Wonen in Mexico

De kosten van dagelijks leven in Mexico

Mexico staat bekend als een goedkoop land, maar eigenlijk geldt dat alleen als je uit de VS komt en gewend bent aan Amerikaanse prijzen. Dan is Mexico spotgoedkoop. Maar voor Nederlanders, zelfs na de inflatie in Nederland is en blijft Mexico een land wat qua kosten van levensonderhoud gemengde signalen afgeeft. 

Is Mexico nu goed koop of niet? Ja, Mexico is goedkoop en nee, Mexico is voor Nederlanders niet goedkoop. Of Mexico voor jou goedkoop is hangt af van een aantal factoren en van het onderwerp waar je aan denkt. Zo is bijvoorbeeld elektriciteit hier heel betaalbaar (lees ook: Mijn stroomrekening, ik verslikte me bijna toen ik hem zag)

Maar als je praat over prijzen ind e supermarkt, dan schelen de prijzen in Mexico niet zo bar veel met Nederlandse prijzen. En sommige producten zoals yoghurt en verse melk, maar ook vlees zijn hier soms duurder, dat heeft ook te maken met de manier waarop aanbiedingen in Nederland gedaan worden en de dagprijzen van Mexico.

Je kunt in Mexico drie dagen in de week  een supermarkt inlopen en elke keer zijn de prijzen anders. Soms veranderen prijzen van verse groente en fruit, maar ook van sinaasappelsap bijvoorbeeld en vers vlees per dag. Koop je de ene week een kilo rundergehakt onder de 100 peso per kilo (5 euro) de andere dag betaal je gewoon weer 150 peso. En kost je glas jus d’orange de ene maand 24 peso per liter, de volgende maand kan het zomaar 39 peso zijn of niet verkrijgbaar.

Het basis boodschappenmandje van Mexico is altijd wel goedkoop (Lees ook: Het Mexicaanse Basis Boodschappenmandje)  Daar ziet de overheid op toe dat dat betaalbaar blijft en beschikbaar. Maar alles daaromheen kan behoorlijk fluctueren in prijs of tijdelijk uit de schappen verdwijnen.

Eigenlijk is dat in wel meer landen zo, maar Nederland is natuurlijk erg verwend met zijn 24/7 12 maanden per jaar beschikbaarheid van zo’n beetje alles. In veel landen van de wereld is dat niet zo luxe en welvarend als in Nederland.

Je went er aan, als je op de helft van je kuipje favo boter bent begin je al met kijken naar de beschikbaarheid en de prijs, zo is “mijn boter” soms wekenlang niet te vinden in het koelvak en heb ik eigenlijk altijd wel een kuipje achter de hand, en de ene keer betaal ik 54 peso en de andere keer 37. En ooit was het 24 peso, maar dat was voor de inflatie toesloeg.

Wat is er dan wel goedkoop in Mexico?

De huur van huizen. Je kunt hier prachtige huizen huren of leuke appartementen voor een fractie van de prijzen in Nederland, mijn maandhuur is zelden hoger dan 350 euro en dan heb ik vaak alles inbegrepen, dus water, stroomverbruik, internet en het ophalen van huisvuil.  (lees ook: De prijs van huisvuil ophalen in Merida). Het is een beetje afhankelijk of je huurt in een toeristen gebied of een grote stad, vaak zijn de steden duurder dan het platteland en toeristengebieden kunnen mega duur zijn. Maar ook niet altijd want het hangt ook af van je woonwensen. En als je je niet opsluit in zo’n toeristen/expat bubbel en gewoon gezellig in een Mexicaanse wijk gaat wonen dan is je huur je eerste besparingspost als je Nederland verruilt voor Mexico.

Electra is ook goedkoop. En met de hulp van de overheid in de warmste maanden van het jaar is het eigenlijk een lachtertje. Mijn stroom rekening is zelden hoger dan 1000 MXN en ik heb echt de hele dag van alles aan de lader hangen, de fans draaien de hele dag en ik zit urenlang af te koelen onder de aircon. En je betaald gewoon elke 2 maanden je werkelijke verbruik, dus je kunt ook letterlijk besparen als je minder apparaten gebruikt. Je ziet dan ook veel huishoudens die in het donker zitten, of in het park onder een lantaarnpaal met gratis Wifi van de overheid om hun electra rekening super laag te houden.

Water is goedkoop, het water uit de kraan, drinkwater daarentegen kan flink oplopen in prijs, zeker in de maanden dat de droogte toeslaat. Dan schieten de prijzen van flessenwater omhoog. Ik heb nog nooit zelf een waterrekening hoeven betalen, maar ik heb ze wel gezien en dat stelt niks voor, de prijzen liggen veel lager dan in Nederland. Geen wonder ook dat bijna iedereen met een nieuwbouwhuis hier een zwembad bij bouwt, zelfs de Mexicanen.

Witgoed en electronica is goedkoop. Nieuwe koelkast, nieuwe wasmachine nieuwe TV, dat is allemaal heel betaalbaar in Mexico. Maar als je iets specifieks wilt zoals een nieuwe laptop of spiegelreflexcamera, dat is dan weer onredelijk duur, en nieuwe telefoons ook wel vind ik.

Voor dingen als kleding en schoenen, meubels en potten en pannen hangt het sterk af wat je kwaliteitseisen zijn. Je hebt hier eindeloze rijen winkels met goedkope Chinese kleding en schoenen, en menig Mexicaan bestelt groot in op TEMU en verkoopt het duurder door aan hun klanten. (zoals motorhelmen, jassen en tassen). Je hebt ook winkels waar merken hangen en waar je soms wat meer g=betaald voor ogenschijnlijk betere kwaliteit, maar ook dan is het vaak “white Label” met een eigen ingenaaid merkje, zo zag ik laatst een shirt bij de boetiek, best leuk, linnen, mouwloos, net geen 400 peso. Een dag later dag ik exact hetzelfde shirt bij de supermarkt, voor 299 peso. En was het opeens van een ander merk.

Je huis inrichten idem, je kunt lekker duur bij de grote warenhuizen kopen, maar je bank zakt net zo snel door dan wanneer je hem bij Coppel koopt voor de helft minder en het fineer van je kasten gaat er net zo snel af. Het is maar net hoeveel geld je wilt uitgeven en hoe gek je het wilt maken. Gelukkig zijn timmermannen goed betaalbaar en los hout ook en kun je oop meubels kopen die speciaal voor jou gemaakt zijn, en dan moet je gewoon aan een gezellige bank denken en een Ikea inbouwkeuken, want deze handige mannen maken alles na.

Wat heb je per maand nodig om een lekker leven te hebben in Mexico?

Geen idee wat jij nodig hebt, ik leef lekker van een kleine 800 euro per maand. Ik huur van dat bedrag een huis, betaal internet en elektra, kleding, boodschappen, huisvuil, en ga elke dag wel een keer uit eten. Ik tank, betaal motorkosten en de af en toe medische rekening als ik die heb.

En het hangt ook af van waar ik ben in Mexico, in de ene staat zijn de kosten van levensonderhoud vele lager dan in de andere. En dat geldt ook voor de stad en het platteland. Ik woon nu even in Merida en dat is een stuk duurder dan mijn dorp in Baja California Sur, hoewel dat dan weer duurder was dan het leven in KM.43.

Het is altijd lastig te bepalen hoeveel geld een ander nodig heeft. Want wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Ik leef redelijk minimalistisch, en ik heb een boel geleerd over wat je beter wel en niet kunt kopen als je in het buitenland in een vochtig tropisch klimaat een huis inricht. Dus ik denk dat ik mijn tijd van “gezellig” inrichten wel een beetje achter me heb gelaten en wat meer praktisch ben, maar dan wel zonder dat het ongezellig is zeg maar. Maar al die frutsels en friemels, schaaltjes en potjes, dingen aan de muur, wappergordijnen en prachtig gedecoreerd beddengoed, da’s allemaal leuk maar trekt ook ongedierte aan, beschimmeld snel of  is best duur in aanschaf omdat het in dit soort landen een luxe item is.

Ik denk dat je als gezin per maand zo’n 1500 tot 2000 euro te makken hebt in Nederland, je daar in Mexico lekker ruim van kunt leven en je kind goed gekleed en gevoed naar een leuke school kunt sturen. En wellicht kun je dan nog wat sparen ook elke maand, en in Mexico krijg je heel veel rente op je spaarrekening.

Wil jij naar Mexico verhuizen en heb je vragen? Kijk dan eens op mijn andere website! Die staat boordevol emigratietips en informatie over Mexico. En je kunt er een gesprek met mij inplannen als je over je plannen wilt praten.

Klik op de onderstaande afbeelding om direct naar de rubriek “Verhuizen naar Mexico” te gaan.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!