Mijmeringen van een zwerfziel

Motortocht door Mexico

Ik blijf niet wonen in Yucatan, hoewel elke “lange stop” in de motorreizen een potentiële plek is om te wonen is dit niet mijn plek. Maar waar ga ik dan wonen? Dat gaat wellicht motorreis nummer 3 door Mexico mij vertellen. 

Met verlangen denk ik terug aan de staat Baja California Sur, met zijn koele winters, zinderende zomers, geweldige luchtwaliteit en efficiënte overheid. De prachtige intens blauwe luchten, en 1000 tinten bruin en grijs. Maar ook met zijn gebrek aan onverharde wegen, weinig interessante winkels en restaurant aanbod, en waterschaarste.

Ik weet dat het vals sentiment is al dat verlangen. En daar heb ik wel vaker last van als het niet leuk is op de huidige plek. Ik denk dat dat menselijk is dat je de negatieve kanten snel vergeet, en de fijne kanten herinnert. Dus het is niet dat ik terug ga naar Baja California Sur. Maar waar ga ik dan wel naar toe? Want de kritische lezer heeft wel door dat Yucatan niet mijn gebied is.

Dat zei ik al 101 keer voor we aankwamen na de tweede motorreis “van Grens naar Grens- de Mexicaanse kust” maar ik kon het niet goed onderbouwen en hier ben ik, met mijn wederom onderhuidse gevoel dat er iets niet prettig is in deze staat. In het vorige blog probeer ik het een beetje uit te leggen wat er volgens mij mis is.

Op de motorreis voor de vorige, de eerste zeg maar “From Pueblo to Pueblo” was ik voor de tweede keer in Merida en ik was niet verliefd op de stad, ik vond het maar zozo. Maar je zit in de vibe van een groot avontuur, het was de eerste stop na Cancun, en je hebt nog maanden van spannende en onzekere en vooral uitdagend reizen voor je liggen, dus je focus ligt meer daar dan op de stad waar je als eerste aankomt.

De tweede reis, hebben we nog weer anders voorbereid dan die eerste, die eerste was echt een soort van ontsnappen aan al dat COVID gedoe, de vrijheid lonkte na maanden lockdown en wachten op papierwerk. En we wilden Mexico verkennen. En dat deden we, ruim 5 maanden lang op de motor, meer dan 10.000 kilometer in totaal van Cancun naar La Paz.

De tweede reis was iets bescheidener, beter voorbereid, minder vastgelegd. We reden het schiereiland van Baja California over naar boven, dezelfde weg terug zeg maar, maar aan de andere kant van het schiereiland, voor zover dat mogelijk was. Dan door naar de grens met de VS, door een spannende bergpas, zo de woestijn van Sonora in. Via de Deserto de Altar de lange kustweg op naar beneden naar de grens met Guatemala. Niet zo heel spannend qua rijden, wel veel mooie uitzichten, maar veel te veel toerisme in vergelijk met de eerste reis waar we toerisme juist meden als de pest en door de kleinste dorpjes trokken en hoge bergpassen overstaken. Op reis twee was eigenlijk de grens met Guatemala het mooiste, we reden tot diep in de bergen van Chiapas, bezochten stille meren en onstuimige watervallen, bruisende rivieren en stroomversnellingen. Voor we terug reden naar de urban jungle van Merida. Maar, ik geef het toe, de stranden waren ook indrukwekkend, en de zee is natuurlijk altijd mooi.

Nu leef ik al weer een maandje of 8 in de constante herrie van sirenes, het fijnstof, en de verstikkende hitte van een stad met dagtemperaturen van soms boven de 50ºC als gevoelstemperatuur en een luchtvochtigheid van meer dan 60%.

Niet echt een plezierig klimaat, tenzij je de hele dag voor de fan of de aircon hangt, geloof me. (lees ook: De Koningin van Meeldauw)

Concept reis met een concept vertrekdatum

Er staat een concept reis in de steigers. De note is van de week aangemaakt. Er staat al 1 etappe, min of meer in, de exacte route komt wel, maar de vertrek datum zal rond juni 2025 liggen. Mits het land na de volgende verkiezingen niet in totale chaos vervalt. Want vrouwelijke president in een macho cultuur? Ik weet het niet, we zullen zien. Ik denk dat het wel meevalt maar je weet maar nooit. Het is nu, als ik dit typ al heel onrustig, de lijken vliegen je om de oren zeg maar.

Maar het plan is de kust van de golf van Mexico te volgen, tot aan Tampico, daar de bergen in te duiken, zigzaggend naar het grootste meer van Mexico te reizen, Lago de Chapala en dan weten we het nog niet, alles ertussen in weten we ook nog niet. maar dat komt wel, als je eerst maar begint met plannen. Dan heb je houvast.

Voor mij is nu de vertrekdatum een soort hoopvolle stip aan de horizon die elke dag dichterbij komt. De datum is gekozen vanwege het eindigen van het huurcontract en het afronden van alle papierwerk wat we moeten regelen. Bureaucratisch geneuzel zeg maar. Daarbij zijn rond die tijd onze meubelen ook wel versleten. Man wat een slechte kwaliteit is dat tegenwoordig, ongelofelijk! De verkiezingen zijn ruimschoots achter de rug en iedereen zit weer lekker in het pluche zeg maar, de stofwolken zijn gaan liggen.

Mooie tijd om weg te gaan.

Het wordt zoals gezegd, motortocht nummer 3 door dit land, ik denk niet dat hij een thema krijgt zoals de vorige. Ik merk dat ik na elke motortocht minder verslaglegging doe, en minder video’s upload. Ik zal hier wel af en toe updaten, maar de meeste van mijn sociale media ligt nu al stil en ik betwijfel of ik het nieuw leven in blaas. Ik maak herinneringen voor mijzelf, niet voor het algoritme, wat mij nog nooit gunstig gezind is geweest, gezien het lage aantal volgers overal.

In ons hoofd heet het nu “freedom ride”, beetje sarcastisch wel, want we zitten niet gevangen hier, maar toch in ons hoofd……..Merida is niet de juiste plek.

We zetten geen einddatum, geen eindbestemming.

Deze motortocht zal een langzamere tocht zijn van vele maanden, misschien wel een jaar. We willen langer blijven en meer dagtochtjes in de omgeving maken van de stad waar we zijn. We zijn op zoek naar een plek om wortels te kweken, of althans: Ik ben op zoek naar een plek om wortels te kweken. En wellicht dat we in de eerste stad al denken: dat is leuk, en daar dan gewoon een huis huren en dan zien we wel.

En als we aan het einde van het lijstje gekomen zijn en we hebben nog steeds niet die perfecte plek gevonden, dan plannen we gewoon weer een nieuwe reis.

Ben jij nieuwsgierig naar onze vorige motorreizen? Kijk dan op de website Mototravel en bekijk of download onze routes.  <<< klik

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *