Mijmeringen van een zwerfziel

Nieuwe helm voor op de motor

Na 40.000 kilometer neem ik afscheid van mijn eerste helm in Mexico. Merk Faseed uit Italië, integraal, met kinstuk wat omhoog kon klappen. Hij was zwart, en er stonden allemaal hippe Facebook achtige tekeningetjes op over snelheid, rijden en thumbs up-plaatjes.  

Ik kocht hem in Cancun, in een achteraf winkeltje ergens midden in de woonwijk die een voor Mexico uitzonderlijke voorraad helmen had van redelijke kwaliteit. Hij was zwart met zilvergrijs, maar voornamelijk zwart. De laatste jaren stipte ik steeds vaker met een zwarte marker alle butsen en krassen weg en hij zag er niet meer uit. En omdat hij zwart was, was hij ook warm. Dus de binnenkan was niet al te schoon meer, hoewel ik de hele uitneembare binnenkant regelmatig gewassen heb, ingespoten heb met antibacteriële spray en probeerde dat ding netjes te houden en vrij van schimmel.

Hij stuiterde elke week door het boodschappenwagentje in de supermarkt, rolde over het wegdek als ik hem van de motor stootte, en ik knalde hem regelmatig tegen muren en deuren. Maar nog nooit heeft hij mijn hoofd hoeven te beschermen tijdens een ongeluk of valpartij. Maar hij zag er gehavend uit. Stoer, maar gehavend. Dus ging ik maanden geleden al op zoek naar een andere helm.

En dat is een drama. Het lijkt wel alsof iedere motorwinkel zijn helmen op zo’n goedkope Alibaba website inkoopt voor 1000 peso en dan superduur verkoopt in de winkel, als in 4000-5000 peso. Ongekeurd, geen veiligheidslabels, maar wel allemaal idiote snufjes en toevoegingen waar ik niet op zit te wachten en de prints zijn vaak monsterlijk, letterlijk. Wie wil er nu met een opengesperde kwijlende bek en uitpuilende ogen in neon groen en roze op zijn helm rijden?

En ik heb een grote bolle kop, dus ik vind zelden een helm die prettig zit of überhaupt mijn maat is. Ik bezocht elke motorzaak in de stad, elke motordealer, alles waar maar een paar helmen stonden daar dook ik naar binnen. Bij Brotherhood, Bodega de Cascos, Coppel, Sears, de Kawasaki dealer en ga zo maar door. Ik zocht op Mercado Libre en Amazon, maar ik vond niks wat ik mooi vond of wat lekker zat. Ja, ik vond die natuurlijk wel, bij de BMW dealer bijvoorbeeld voor ruim 20.000 peso (1100 Euro), en in een andere winkel ook zoiets, vreselijk dure helmen, prachtig, maar erg boven mijn budget.

Uiteindelijk bleef van alle helmen er 1 over, bij de Suzuki dealer, dus afgelopen week zijn we daar naar terug gegaan. Absoluut niet wat ik zocht! Maar hij zat lekker. En dat is ook belangrijk, de prijs was volgens de verkoper 4800 peso (268 euro). Beetje duur, maar wel een goed merk en een hele rits keurmerken die ook een beetje betrouwbaar en bekend overkomen.

Dus terug voor een tweede pas-moment. Hij valt op tussen alle monsterlijke en zwarte helmen, maar ik twijfel of het dezelfde is. Ik zoek de foto van de eerste keer passen erbij, en het is inderdaad wel hetzelfde merk, dezelfde kleur maar een andere helm. Shit…….

Wat ik wil bestaat niet echt, en als het bestaat zit het niet lekker, ik vond 1 helm van twijfelachtige kwaliteit die eigenlijk veel te strak zat ook al bleef de verkoopster maar janken dat hij vanzelf losser gaat zitten. Ja schat, maar als ik op mijn wangen bijt als ik mijn helm op heb is hij gewoon te klein! Daarbij schoof hij, ondanks dat mijn oren zowat dood geknepen werden toch los over mijn hoofd. Niet de goede vorm ook. Maar, hij had alles, zonneklep, beweegbaar kin-gedeelde, ingebouwde zonnevizier, genoeg luchtgaten, een snel-sluiting. Maar ja de pasvorm was compleet ruk. En hij was duur. Bijna 5000 peso. Ik had geen zin om dat te betalen voor een helm die me in de winkel al koppijn bezorgde.

Dus toch maar terug naar Suzuki, die helm bleef qua comfort toch wel in mijn gedachten hangen. Maar hij had geen zonneklep, ik kon hem niet openklappen, had niet zoveel luchtkanalen en dan de kleur, zucht……..en de prijs, zo duur, maar ja dan had ik wel een merk helm. Met goede certificering voor veiligheid en impact-gedoe enzo.

Nu ja, en dan ben je in de winkel en dan pak je “hem” en blijkt het een andere helm te zijn. Maar eentje die je wel kan openklappen, zoveel beter! Want ik vind een gesloten helm zo claustrofobisch om op en af te zetten. Ik pas, hij zit lekker, anders dan die eerste, maar lekker. Hij heeft ruimte voor de sena-body, ruimte voor de speakers, en de microfoon. Dus ook de intercom kan er op. Blijft over de kleur en de prijs.

Ik vraag de prijs en hou mijn hart vast, deze is luxer dan de vorige en die was al bijna 5000 peso. Maar ik ben erg verrast, 2800 peso (160 euro). Ik kijk verbaasd naar mijn zoon, en die kijkt ook verbaasd. We bekijken de helm nog een keer aan alle kanten. Maar hij is echt goed, en geen namaak, en, en, en………maar die kleur……

Toch koop ik hem. Want dit is verreweg de goedkoopste helm die we gezien hebben die en lekker zit, en betaalbaar is, en goede keuringen enzo heeft, en een merk is en dus niet van zo’n Temu website komt.

Inmiddels is de sena overgezet en ligt mijn oude zwarte helm in de vuilnisbak. Dag helm…….dank je wel voor al die mooie momenten samen!

Mexico zal niet meer hetzelfde zijn, er rijdt vanaf morgen een veilig-verkeer, bijna neon, super knalgele stip door het landschap!

Ik hoop dat de lichte hoogglans kleur ook zorgt voor een koelere ervaring en voor betere zichtbaarheid op de weg.

Welkom nieuwe helm, dat we maar weer vele kilometers samen mogen doorbrengen.

Mijn helmen tot nog toe zet ik voor jou op een rijtje! Als je op de foto klikt vergroot hij uit.

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *