Mijmeringen van een zwerfziel,  Wonen in Mexico

Hoe blijf je koel als het kwik oploopt in Merida

We kunnen wel stellen dat de winter in Merida voorbij is, en de zomer in aantocht is, en hoewel het op de kalender in april nog lente is, denkt de zon en moeder natuur daar anders over. We worden al gekookt als kreeften. Letterlijk. Door de hoge luchtvochtigheid word je letterlijk in je eigen lijf gekookt.

Althans, dat las ik in een artikel op het internet over vermoeidheid en uitputting op hete dagen als je lijf een veldslag levert om overeind te blijven. Want dat gevoel heb ik. Ik ben zo afschuwelijk moe dat is niet te filmen gewoon. Maar ja, ik ben ook veel te actief in deze hitte. Ik wandel meestel naar mijn lunch adres en soms is dat dik een half uur wandelen. Windje erbij, denk ik dan, moet kunnen. Om dan helemaal in een rivier uit te barsten als ik ga zitten en probeer net te doen of ik niet veel te actief ben geweest. Het water stroomt van me af en druipt letterlijk van mijn gezicht.

Dus ik ging op zoek naar wat tips, ooit schreef ik zelf zo’n blog, met tips om koel te blijven in een warm en vochtig klimaar voor de Filipijnen. Maar omdat dat eilanden zijn is dat toch anders dan hier, midden in de dikke jungle en de grote stad. En hoor ik nu iemand zeggen: maar je woonde ooit in de woestijn! Ja klopt, daar werd het ook heet, maar daar was de luchtvochtigheid laag en dat is een dus een droge hitte, ééntje van “gebakken neusvleugeltjes” zeg maar, en dat is veel makkelijk voor je lijf dan wanneer je lichaam niet meer kan afkoelen door de hoge luchtvochtigheid die een constante film van vocht over je huid legt. Geloof me, je wordt echt gekookt. De thermale gevoelstemperatuur is regelmatig rond de 55ºC en in de stad is het gemiddeld 47ºC. Als ik op de motor over het hete asfalt rijdt en langs de opgewarmde gebouwen lijkt het wel alsof ik dwars door de ovens van de hoogovens rijdt, zo heet is het. En ook als ik ga wandelen, ik word echt soms naar van de hitte.

Dus hoe blijf je dan koel? Ik heb een paar tips, want we willen natuurlijk geen hitte uitputting of erger nog: omvallen van de hitte, dat laten we wel aan de mussen over. Die hier trouwens niet zijn en kunnen dus niet dood van het dak vallen, ik gok zomaar dat dat de afgelopen jaren al is gebeurt en dat ze uitgestorven zijn. (geintje)

Siquijor Island healing

Wat doe ik om koel te blijven en toch actief te kunnen zijn?

Het is nog geen zomer maar de temperatuur is al rond de 40ºC en de gevoelstemperatuur op de meeste dagen rond de 45ºC. En ik heb me laten vertellen dat in de zomermaanden het normaal is als dit hoger is dan 50ºC. Ik moet er niet aan denken want ik lig nu al voor pampus voor de fan. En dat is dingetje nummer 1 wat ik doe om koel te blijven.

  1. Ik heb een fan gekocht, zo’n grote op een poot en die sjouw ik achter me aan als ik van kamer verhuis. Dus zit ik aan de eethoek te werken, dan staat de fan op me gericht, zit ik op de bank te werken idem en hou ik siesta op bed ook daar is de fan bij. Als ik een vertrek verlaat doe ik de plafondfan aan in de hoop wat luchtbeweging te houden en sleep ik die staande fan mee. Ik woon onder een plat dak en het is afschuwelijk warm zeker in de middagen. Dus een fan! En ik heb een kleine fan voor op tafel, die zit op een clip en kan ik overal in huis op me richten, dat ding laadt op via USB en is draadloos. Superhandig, ik kocht hem bij Miniso voor een tientje, de grote fan was ongeveer 40 euro.
  2. Ik sta vroeg op. Voor de zon boven de horizon uitkomt. Ook al blijft het in de nachten rond de 30ºC, het is toch koeler dan 40ºC en dus geniet ik van die relatieve koelte. Ik zet alle ramen tegen elkaar open, en soms de voordeur open en doe de plafondfans aan en laat de frisse ochtendwind door het huis blazen. Mits er wind is natuurlijk. Maar meestal is dat er wel. In die vroegte doe ik ook die dingen die ik moet doen: de was, stoffen, vegen, dweilen, al die vreselijke zweterige klusjes. Dan is dat maar gedaan. Als ik dan mijn eerste klanten rond 9 uur op de video heb, heb ik heerlijk gedoucht en zit ik in een opgeruimd huis, fris en fruitig te zijn met een fan op me gericht.
  3. Ik douche, 2x per dag. En soms wel vaker. In de ochtend, met ietsje warm water zodat de ergste kou van het water er af is. In Merida hebben we water wat uit Cenotes via pompstations naar de huizen komt, en daar gaat het in grote wateropslagtanks, dat water is vreselijk koud. Dus in de ochtend doe ik er ietsje warm water bij om het stramme lijf wat op gang te brengen. In de middag douche ik met alleen koud water, de wateropslag staat de hele dag in de zon dus die ergste kou is er dan wel af. Zo blijf ik lekker fris en help ik mijn lijf om mijn temperatuur laag te houden. Spa momentje is opdrogen voor de fan, maar dat is niet zo gezond, daar kun je een lelijk hoestje aan over houden. Maar soms is het best lekker.
  4. Lekker lang boodschappen doen of lunchen in de foodcourt in het winkelcentrum, want daar draait de aircon op volle toeren. Niets is heerlijker even af te koelen in een Oxxo en daar wat water kopen of citroenlimonade om je vochtgehalte op peil te houden en af te koelen terwijl je binnen lekker sloom je aankopen doet. Of door het winkelcenctrum slenteren op niks af en genieten van de koelte daar. Op sommige dagen doet blijkbaar de hele stad het, want dan is het superdruk. Boodschappen doe ik echt op een tempo van een slak. Ik kan wel een uur doen over mijn lijstje, alleen al omdat je er heen rijdt op de motor en dat is stik warm, de hete motor bij je benen, de lange broek aan, helm op, gruwelijk! Dus lekker lang in de winkel is zalig!
  5. Ik sjouw een doekje mee om het overtollig vocht af te vegen, een klein badstof doekje. Ik leerde dat in de Filipijnen. Als het warme water van omgevingsvocht van je lijf af is kan je huid weer sneller je lichaam koelen, dat is de gedachte erachter. Dat doekje is na een wandeling soms kletsnat! Net als al mijn kleding trouwens.
  6. Luchtige kleding, puur katoen, linnen, ruim zittende kleding, dat is echt het meest prettige, want dan kan er wind tussendoor en koel je af, en het is niet gelijk doorweekt bij de eerste stappen buiten. Ik huis draag ik zelfs geen BH, veel te strak en te warm. Alles lekker los en luchtig, ook als je aan de wandel gaat. Men zegt dat een hoedje ook helpt, maar ik vind dat de hitte alleen maar vergroten. Ik loop liever in de schaduw dan met een hoedje op.
  7. In de schaduw lopen, als je dan toch op stap moet, loop je in de schaduw als dat kan. Dus je steekt wel 10x over want schaduw! En je bent niet de enigste die dat doet want op die voetpaden is het druk. Iedereen loopt in de schaduw.
  8. Drinken, drinken en nog meer drinken. Water, vruchtensap, electrolyte drankjes. De hele dag door. Eindeloze klotsbuik. heb je, want alles wat je lichaam eigenlijk nodig heeft is vocht. Om je koel te houden. Je krijgt nu ook in veel restaurants gekoeld service water bij je bestelling. Dat is niet altijd zo, alleen als het heet is. In de Filipijnen kreeg je dat altijd, maar Mexico is wat zuiniger. Onderweg loop ik regelmatig een convenient-store in om even water te kopen en dat in de schaduw op te drinken of ik ga op een terras zitten in de schaduw. Hopelijk is er een fan!
  9. Siësta!! Tussen de middag lig je op bed, in je hangmat of op een terrasstoel en doe je niks, tot de zon begint onder te gaan. Om het simpele feit dat het dan veel te warm is en vaak zijn ook winkels gesloten, hoewel dat steeds minder lijkt voor te komen. Op het platteland is dat nog wel, tussen 12 en 3 zit alles dicht. In de stad is dat wat minder. En als je slecht slaapt in de nachten omdat het zo warm is, dan is een dutje tussen de middag niet zo verkeerd.
  10. In de avonden de aircon aan. Ik ben niet zo’n voorstander van aircon in huis. Ook omdat ik mijn energierekening niet wil opblazen met dat ding. Daarbij, hij hangt in de slaapkamer en het is zo’n matig ding dat je niet het hele huis er mee kunt koelen. Maar in de avonden, een uurtje voor ik naar bed ga doe ik hem aan, zodat mijn slaapkamer heerlijk koel is. Een daarna neemt de fan het over. Een andere reden waarom ik de aircon niet zoveel gebruik is omdat je toch moet wennen aan die hitte, en als je altijd de aircon aan hebt dan wen je niet of nauwelijks. Daarbij, bij te grote temperatuursverschillen kan een aircon je heel ziek maken. Je lichaam kan die wisseling niet goed verwerken. Als je soms ook een ruimte inloopt die veel te koud is, dan zie je de damp van je armen afslaan. Dan weet je dat je moet oppassen om niet ziek te worden.

Personal Advice

Keep it cool, man!

Ik probeer ook op te letten wat ik eet en drink. Weinig vettig voedsel met olie doorrdrenkt. Iets wat in Yucatan soms moeilijk is omdat het eten hier soms druipt van het vet. Ik probeer goed vullend te ontbijten en daarna licht te eten. Dat lijkt het beste te werken. Ik heb trouwens nauwelijks honger als het zo warm is.

Soms draag ik mijn ijskoude flesje water in mijn hand terwijl ik het tegen mijn polsen gedrukt hou om af te koelen. Dat wandelt wel lekker hoor als je je temperatuur intern voelt zakken. En als ik ergens naar het toilet ga, was ik ook even mijn armen, nek en laat ik koud water over mijn polsen lopen.

Ik ben bij de kapper geweest en heb kort haar, niks geen geplak en gezweet meer in mijn nek. Heb je wel lang haar kun je het beste invlechten of opsteken. Maar ik had zo’n “tussen-in”-lengte waar je niks mee kan.

Ik hoor mensen denken: Maar dan ga je toch lekker naar het strand? Tja, dat kan, maar om daar te komen zit ik eerst minstens een uur op de motor, ergens beveiligd parkeren zoeken en dan naar het strand lopen in mijn motorkleding, en dan is het op het strand ook gewoon smoorheet. Je verbrand je voeten aan het zand, en de wind is warm, het water is warm, je koelt er niet af. Maar soms doe ik dat ja. Dan ga ik naar het strand, hopende dat er een leuke betaalbare strandtent is waar ik de hele dag mag zitten als ik maar af en toe eten en drinken koop en geen extra geld hoef te betalen voor de tafel. Wat soms wel zo is in Mexico. Non consumable…….tafelkosten omdat de tafel op het strand staat……geld is geld…….ook hier!

Mijn favorite afkoelmoment is bij IJssalon Colon, waar je heerlijk fruitijs kunt eten, het is een typisch ding van Yucatan en al heel oud, een soort torentje van waterijs met vruchtensap in een glazen schaaltje. Kost (afhankelijk van de locatie) ongeveer 55 peso (3 euro met de koers van april 2024). En dat is heerlijk, lekker in de schaduw van de grote bomen op Montejo bijvoorbeeld. En dan lepel je die ijzige lekkernij heerlijk naar binnen. Mijn favo smaken zijn limon of guanabana (zuurzak). Een waar feestje!

Het belangrijskte is wel letterlijk cool blijven, je niet opwinden, niet ergeren, niet te snel lopen, niet haastig zijn.

Tranquila Güera!

Relax and keep it cool!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *