Wonen in Mexico

Stroomonderbrekingen in Merida

Nog nooit heb ik zoveel stroomonderbrekingen gehad als de afgelopen maand in Merida. Het is echt bijzonder om elke dag van de week een paar keer per dag de aircon te horen piepen en dan te weten dat de modem opnieuw moet opstarten. 

Ooit woonde ik in de Filipijnen in een huis op een klif op een klein eiland, daar zat ik regelmatig een uurtje of 8 zonder stroom, de reden waarom ik daar wegging, want je kunt je leven ook te primitief maken. Maar in Mexico is de stroom eigenlijk altijd goed. Tenzij er een storm is geweest, dan heeft dat bovengrondse leidingennetwerk natuurlijk wel schade, maar je kan vinden van CFE wat je wilt, dat herstellen ze verdomde snel.

In La Paz had ik echt nooit stroomuitval, tenzij de huisbaas de rekening niet had betaald, wat 1 of 2x voorkwam, en dan Whatsappte ik ze, en deed ik boos en dan betaalden ze snel de rekening en dan ging het binnen 5 minuten weer aan. Dat kun je namelijk allemaal regelen via een app.

Ik had al wel verhalen gehoord over Merida, dat de stad meer opmaakt dan ze produceert aan stroom en dat delen van de stad soms zonder elektriciteit zitten. En dat er een nieuwe centrale gebouwd wordt in de buurt van Valladolid. Maar dat zijn verhalen, ik hou niet zo van die verhalen, want er gaan er heel veel de ronde, zeker in Mexico, dat je bijvoorbeeld altijd je geiser moet uitzetten tussen douchebeurten in en dat je verlichting in huis uit moet laten vanwege de temperatuur en zo zijn er nog wat fabeltjes. Ik gooide dit “verhaal” ook richting het land der fabeltjes. Want mijn ervaring met grote steden en Mexico is dat er altijd wel stroom is tenzij er werkzaamheden zijn en die worden aangekondigd.

Maar deze verhalen blijken dus de waarheid, alleen al vanmorgen had ik 3x een korte stroomonderbreking. Het is elke keer maar een minuut ofzo, maar elke keer moet de modem opnieuw opstarten en dat duurt veel langer dan een minuut, en daarbij, als dan binnen een minuut midden in de opstartprocedure van die modem de stroom alweer uitgaat, dat kan niet goed zijn voor zo’n ding.

En je fan, die gaan van heel langzaam weer naar snel, en soms springt je aircon spontaan aan omdat die de weg kwijtraakt in het hele aan/uit gedoe.

De langste periode zonder stroom is anderhalf uur geweest, zomaar midden op een avond, de hele stad in dikke duisternis. Behalve de straatverlichting die op zonnepanelen gaat.  Maar hoe suf is dat? Mijn buurman, de verpleger in het ziekenhuis, vertelde mij dat wij “gelukkig” in een gebied wonen met veel bedrijven en ziekenhuizen en wij hebben dus hogere prioriteit voor het herstel van de elektra, maar of zo’n verhaal waar is? Geen idee.

Wat ik al schreef, er zijn zoveel verhalen in Mexico, ik geloof het pas als ik het zelf meemaak. Maar dit maak ik dus zelf mee, van die stroomonderbrekingen, en ik vind het een beetje bizar eigenlijk dat een stad waar bijna 1 miljoen mensen wonen, dit niet op orde heeft. Zo anders dan bijvoorbeeld in het toeristengebied van Quintana Roo waar dat wel op orde is. Alhoewel, daar was tijdens de laatste hittegolf ook stroomuitval en zelfs waterrantsoen. Niet in de hotels hoor, maar bij het klootjesvolk en de wijken ver weg van het tropische paradijs die hotelzone heet. Want de toerist mag niets merken natuurlijk van dit soort infrastructurele problemen, laten we vooral de illusie hoog houden.