Mijmeringen van een zwerfziel

Een hamburger, inclusief, en een app voor exclusief

Maar we willen dit menu! De mevrouw voor me bij McDonalds in Las Americas bepleit haar zaak, we willen dit menu want het is goedkoper. (Wel 20 pesos, zoek ik snel op op de borden!) De medewerker vertelt dat dat menu alleen beschikbaar is via de app. Het echtpaar, van dik boven de 60 kijkt verward. 

Al een tijdje valt het me op de McDonalds in Mexico zo inclusief aan het worden is dat het daar achter de balie lijkt alsof de “normale” mens niet meer aan een baantje komt. Of hebben tegenwoordig alle jonge mensen paars en groen haar en overal piercings en staan ze er overal bij alsof ze niet tot 10 kunnen tellen en niet zo goed weten of ze nu naar het herentoilet of het damestoilet moeten, dat kan natuurlijk ook. Maar als ik in deze rij over mijn schouder kijk naar Burger King aan de overkant van de foodcourt, zie ik wel “normale” mensen. McDonalds lijkt een voorloper te zijn van inclusief. Maar niet voor het echtpaar voor me.

Persé willen ze een menu wat blijkbaar alleen beschikbaar is via de app, en de medewerker vertelt dat ze dan de app moeten installeren. En voor het lullige bedrag van 20 pesos korting verkopen ze hun ziel en zaligheid aan McDonalds! Want tot mijn verbijstering geeft de man zijn telefoon, bankpas en INE kaart aan de medewerker met paars haar en een neusring, die vervolgens de app voor hen installeert. Mexico neemt het niet zo nauw met privacy, dat blijkt elke keer weer als ik pin en de ATM nog net niet schreeuw wat mijn banksaldo is na deze pin-opname. Met grote letters duidelijk zichtbaar voor iedereen om mij heen komt dat in beeld, en iedereen kijkt ook met iedereen onbeschaamd mee als er gepind wordt, inclusief de pincode.

De medewerker met fleurig blauw haar waarvan ik niet zeker weet of het nu een meisje is of een wannabee meisje, maar het haar staat best leuk bij het rode uniform, neemt mijn order aan, en ik zit al heerlijk mijn hamburger weg te kauwen als het echtpaar nog steeds worstelt met die app.

Toch raar, dat een bedrijf wat zo inclusief is, op deze manier exclusief aanbiedingen doet voor een publiek wat alleen als het digitaal zijn ziel verkoopt dingen mag doen aan de balie. Want in die app zit een locatie tracker, dus je kunt er donder op zeggen dat je elke Big Mac aanbieding ziet als je door de stad fietst, en er zit een tracker op wat je allemaal koopt, je bouwt dus een heel profiel op waar McDonalds van alles mee kan. Ow en ik hoor jou zeggen: dan zet je de locatie tracking toch uit?? Nee, nee, dat kan niet, want dan weet McDonalds niet in welke vestiging je staat en kun je niet bestellen!

Het is toch van de zotte dat we straks misschien alleen nog maar hamburgers kunnen bestellen via een app? 

En hoe tegenstrijdig is dat met het inclusieve personeelsbeleid, als de klant aan de balie gediscrimineerd wordt op basis van zijn digitaal gedrag?

Het echtpaar heeft het menu, en de mevrouw die lichtelijk sacherijnig kijkt na alle vertraging eet met plezier haar 20 pesos korting weg, want ook dat is typisch Mexicaans, 1 menu, samen delen. Dus zij een halve hamburger en hij een halve, of: zij de burger en hij de frietjes, en slokje om slokje van de kleine cola. Deze arme mensen hebben geen idee wat ze op hun telefoon gehaald hebben.

Ze hebben niet zelf onderzocht hoe veilig de app is, of hoe veilig hun betaalgegevens zijn, ze hebben niet onderzocht wat de gebruikerservaringen zijn, wat de app doet met de data, niets hebben ze onderzocht, ze wilden alleen maar dat menu omdat het goedkoper was.

Ik maak me zorgen om landen zoals Mexico waar privacy blijkbaar niet zo belangrijk is, want dat soort landen zijn de proeftuinen voor projecten voor een digitale wereld. Alles digitaal, lekker makkelijk, lekker snel, lekker overzichtelijk, lekker lui…………..

Alles via je telefoon en via een app, de overheid, de bank, je DigiD, je verzekeringen, je Netflix, je muziek, je vervoer, je koffie bij Starbucks en je hamburger in een exclusieve digitale aanbieding………

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *