blauwe lucht grote platte steen op de rand van de tuin boven de vlakte beneden, met een schildering van Maya vrouwen in traditionele kleding op de zijkant, tussen elke vrouw een paar rozen
Dagboek van een zwerfziel

Met pensioen in Mexico voor- en nadelen

Al een tijdje overweeg ik om met pensioen te gaan. In mijn geval betekend dat een huis zoeken ergens of een vaste woonplek. Dus niet meer nomadisch leven. Het is een lastige keuze en mijn hoofd en hart hinkepinken rondom twee verlangens.

Diep in mijn hart wil ik helemaal niet vestigen, het reizen bevalt prima, en hoewel reizen op de motor best zwaar aan het worden is gezien mijn leeftijd, kijk ik af en toe met een scheel oog naar een camper.Dan heb ik a.) mijn nomadisch leven en b.) een huis. Maar ook daar kleven nadelen aan. Mexico is een geordend land, ik moet elk jaar een nieuwe kentekenplaat en binnenkort moet ik ook hier voor de rijbewijs-keuring. Het zou zonde zijn zo’n dure aanschaf te doen als dan een arts besluit dat je dat niet meer mag. Daarbij trekken campers de aandacht als het gaat om misdaad. Ook iets om rekening mee te houden. Ik heb helemaal geen zin om mijn romantisch camperleven bruut te laten overvallen.

Dus misschien is een huis wel een goed idee, maar wil ik wel een huis in Mexico? Dat is een ander puntje van aandacht mijn mijn hoofd. Eigenlijk zou Mexico geen eindstation zijn. Het zou het portaal zijn naar meer bereikbaarheid, andere landen en meer ontdekken. Maar de reisadviezen voor de buurlanden liegen er soms niet om en ik ben me bewust van mijn kwetsbaarheid.

Dus ik zit nog steeds in Mexico, heb inmiddels een vaste verblijfsvergunning en ik ben een beetje stuurloos. Ik wil weg uit Merida, dat is zeker. En ik ga weg uit Merida, maar waar ga ik dan naar toe? De plek waar ik tot nog toe naar tevredenheid heb gewoond is Baja California Sur, maar is dat de plek waar ik oud wil worden? Ze hebben daar, ondanks de ontziltingsinstallaties een enorm watergebrek vaak. Is die qua overheid super efficiënte en overzichtelijke staat future-proof genoeg? En kan ik daar een huis vinden wat biedt wat ik zoek?

Er kleven wel meer nadelen aan met pensioen gaan in Mexico, stel ik kom op de AOW leeftijd aan, als dat nog bestaat over een jaartje of 4-5, in Mexico krijg je maar 50% van je AOW. En ik heb al geen volledig AOW opgebouwd, dus 50% daarvan voor belastingaftrek, dat is wel een sneu bedragje. En daar moet ik dan ook nog eens voor door dure hoepels springen jaarlijks om mijn bewijs van in leven zijn te regelen.

Al met al weet ik het niet. Kijk het heeft ook voordelen, Mexico zorgt goed voor senioren. Je hebt allerlei leuke dingen zoals INAPAM met zijn uitgebreide kortingspas om maar iets te noemen.
En het leven is hier best betaalbaar nog ook al is het een stuk duurder dan ik dacht en duurder geworden over de jaren dat ik hier ben.

Er is hier rust en ruimte, iets wat ik miste in de Filipijnen. En de kwaliteit van het leven ligt een stukje boven het leven in de Filipijnen waar ik mijn nomadisch leven ooit begon in 2015.En mijn droom om ooit in Spanje te wonen heb ik allang losgelaten, ik wilde niet zozeer weg uit Nederland, ik wilde vooral weg uit de EU die steeds meer autonomie bij de lidstaten weghaalt waardoor normaal bestuur onmogelijk is geworden.
Dus Europa is geen optie.

Ik ben een mens van lijstjes, en ik maak een lijstje voor en nadelen van wonen in Mexico die voor mij geldige zijn. Voor jou geven die redenen misschien alleen stof tot denken, of je vind het totale nonsense, maar voor mij gelden ze als legitieme redenen om balans te zoeken in een best wel lastige beslissing.

Laat ik beginnen met de nadelen van met pensioen gaan in Mexico

 • ik ben niet rijk en Mexico is best een prijzig land en het zal alleen maar duurder worden, Mexico is een prachtig land om met pensioen te gaan als je een bende geld te besteden hebt en een mooi stuk land kunt kopen met een leuke villa enzo en je geen zorgen hoeft te maken over zorgkosten en (stijgende) ziektekosten.
 • de korting op de AOW vanwege de wet beperking export uitkeringen (voor meer details ga je naar mijn andere website voor het artikel: Met Pensioen in het Buitenland (Opent in een nieuwe tab) ) Vanwege die korting kan ik wellicht nooit stoppen met werken da’s dan niet echt met pensioen gaan……dan is pensioen alleen van toepassing op het nomadisch deel van mijn leven tenzij ik een andere passieve bron van inkomsten vindt.
 • de uitgestrektheid van het land, je kan uren rijden door het grote niets, geen dorpen, geen steden dus ook geen voorzieningen. Waar wil je wonen? Als er voorzieningen zijn schieten de prijzen van grond, huizen en huren omhoog.
 • het is best een hard bestaan, hoge stoepen, slecht wegdek, het klimaat kan grillig zijn en zit vol extremen , en de misdaad is, zeker in armere gebieden best hoog. (minder belangrijk, maar niet onbelangrijk)
 • de beschikbaarheid van dingen, Mexico is grillig in wat er beschikbaar is, je leeft hier of van goedkope Chinese import of van Amazon. En er is soms weinig in de winkels wat echt leuk is tenzij je urenlang van alles afstroopt als het gaat om kleding, meubels, schoenen, en praktische zaken als beddengoed enzo. Het is of heel duur, of heel slecht of gewoon niet verkrijgbaar. En dat geldt soms ook in de supermarkten, de ene week is een product er wel de andere week is het in de aanbieding en daarna is het wekenlang op en dan komt het heel duur weer terug. Medicijnen lijken er altijd wel te zijn, maar ik lees regelmatig dat specifieke medicatie niet verkrijgbaar is. (Niet zo belangrijk, maar wel een dingetje voor de toekomst wellicht)
 • de zorgverzekering is best duur voor niet altijd al te beste zorg, tenzij je naar ene privé kliniek gaat of een Amerikaans ziekenhuis waar de behandelingen duur zijn, hetzelfde geldt voor de tandarts die, hoewel supermodern, wel vaak bijna Nederlandse prijzen rekent.
 • ik vind het eten in Mexico niet zo bijzonder. Met hier en daar een uitzonderlijke verrassing is het meeste eten in restaurants van matige kwaliteit, taaie biefstuk, zenen in je vlees, oude sla of diepvries groente, bijna geen garnalen in je super dure garnalen cocktail, enz. Tenzij je in een superduur restaurant gaat zitten waar de prijs en kwaliteit anders liggen. Maar over het algemeen krijg ik geen warm gevoel bij de Mexicaanse kookkunsten.
 • de bergen vuilnis in de bermen, stinkende (met regen vaak ondergelopen) straten en slechte infrastructuur zoals elektra, water of internet. En de slechte bouwkwaliteit van huizen.  In de steden is de infrastructuur wel okay, maar in Merida heb ik bijvoorbeeld bij drie regendruppels als geen stroom meer en water laten bezorgen is een drama. En in meer steden worstelen ze met vraag en aanbod als het gaat om dat soort zaken. Dus wat is dan een verstandige stad of gebied om te gaan wonen? En dan heb ik het nog niet gehad over slecht onderhoud van wegen.
 • Wonen op het strand of aan zee is in Mexico onbetaalbaar en met de grondwetten hier over grensgebieden ook lastig om grond in eigendom te hebben. Daarbij zijn er veel scams op het gebied van vastgoed en zijn de kwesties van erfgenamen en Ejidal erg ingewikkeld als je een stuk land wilt kopen (koop mijn ebook: Een huis of Land kopen in Mexico via de Emigratie Winkel op de website Leaving Holland

Nu ja genoeg nadelen, ze zijn niet onoverkomelijk, daarbij groeit ook in Mexico de aversie tegen al die “Amerikanen” die hier de boel verzieken en onnodig duur maken en aan mijn neus kunnen ze niet zien dat ik geen Amerikaan ben.

De voordelen van met pensioen gaan in Mexico

Er zijn zeker ook voordelen aan pensionering in Mexico, dus laat ik die ter afsluiting maar eensop een rijtje zetten, wie weet geeft het me meer duidelijkheid:

 • de rust en de ruimte die het land nog biedt en de mogelijkheid om ergens ver weg een landje te kopen en off grit te gaan, of omdat gewoon aan de rand van de stad te doen door je niet te laten aansluiten op de stadsvoorzieningen.
 • wonen kan goedkoop zijn, als je de juiste regio kiest en de kosten van stroom en water zijn nog steeds achterlijk laag (lees ook: Mijn stroomrekening, ik verslikte me bijna toen ik hem zag)
 • er is heel veel grond te koop en de kosten van het bouwen van een huis of een containerhuis zijn relatief laag in vergelijk met andere landen
 • INAPAM met zijn prachtige senioren projecten en kortingspas. Die mag je als een vaste verblijfsvergunning hebt in veel staten gewoon aanvragen
 • het programma Bienestar voor betaalbare of gratis gezondheidszorg waar je in veel staten als buitenlander ook gebruik van mag maken.
 • ik vind de cultuur prachtig en geniet van de architectuur hier
 • de kosten van bankieren hier zijn heel laag, ik betaal geen cent voor mijn bankrekening en krijg dikke rente over mijn spaargeld. Het is relatief makkelijk om hier als buitenlander een bankrekening te openen als je een CURP nummer hebt of een Resident Card, of een RFC nummer. En bij sommige banken kan het zelfs met bewijs van woonadres en meer niet.
 • De natuur in Mexico is prachtig, ik geniet van de coaties, de spidermonkeys, de kolibries en toekans, papegaaien, walvissen en dolfijnen. En hoewel ik een bloedhekel heb aan alle mieren en spinnen, kan ik me vergapen aan de schoonheid van de kloven, bergen, rivieren en bergmeren en de uitgestrekte bruine vlaktes van de steppe. Het land heeft zoveel moois
 • Je kunt kiezen qua klimaatzones: heet vochtig, droog en warm, warm met een zeebries, eeuwige lente en zelfs sneeuw, Mexico heeft zoveel klimaatzones dat het toch wel moet lukken om een fijne woonplek te vinden
 • Geen zomertijd en wintertijd meer, wel tijdzones, maar dat is toch makkelijker om mee om te gaan dan dat onnatuurlijke verschuiven van de tijd 2x per jaar.
 • Ik heb al een vaste verblijfsvergunning voor dit land, ik hoef niet weer mijn financiële draagkracht te bewijzen om ergens langer te kunnen verblijven, en uit te leggen waarom ik geen pensioneringsvisum wil en dat soort immigratiegedoe. Ik heb een lokaal rijbewijs, alles. da’s wel makkelijk en scheelt een boel bureaucratie en onzekerheid.

Nu ja, een paar dingen, misschien moet ik zelf maar eens gaan doen wat ik mijn klanten altijd adviseer: op een rijtje zetten wat mijn woonwensen zijn voor een gelukkig leven als ik wortels wil kweken en niet meer constant wil reizen. Reizen zal ik blijven doen tot ik echt niet meer kan, maar dan is het wel fijn als er een huis op mij wacht op een prettige plek die ik met zorg heb uitgekozen en ingericht.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!