bijna opgedroogde rivier tussen dorre bergen, wachtend op de regentijd
Dagboek van een zwerfziel

Regen lost het watertekort op in Mexico

Het regent al dagen, storm Albert kwam en ging. En de wolken blijven overdrijven, donker, zwaar, vol water. En laten ergens hun lading los in enorme plensbuien. Soms boven mijn hoofd, soms elders.

Alle paniek berichten in de krant over watertekort en lege stuwmeren zijn vervangen door paniekberichten over overvolle meren, opstaande stuwen en rivieren die buiten de oevers treden. Auto’s worden meegesleurd door het water wat door de straten stroomt, mensen vluchten naar de schuilplaatsen voor een droog bed om naar hun verwaterde spullen terug te keren als het water gezakt is.

En ik? ik zit hoog en droog en het lijkt allemaal wel mee te vallen. Ik ontdek ook een hoop bagger nieuws, letterlijk en figuurlijk op het internet, oude videos die opnieuw voorbijkomen van ondergelopen gebieden, zelfs in mijn stad. Gebieden die helemaal niet ondergelopen zijn, maar dat ooit wel waren, bij vorige stormen en hoosbuien, En ik bedenk maar weer eens hoe verraderlijk het internet is en hoeveel bullshit op het internet staat.

En hoe makkelijk het is om een hetze te creëren over niks of op basis van oude of incomplete informatie.

Ik heb wel 15x dezelfde kruising vanaf verschillende hoeken voorbij zien komen als “ramp” met de suggestie dat een hele stad overstroomt was.

En hoewel we in het nieuws en op sociale media kijken naar oude foto’s en herhaalde beelden van dezelfde wijken, en video’s die niets met vandaag te maken hebben maar wel een lekker rellerig gehalte hebben, en proberen de waarheid van de bullshit te scheiden, vergeten we dat elke zoveel jaar dit soort fenomenen plaatsvinden, en dat er jaren zijn van droogte en jaren van verzuipen, zeg maar. Voor de christenen onder jullie en de Bijbel-liefhebbers, 7 magere jaren en 7 vette jaren.

Toevallig heeft de lokale krant die ik af en toe bekijk zo’n “we bestaan dit jaar X-jaar” en herhaalt nieuws uit de oude doos. En tadá: X-jaar geleden (ik geloof 20 jaar) waren er ook overstromingen en veel te veel regen, na een periode van intense droogte en dreigende watertekorten.

Die tendens, die scharen we nu met ons handige ‘slechte lange termijn geheugen’ onder de noemer van klimaatsverandering die als een doem boven onze hoofden is gehangen, want het is straks zwemmen of verzuipen omdat we verdrogen door ernstig water tekort. Wat niet op te lossen lijkt, terwijl de zeespiegel stijgt.

Ik ben een beetje zat van al die doemscenario’s, en ik denk dat ik ook oud genoeg ben om te weten dat als er zoveel veranderingen zijn in klimaat  dat dat is omdat we zoveel lopen te kutten op aarde, niet omdat we door een plastic rietje dronken ooit, maar omdat we oorlog voeren, cloud seeding doen, nep sneeuw maken voor het toerisme en de sport, troep de ruimte inschieten en al dat soort ongein. Dat, die grote schaal, verstoort het milieu veel meer dan jouw jaarlijkse zuurverdiende vakantie naar de Costa. (lees ook: Mijn papieren rietje)

Dat is mijn mening. En zolang onze milieu liefhebbende leiders nog met het vliegtuig naar Parijs vliegen voor een bij voorbaat mislukte vredesconferentie terwijl ze ook met de trein hadden gekund, blijf ik bij mijn standpunt dat het allemaal past in “The Narrative”.

We moeten terug naar de tijd van landheren en lijfeigenen, en jij en ik zullen geen landheer zijn, dat voorspel ik je. Werken voor de landheer en blij zijn met dat wat je krijgt, en daarvoor geef je je loyaliteit en je vrijheid op. Want vrijheid wordt een woord met een andere betekenis. Vrijheid wordt synoniem aan kunstmatige gecreëerd veiligheidsgevoel. (lees ook: Veiligheid is een goed gevoel)

Ff van de hak op de tak hé, maar wisten jullie trouwens dat de Oekraïne blijkbaar ook in Syrië vecht samen met de rebellen, in opdracht van de VS en daar de Russische pogingen om vrede te stichten ondermijnd? Zomaar een opmerking…..zomaar een video tussen alle shorts door over de regen en overstroomde straten, en paniek over het weer. Zomaar…….

Anyway, de regen lost de droogte op.  En in landen zoals Mexico waar kortzichtigheid koning is als het gaat om structurele oplossingen voor dit soort “klimaat problemen”, haalt men opgelucht adem. We hebben weer genoeg vers water om de plee door te spoelen en te douchen. Hoe fijn is dat?

Drinken doen we het niet, althans het gros van de mensen niet omdat je in dit soort landen drinkwater koopt. Zouden ze in Nederland ook moeten doen! Minder geld uitgeven aan water zuiveren op grote schaal, het water uit de kraan prima geschikt maken voor huishoudelijk gebruik en dan drinkwater kopen. Net als ik, per 20 liter.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!