Wonen in Mexico

Het verschil tussen je Nederlandse en Mexicaanse energiecontract

De energiemarkt in Mexico is nog in eigendom van de Staat. CFE is samen met Pemex de grootste maatschappij van het land. En hoewel benzine ook wel onder andere merknamen verkocht wordt, wordt het vaak ingekocht bij Pemex. Dit artikel gaat over de stroomrekening en stroomlevering in Mexico en hoe deze verschilt van de Nederlandse.

Comisiôn Federal de Elctricidad, Oftewel CFE is de enigste stroomvoorziening die Mexico kent. De maatschappij is eigendom van de Federale Overheid. En hoewel Canada en vooral de VS constant lopen te dreinen voor een liberalisering van de energiemarkt in Mexico omdat ze er voet aan de grond willen krijgen, blijft de muur vanaf deze kant gesloten, zoals hij ook aan de andere kant gesloten blijft voor alle migranten zeg maar. Wel over en weer kletsen over mogelijkheden en vooral dreigen vanaf de andere kant, maar verder niks. Ook de nieuwe president heeft aangekondigd dat ze de energiemarkt in eigen hand wil houden. Prima beslissing vind ik.

Maar goed, mijn mening terzijde, stroom is goedkoop in Mexico, hoewel de Mexicaan daar anders over denkt, maar met een prijs van 9 eurocent per KWh ligt het ver onder de 32 cent van Nederland. Ook het vastrecht en andere bijkomende kosten zijn een stuk lager.

Gemiddeld betaald een Mexicaans huishouden ongeveer 550 peso (29 euro)  per 2 maanden aan CFE. Die informatie komt van de website van Statistica. Of het correct is weet ik niet. Ik weet wel dat veel buitenlanders 2x of zelfs 3 en 4x zoveel betalen omdat ze de heel dag de aircon aanhebben in alle vertrekken van het huis.

Hoe verschilt een contract met CFE met een contract in Nederland?

Ik maak een lijstje.

  • Je hebt niet echt een contract wat JIJ afsluit met het bedrijf, je hebt een aansluiting en daar betaal je voor
  • Je betaald de werkelijke kosten per 2 maanden, dat betekent dat elke 2 maanden de meter uitgelezen wordt, door een meteropnemer of via een digitale meter automatisch door CFE
  • Daar ontvang je een rekening over
  • Je meter zit nooit in je huis, maar altijd op straat en is toegankelijk voor de meteropnemer. Naast die meter zit vaak ook je hoofdschakelaar, en nee, niemand loopt daar mee te kutten, dat is geen ding in Mexico.
  • Op de rekening kun je zien hoe je stroomverbruik is, zit je in groen, dat zit je goed, zit je in oranje dan moet je oppassen en zit je in rood dan kun je het straf-tarief verwachten, het zogeheten DAC-tarief. Over het drama van tarifa DAC kun je meer lezen op mijn andere website (klik)  
  • Je betaald online op de website van CFE, of bij de betaalpunten zoals OXXO, de Supermarkt of elk willekeurig ander erkend betaalpunt, of bij de automaten van CFE . Die keuze is aan jou.
  • Je kunt sinds een paar jaar ook automatisch betalen, en via de app van CFE op je telefoon, meer over het betalen van je CFE rekening kun je lezen in dit blog (klik) 
  • Elke Mexicaan krijgt overheidssteun. Deze korting kan oplopen tot 68% en is afhankelijk van je tariefgroep die weer afhankelijk is van hoe heet de heetste dagen in jouw stad/staat zijn. Je hebt tariefgroepen 1 t/m 1F. Voor Merida bijvoorbeeld zit je in tariefgroep 1D. De korting geldt niet overal in het land of in de Staat en ook niet voor het hele jaar, in de winter kan in sommige staten de korting lager zijn of wegvallen. De korting wordt in januari berekend voor het nieuwe jaar en gebaseerd op statistieken van het weerbureau en verbruik van energie per inwoner in jouw gebied van het afgelopen jaar. De korting is dus ook per verbruikt Kwh en niet zoals in Nederland.
  • Als je je rekening niet op tijd betaald kun je afgesloten worden, hoewel hier wel een tijdje overheen gaat voor dit gebeurd, de humanistische inslag van de overheid voorkomt vanwege de hoge armoede in dit land afsluiting van elektra en beseft dat mensen soms een maandje te laat betalen.
  • de aansluiting kan op naam van iemand anders staan, bijvoorbeeld de huiseigenaar als je een huis huurt, terwijl weer iemand anders de rekening kan betalen. het is niet ongebruikelijk dat 1 rijk familielid, de aansluitingen van alle andere familie aan zijn account toevoegt en deze betaald.
  • Je meterkast ziet er een stuk simpeler uit. De aardlek schakelaar is meestal buiten bij de meter en eigendom van CFE, en in de meterkast heb je een paar switches/groepen soms maar twee voor het hele huis afhankelijk van de elektrische apparaten.

Je leest wel, dat gaat dus heel anders, je hebt geen voorschot, en geen eindafrekening, en eigenlijk is de rekening of de aansluiting niet persoonlijk zoals in Nederland maar gebonden aan het huis, en wie de rekening betaald zal CFE een worst wezen, als hij maar betaald wordt.

Je verbruik t.o.v. Nederland

Stroom is hier 110 volt, en je hebt Amerikaanse stekkers en wandcontactdozen. Je Nederlandse koelkast zal hier niet goed functioneren, als hij het überhaupt al doet zonder omvormer. 220 Volt is niet verkrijgbaar in Mexico. Hoewel veel websites zeggen dat 220 Volt  zuiniger is in verbruik t.o.v. 110 volt. Iets met ampère en weerstand. Is het hier dus een heel ander verbruiksplaatje dan in Nederland.

Maar je stroomverbruik zal hier hoger liggen omdat apparatuur op 110Volt minder efficiënt is. Bijvoorbeeld een koelkast, verbruik op 110 Volt 661KWh per jaar en op 220Volt 316 KWh per jaar. En een wasmachine zal gemiddeld de helft minder KWh per jaar verbruiken.

Disclaimer: Deze informatie heb ik van het internet geplukt en aangezien ik geen elektricien ben neem ik geen verantwoordelijkheid voor de info. Het zal me een worst wezen wat er uit de muur komt, als er maar stroom is.

Ik verslik me elke twee maanden weer als ik het bedrag op mijn stroomrekening zie. (lees ook: Mijn stroomrekening, ik verslikte me bijna toen ik hem zag)  en zelfs in de maanden dat de fans continue draaien en de aircon uren aanstaat kom ik niet boven de 600 peso per 2 maanden uit. Ik heb een inductiekookplaat, een grote boiler voor de douche, een koel/vriescombinatie, een hete lucht oven en de fans en andere electronica die de hele dag aan de lader hangen. (600 peso = ongeveer 30 euro) En dat is inclusief vastrecht en al die andere zaken die op de rekening staan.

Nog meer verschillen

Stroom is hier niet vanzelfsprekend. Tijdens regen kan stroom zomaar uitvallen, of tijdens de storm, maar ook omdat er een te hoge vrachtwagen door de straat reed die een kabel lostrok of een tak van de boom voor schade zorgt. Maar in een land wat gewend is aan bovengrondse kabels zijn ze meestal supersnel met het oplossen.

Overcapaciteit is een ander verhaal, daarvoor moet soms nieuwe infra aangelegd worden of een hele centrale bijgebouwd worden. Ook dat gaat in Mexico razendsnel als ze willen en binnen een jaar kan dat opgelost zijn. Maar in dat jaar is het wel afzien. Zo las ik in de krant dan in Merida verschillende wijken in de zomermaanden regelmatig wekenlang stroomuitval hebben (gehad) omdat het stroomnet het niet aankon. Maar in Cancun, Playa del Carmen en La Paz, waar ik lang genoeg verbleef om daar een mening over te hebben, heb ik daar nooit iets van gemerkt.

Als de stroom al uitviel door een orkaan ofzo dan was dat binnen een paar uur, max 24 uur weer herstelt.

Stroomvoorziening buiten je huis is ook iets, in veel winkels, restaurants en hotels is de voorziening prima en kun je zelfs tijdens het remote werken of je lunchpauze je apparatuur gratis opladen, soms zelfs in parken waar het niet ongebruikelijk is om op bomen gewone stopcontacten te vinden.

Oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn er wel, maar die zijn zo schaars, in Merida weet ik er 1tje, in Cancun een paar en  in La Paz kun je bij een Chedraui buiten de stad opladen en in Playa del Carmen zit een laadpaal op Avenida 10 weet ik zo uit mijn hoofd. Maar er zijn hier relatief weinig elektrische auto’s en dus weinig laadpunten. Sommige hotels hebben ze wel, maar het is meer uitzondering dan regel.

Mexico en schone stroom

Mexico heeft voornamelijk dieselcentrales, dat is niet vreemd aangezien Pemex, ook van de overheid een oliemaatschappij is met heel veel raffinaderijen. Maar ook Mexico doet mee aan schone stroom. En er wordt stroom opgewekt waar men kan om het energienet aan te vullen of groener te maken.

Zo liggen hier standaard op alle overdekte parkeerplaatsen en daken van de grote winkelcentra zonnepanelen. En zijn er enorme zonne-farms in de woestijnen van bijvoorbeeld Baja California Sur, waar je eindeloze vlaktes met panelen vindt.

Er zijn mega grote windmolenparken in Oaxaca en langs de kust met de Stille Oceaan en de Zee van Cortez. Ik herinner me een motorrit waar we er dwars doorheen reden en er leek geen einde te komen aan de sloom ronddraaiende reuzen in de winderige vallei.

En Mexico heeft ook veel waterkrachtcentrales, zo ligt 1 van de grootste stuwmeren van het Amerikaans continent in Mexico. Het water wordt het hele jaar rondgepompt van laag naar hoog zodat er altijd genoeg water is om de turbines aan te drijven die bijvoorbeeld het gebied rondom Mexico stad van stroom voorzien.

En verder zijn er nog een paar warmtekracht centrales waarbij aardwarmte gebruikt wordt en heetwaterbronnen om op die manier energie op te wekken.

Particuliere zonnepanelen

Je ziet heel veel particuliere zonnepanelen, en heel veel daken van winkelcentra liggen vol zonnepanelen. Teruggeven aan het electriciteitsnet is mogelijk maar kan heel lang duren voor CFE daarop reageert. Je bent slimmer als je alle panelen lekker zelfs gebruikt en de eventuele extra stroom in accu’s opslaat.

En je kunt hier zonneboilers kopen, je boiler staat op het dak en door de buizen verwarmt het water wat in de boiler loopt door de zon. Maar ja, geen zon, geen warm water!

Ben jij nieuwsgierig naar een CFE nota en de uitleg?

Ga dan naar mijn andere website Leaving Holland en bekijk de nota in de Emigratie Winkel

Voorbeeld stroomrekening Mexico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!!