Dagboek van een zwerfziel

Als je cadeautjes uitdeelt blijf je populair

Ik lees in de krant dat de Nederlandse overheid iets gaat doen tegen Femicide, dodelijk geweld tegen vrouwen. Maar zo vertellen ze aan het einde van het betoog: er is geen geld voor, het moet uit potjes van kindermishandeling en huiselijk geweld. Die laatste vat ik nog wel, maar de eerste twee niet. 

Uit het potje tegen kindermishandeling, ook zo’n project wat bij vlagen vreselijk faalt, gezien het feit dat dagen geleden de kranten bol stonden van het nieuws over een bijna doodgeslagen pleegkind wat door iedereen genegeerd werd. Uit dat potje, wat dat had kunnen voorkomen moet nu ook dat project om dodelijk geweld tegen vrouwen in Nederland terug te dringen.

En dan de tweede: want er is geen geld. Terwijl ik drie artikelen ervoor lees dat er 300 miljoen naar de bodemloze put in de Oekraïne gaat. Praten over vrede is allang geen onderwerp meer, alleen nog geld om snel mensenlevens te beëindigen, dat is het meest belangrijke, maar geld om mensenlevens te sparen, dat is er niet, dat mag het volgende kabinet uitzoeken.

Ik luisterde van de week naar een interview met de president van San Salvador. Hij heeft zijn land van meest dodelijk land in de wereld naar 1 van de meest veilige landen van de wereld omgetoverd, zonder extra belastingverhoging, zonder urenlange debatten en gezeik over regels. Met de arrestatie van ruim 70.000 bendeleden is de criminaliteit van het land zo gedaald dat investeerders weer naar het land komen en heel veel gevluchte Salvadorianen weer naar huis keren.

De bouwsector groeit want er moeten huizen bij, bedrijven investeren en het gaat steeds beter in het land. De man ligt echter zwaar onder vuur van mensenrechtenorganisaties en Westerse landen omdat “hij het niet goed aanpakt”. In eht interview zegt hij: Wie altijd cadeautjes uitdeelt blijft altijd populair, totdat iemand komt met betere en grotere cadeaus. Regeren is goed voor je volk zorgen en voor de economie, als die twee niet tot zijn recht komen en kunnen groeien gaat er iets mis. En kom je op een hellend vlak van verval.

Als je langzaam afglijdt heb je twee keuzes: andere prioriteiten stellen, of nog meer cadeautjes uitdelen die dan uiteindelijk door iemand betaald moeten worden via bijvoorbeeld belastingverhogingen.

Hij koos voor andere prioriteiten, legt hij uit. Hij bouwde gevangenissen, bedacht eens stelsel waarbij hij in 1 x alle gangs van de straat kon krijgen zodat zijn land weer veilig werd en dan kwamen de cadeautjes vanzelf wel, zonder dat hij zijn volk voor de gek hoefde te houden.

Zo’n project van terugdringen van vrouwenmoorden, dat is prachtig natuurlijk, maar het is een cadeautje, er wordt gericht op vrouwen, zij moeten dit, zij moeten dat…….maar niemand richt zich op de daders. Een soort lapje voor het bleoden dus. Want dan herken je de rode vlaggen, en dan? bel je een alarmnummer? En dan? Komt de politie, en de rechter en staat je de vermeende dader, want in Nederland ben je zelfs met een rokend pistool in je handen naast een lijk met een kogelgat altijd VERMOEDELIJKE dader, in no time weer op straat, want rechtspraak is vaak krom, want er zijn godbetert wachttijden voor de gevangenissen vanwege personeelsgebrek!!

Ik denk terug aan het verhaal van de Salvadoraanse President, hij hoeft geen cadeautjes uit te delen, die komen in de vorm van veiligheid, werkgelegenheid, gezinshereniging, investeerders, groeiende economie.

Hij vind ook dat een overheid die cadeautjes uitdeelt zijn mensen lui maakt, we leven in een tijdperk waar je werkt voor je geld, dat is nu eenmaal zo, maar als je overal geld en steun van de overheid voor krijgt en mensen daardoor niet meer gemotiveerd zijn om te werken creëer je een bevolking die afhankelijk is van de beurs van de overheid in plaats van een volk wat zelf verantwoording neemt voor hun leven en trots meebouwt aan de samenleving.

En wt ik lees in de reacties van Nederlander onderling is dat dat soort cadeautjes een kloof  geeft tussen mensen die de hand ophouden uit gemakzucht en mensen die werken om dat geld op te hoesten voor die handophouders. Het zijn cadeautjes die je als overheid populair maken, want je zorgt zo goed voor je volk en de levensstandaard is zo hoog, maar is dat ook werkelijk zo? Want een ontevreden volk wil altijd meer………

En ik denk: hij heeft ergens een punt, een punt wat in Nederland gemist wordt denk ik. Want ik denk maar zo dat Nederland erg vaak zijn focus fout heeft en zijn prioriteiten verkeerd legt. Zeker de laatste jaren, en daarom raakt het land langzaam in verval, falen systemen, worden mensen armer, en de regering deelt maar cadeautjes uit, lapjes voor het bloeden. En ze printen maar geld bij, jaar, na jaar, na jaar. En elk jaar met Prinsjesdag verhoogd de koopkracht, zo beloofd men, en vervolgens gaat iedereen rekenen en krijg je er misschien drie tientjes bij maar je bent 50 euro meer kwijt per maand door inflatie, belastingverhoging binnen de gemeente of iets anders wat duurder wordt en waardoor er weer geld terugvloeit in de Staatskas. Linksom of rechtsom, je betaald voor de cadeautjes.

Alles wat je opbouwt, zo vertelde deze President, heeft onderhoud nodig, Anders verlies je je focus en je slagkracht. Je kunt niet een muur bouwen om een aardverschuiving tegen te houden en denken: Zo! done!. Die muur moet ook onderhouden worden, dus die muur moet elk jaar terugkomen in het budget. Ik denk even aan het falende energiesysteem in Nederland, een overvol electriciteitsnet, waarbij duidelijk geen rekening gehouden is met groei van het land en economische vooruitgang. En zo zijn er wel meer voorbeelden war de beschaving wankelt.

Het land, ooit opgebouwd, wordt slecht onderhouden en de prioriteiten liggen steeds vaker buiten de landsgrenzen en steeds minder vaak op de juiste plek. Geen geld voor Femicide, kinderen die in elkaar geslagen worden onder toeziend oog van jeugdzorg, medicijntekorten, geen huizen, geen nieuwe elektra-aansluitingen………dat is allemaal voor het volgende kabinet.

Een kabinet wat een financieel beperkende erfenis krijgt van achterstallige uitbetalingen van de toeslagen affaire, Groningen, en nu ook nog van een onvoorziene miljarden schadepost door de door de Hoge Raad geschrapte  box-3 regels.

Het hellend vlak………

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!