Op Pad

Op pad: Mahahual, Costa Maya, Mexico

De leukste weekendjes weg zijn wel die aan de Caraïbische kust, aan de overkant van het schiereiland van Yucatan zeg maar, als je in Merida woont. Niets doet mij meer ontspannen dan de prachtige blauwe kleurschakeringen van de zee daar in combinatie met witte stranden. En als er dan ook nog palmbomen op die stranden staan ben ik helemaal in vakantie sferen.

En dat maakt Mahahual voor mij zo’n unieke plek om vakantie te houden. De prachtige stranden met palmbomen.

De naam Mahahual kan afkomstig zijn van het land van de majagua, de Hibiscus Elatus en andere inheemse planten die in dit kustgebied voorkomen, en van het Maya woord “lu’umil”, wat zich vertaalt als plaats of “land van”. Letterlijk dus ” het land van de Hibiscus. 

Het kleine dorpje aan het einde van een lange weg door een moerras is over de jaren een belangrijk toeristenoord geworden maar heeft wel zijn landerigheid bewaard en het laven gaat in Mahahual net even een stapje langzamer, en zeker een stuk langzamer dan het drukke Merida waar ik momenteel verblijf.

Je gaat vooral naar Mahahual als je wilt duiken of snorkelen. Het prachtige rif, de Chinchorro Bank, een soort atol van koraal bij laag water, is uitgeroepen tot natuurreservaat, Het is de op één na grootste rif-barrière ter wereld. Nu ben ik niet zo’n duiker en snorkel-type, maar ik kan me, gezien de foto’s in de talloze duik-shops daar alles voorstellen bij de prachtige natuur die je in dit beschermde gebied kunt zien. Dat de wateren rondom Mahahual een enorme biodiversiteit hebben blijkt wel uit de talloze vissen en visjes die je al ziet zwemmen als je in het water stapt.

En verse vis, zeevruchten, schaal-en schelpdieren staan ook op menig menukaart.

Her en der tussen alle moderne hotels en winkels, kun je nog de vormen zien van het ooit zo slaperige vissersdorpje wat op een dag door storm Dean in 2007 helemaal verwoest werd, 80% van de gebouwen was verdwenen.  De bewoners bouwden samen met de overheid het “Nieuw Mahahual” de plek waar grote cruiseschepen aanleggen aan de grote speciale pier. Het strand heeft een eigen locatie en heet Mahahual Beach. En ligt op zo’n 30 minuten wandelen van Nieuw Mahahual.

En gesproken over afstanden: binnen een uurtje  zit je in de prachtige ruïnes van Chacchoben, of in anderhalf uur in  Bacalar wat aan een magistraal blauwe lagoon ligt, en met 2 uur rijden ben je zelfs in Chetumal en de grens met Belize.

Maar als je komt voor zon, zee, rust en lekker eten, hoef je de hotelzone niet uit zeg maar. De Costa Maya, zoals dit gebied ook wel genoemd wordt biedt alles. Van upscale dining tot Mexicaanse familierestaurants het is er allemaal.

Tijdens mijn verblijf kwam er een enorm cruiseschip aan, en dat bleef een paar uurtjes, net genoeg voor de gasten van het schip om tequila te komen drinken op het strand. Wat me opviel was dat er opeens menukaarten waren in Amerikaanse dollars en dat de gemiddelde (tijdelijke) prijsverhoging ruim 400% was. Een ijsje kostte opeens 9US$ en een bikini die een uur daarvoor nog 100 peso kostte had nu een aanbiedingsprijs van 25US$. En voor een flesje water betaalde je 3US$. Bijzonder wel, want met dat de cruiseschip verdween sloten ook de de meeste bars en winkeltjes en verdwenen de straatverkopers EN de absurde prijzen en ging het dorp weer over in zijn normale redelijk geprijsde modus en tempo van leven.

Zit jij dus in Mahahual tijdens een bezoek van een cruise schip, neem dan meer geld mee, want dan is het best een duur dorp. Een dergelijk (graai) gedrag heb ik ook in andere cruisehaven-steden in Mexico gezien, een bijna doods dorp of stadje, tot die boot aanmeert en dan barst het los op een onherkenbaar dure manier en is de dollar een gangbare munt.

Tijdens mijn verblijf was er geen stroom, 2 dagen tussen 8-3 was er een power-cut. Men zei, zoals men wel meer zegt in Mexico dat het incidenteel voorkomt, maar gezien de ingerichte bouwsels voor nood-aggregaten en de samenwerking van ondernemers onderling om samen een aggregaat te delen denk ik dat het vaker voorkomt dan men lief is. Hou er rekening mee dat als de stroom uitvalt er ook weinig tot geen internet is en minimaal tot geen telefoonsignaal.

Ik heb wat foto’s van mijn bezoek aan Mahahual op een rijtje gezet voor je, als je op de foto klikt opent hij in een groter formaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!