweet van je kop af.

Ik heb dan ook voor Merida meer kleding gekocht, omdat ik me vaak omkleed na het boodschappen doen of als ik thuiskom van een motortochtje. En met het handjevol kleding waarmee ik reis redde ik dat niet, ik waste me suf, en als er geen wind is droogt de was gruwelijk langzaam. Dan hang je het toch in de zon, hoor ik iemand denken, tja, dan is alle kleur binnen twee wasbeurten uit je kleding, dat heb je sowieso al als je rondloopt in de zon. Ik ben de koningin van verschoten kleding, vooral op mijn bovenbenen, schouders en rug.

Seizoenen in Merida

Merida kent weinig herfst of lente, eigenlijk is het een redelijk stabiel klimaat, je hebt heet en heter, heel simpel, en je hebt de droge maanden en de regentijd, oftewel het orkaan seizoen, gevolgd door drie maanden met koudefronten.

Maar ook in de zomermaanden kan het fors regenen, onweersbuien bouwen zich vaak op tegen het einde van de middag en zijn dan kort en fel.

De heetste maand is wel de maand mei. Waarin het echt extreem warm wordt, dat merk je al in maart en april als de temperatuur na de zogenaamde winterperiode weer gaat stijgen en de koufronten afnemen. Die winterperiode is van november tot februari. Dan koelt het soms dus af tot minimaal 25ºC, vooral in de nachten vlak voor de zon opkomt.

Zonsopkomst en ondergang zijn trouwens het hele jaar door rond dezelfde tijd,

De meeste regen valt tussen juni en september, met een overlap naar het orkaanseizoen van juli tot oktober. Maar in oktober, zeker in de tweede helft neemt de regen dusdanig af dat je je afvroeg hoe het ook alweer was toen je door de straten zwom naar de supermarkt.

In februari en maart valt er bijna geen regen.

Beste tijd om Merida te bezoeken?

Ik gok toch wel op de maand december en dan tot februari. Daarvoor en daarna is het echt afzien hier. Maar ook in die maanden is het best warm, reken op temperaturen rond de 30-35ºC met een iets lagere luchtvochtigheid en een koelere wind, en dat maakt het leven een stuk aangenamer. Maar als je in die tijd naar Merida komt, pak dan wel een dun vestje in, of een t-shirt met lange mouwen, zodat je iets om kunt doen als je in de avonden buiten bent.

Hoe blijf je koel in zo’n warm klimaat?

Het meest gênante is wel aankomen op je afspraak met een knalrode kop waar het water langs gutst en kleffe haren, in kleding die drijfnat is. Toch overkomt het je. En daar kun je niets aan veranderen, je hebt nu eenmaal niet de lichamelijke gewenning van de mensen hier die hun hele leven al in dit klimaat wonen en niet beter weten.

Wat ik doe om mijn ‘cool’ te houden is

  • zo min mogelijk de aircon aan, dat klinkt gek, maar geloof me, als je als een diepvrieskip in je huis leeft, is het buiten 10x warmer. Dat merk je al als en een gemiddelde winkel inloopt waar dat ding op 16 staat, als je dan buiten komt is het zo onverdraaglijk heet. Als je je aircon gebruikt zet hem dan op Dry, en op 30ºC ofzo. Dat is ook al koel als het in huis heel warm is.
  • ik draag vooral linnen of katoenen luchtige kleding die ruim valt zodat het niet aan je natte lijf plakt.
  • ik  wapper mijzelf ongegeneerd koelte toe met de menukaart of tijdschrift of wat ik maar kan vinden als ik ergens zit, en ik neem me voor om een handfan, zo’n mooie openklap houten waaier of een hippe fan die op batterijen gaat en die je in je hand kunt houden te kopen voor de komende hete maanden.
  • ik vraag om een fan, of zoek een zitplaats bij een fan, zodat ik die heerlijke luchtstroom heb en kan afkoelen
  • ik loop rustig, haast me niet, en ik loop aan de schaduwkant van de straat
  • ik neem een taxi en vermijd wandelingen, zelfs een taxi zonder aircon is heerlijk want de rijwind koelt je af. Sta ik stil voor stoplicht in de zon, verplaats ik me naar die kant van de taxi waar geen (directe) zon is
  • ik neem een siesta en leef in het tempo van het land, veel bedrijven sluiten hun deuren rond 12 uur en gaan pas om 3 uur weer open, dan hangt iedereen lui en loom in zijn hangmat en wacht rustig af tot het heetst van de dag voorbij is.
  • vroeg op staan en de relatieve ochtendkoelte benutten voor klusjes in en om het huis, of dat loopje naar de bakker of supermarkt.
  • ik drink veel, liefst niet ijskoud, maar als het niet anders kan dan wel, maar kleine slokjes, en ik houd tijdens het wandelen vaak ook een koud flesje water vast, dan koel ik ook een beetje af, en drink electrolyte drankjes, ze reguleren de mineraal-huishouding in je lichaam zodat je lichaam beter om kan gaan met de temperatuur
  • ik heb een doekje bij me zodat je het meeste vocht kunt afvegen als je ergens binnenloopt. In de Filipijnen heeft iedereen van die witte badstof handdoekjes om het zweet of vocht (want het is meer luchtvochtigheid vocht dan zweet) af te vegen, in Mexico zie je dat nauwelijks. Mannen hebben wel een zakdoek, vooral op het platteland, maar in de steden is dat helemaal weg lijkt wel. Ik maak er weer een nieuwe trend van.

Nu ja, en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt verzinnen om koel te blijven. En om ‘cool’ te blijven is het vooral belangrijk dat je accepteert dat je eruit ziet als een verkopen kat als je veel wandelt zoals ik.

Niets lekkerder om thuis te komen en een bijna koude douche te nemen en die natte BH uit te trekken. Hahahaha……..

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!